Foto: Shutterstock
Olbaltumvielas jeb proteīni ir cilvēka organismam ļoti svarīgas uzturvielas. Tās ir nepieciešamas katrai ķermeņa šūnai. Olbaltumvielas piedalās dažādos cilvēka veselībai nozīmīgos procesos, piemēram, hormonu, antivielu, enzīmu veidošanā, kas, savukārt, palīdz veidot stipru organismu, aizsargājot to no dažādām slimībām.

Konsultē uztura speciāliste Līga Balode

Cilvēka organisms ir ļoti gudrs un signalizē, ja uzņemto olbaltumvielu ir par maz, kā arī, ja to ir par daudz. Svarīgais, lai negatīvi neietekmētu veselību, esot ieklausīties tajā, ko tas "saka". Tāpēc svarīgi ir atpazīt simptomus, kas var vēstīt par nepietiekamu olbaltumvielu daudzumu vai gluži pretēji – par to, ka šo vielu organismā ir par daudz.   

Olbaltumvielu nozīme organismā

Olbaltumvielas galvenokārt sastāv no garām aminoskābju ķēdēm. Cilvēka ķermenim, lai izveidotu nepieciešamās olbaltumvielas, ir nepieciešamas 20 dažādas aminoskābes, pie tam deviņas no tām organisms nespēj veidot pats, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. 

Organisms no aminoskābēm nepārtraukti veido olbaltumvielas, tomēr daļa olbaltumvielu dažādu organismā notiekošo procesu dēļ tiek zaudētas un tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. 

Olbaltumvielas ir pamatelements muskuļu, kaulu, skrimšļu, ādas un asins veidošanās procesos. Tās piedalās enzīmu, hormonu un antivielu veidošanā. Tie, savukārt, būtiski ietekmē vispārējo veselības stāvokli. Piemēram, enzīmi ir nepieciešami gremošanai un vielmaiņai, bet antivielas aizsargā organismu no saslimšanām. 

Olbaltumvielu trūkums organismā

Uztura speciāliste vērš uzmanību uz pazīmēm, kas var liecināt par olbaltumvielu trūkumu organismā. Tās ir nogurums, muskuļu vājums, miegainība. Olbaltumvielu trūkums var samazināt organisma spēju pretoties infekcijām. 

Īpaši ir jārūpējas par to, lai bērni olbaltumvielas uzņemtu pietiekamā daudzumā, jo to trūkuma izraisītās sekas var būt par cēloni augšanas un garīgās veselības traucējumiem, samazinātai muskuļu masai un vielmaiņas traucējumiem.

Produkti, kas satur olbaltumvielas

Ar uzturu šīs vielas var uzņemt, ēdienkartē iekļaujot gaļas, piena produktus, pākšaugus, olas, riekstus, sēklas. Sportistiem un cilvēkiem, kam ikdienā ir liela fiziska slodze, tiek piedāvāti arī mākslīgi proteīnu kokteiļi.

Visu ar mēru – ja olbaltumvielas uzņemtas par daudz

Tomēr speciāliste arī uzsver, kas par daudz, tas par skādi, tāpēc olbaltumvielas iesaka uzņemt ar mēru. To, ka uzturā tiek lietots pārāk daudz olbaltumvielu, var just, ja sāk rasties nepatika pret olbaltumus saturošiem produktiem. 

To regulāra pārmērīga uzņemšana var veicināt nieru kamoliņos hiperfiltrāciju, kas ar laiku var radīt hipertensiju un nefrosklerozi.

Lietojot pārmērīgi daudz olbaltumvielas, organismā palielināsies arī starpproduktu – ketonvielu daudzums. Tās, savukārt, var veicināt pārmērīgu urīnskābes izdalīšanos, līdz ar to var veidoties nierakmeņi un arī podagra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!