Foto: Shutterstock

Ne vienmēr var ticēt visam, ko kāds ir pavēstījis, īpaši, ja runa ir par veselību. Internetā klejo tūkstošiem nepatiesu mītu un baumu, taču tikai mēs varam izlemt kam un vai ticēt. Portāls The Active Times ir apkopojis un publicējis izplatītākos mītus veselības jomā.

1. Ja nesporto - muskuļi pārvēršas taukos

Tad, kad būsi pārstājis aktīvi nodarboties ar sportu, noteikti dzirdēsi kādu sakām, ka muskuļi, pie kā esi tik smagi strādājis, pārvērtīsies taukos. Tā nav patiesība – taukiem un muskuļiem ir atšķirīgas šūnas, tāpēc pārvērst taukus muskuļos tāpat kā muskuļus taukos nav iespējams.

2. Piecu sekunžu likums par uz zemes nokritušu ēdienu

Interneta plašumos klejo arī apgalvojums, ka, ja zemē nokrīt ēdiens, bet tas tiek ātri pacelts (piecu sekunžu laikā), baktērijas un mikrobi nepaspēj uz tā nonākt. Arī šis apgalvojums nav patiess – ir vajadzīga tikai viena sekunde, lai baktērijas izplatītos uz zemē nokritušā ēdiena.

3. Izraujot vietu sirmu matu, tā vietā izaugs divi

Visticamāk, ikviens, kas pamanījis pirmo sirmo matu, to ir izrāvis. Protams, vēlāk parādīsies arī citi sirmie mati, bet tam nav nekāda sakara ar izrauto matu, jo matu sirmošanu nosaka ģenētika. Ja ir vēlēšanās, sirmos matus izraujot tiešām uz laiku var neitralizēt.

4. Pirkstu kauliņu krakšķināšana izraisa artrītu

Pirkstu kauliņu krakšķināšana nekādā ziņā nenodara ļaunumu locītavām. Atsaucoties uz Everyday Health, zinātnieki ir salīdzinājuši divas cilvēku grupas – tos, kuri ikdienā krakšķina pirkstu locītavas, ar tiem, kuri to nedara. Zinātnieki ātri vien atklāja, ka "krakšķinātājiem" ir vājāks satvēriens un pietūkušākas rokas, bet artrīts gan ne. Par to, kāpēc krakšķ locītavas, lasi šeit.

5. Košļājamā gumija sagremojas septiņu gadu laikā

Šis apgalvojums nav patiess, jo košļājamā gumija nevar palikt un nepaliek cilvēka ķermenī tik ilgu laiku. Tā dabīgā ceļā tiek izvadīta, gluži tāpat kā visi citi pārtikas produkti.

6. Ūdens dzeršana liek zaudēt svaru

Šis apgalvojums ir patiess tikai tajos gadījumos, kad ūdens tiek patērēts tik daudz, lai nebūtu apetītes, tādā veidā cilvēks vienkārši fiziski nespēj apēst vairāk. Taču tas neattiecas uz gadījumiem, ja tiek dzerti cukuroti dzērieni. Turklāt, ja tiek patērēts pārlieku daudz ūdens, organisms var zaudēt nepieciešamos mikroelementus un citas nepieciešamās vielas, kas jau ir bīstami.

7. Krūts vēzis vienmēr sākotnēji parādās kā augonis

Atsaucoties uz Prevention.com, apmēram 10% sieviešu, kurām konstatēts krūts vēzis, nav jutušas sāpes, kā arī viņām nav bijuši augoņi vai citas lietas, kas varētu norādīt uz problēmām krūtīs, raksta The Health.

8. Sportošana vēlu vakarā vai naktī traucēs miegam

Patiesībā sportošana vēlu vakaros vai naktī tieši rosina labāku un mierīgāku gulēšanu, jo ķermenis ir noguris. Fiziska aktivitāte pirms miega cilvēku atbrīvo no stresa un liekās enerģijas, kā arī veicina ātrāku iemigšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!