Foto: PantherMedia/Scanpix
Tas, ka pēc modinātāja signāla noskanēšanas no gultas ir visai grūti izkāpt, nav nekāds jaunums. Viena lieta ir mūžīgā vēlme pēc vēl vienas miega stundiņas, bet pavisam cita – neļaušana savam ķermenim pienācīgi atpūsties.

Gadījumā, ja vienkārši moka bezmiegs, iespējams, noderēs dažādas tautas metodes un ekspertu ieteikumi, kā atvilināt miega peli. Tomēr, ja sev pāri nodari apzināti, varbūt "Health" komandas izvirzītās pazīmes, kas liecina – gulēts par maz, palīdzēs apzināties, ka reiz sev jāļauj atpūsties.

Mūžīgā bada sajūta

Foto: Shutterstock

Svara pieaugums

Foto: Shutterstock

Impulsivitāte

Foto: Shutterstock

Kad cilvēks ir noguris, viņš ne visās situācijās spēs domāt loģiski, apgalvo psihiatre Geila Saltza. Viņa teic, ka tas ne tikai attiecas uz dažādu savu robežu pārkāpšanu, piemēram, apēdot našķi, ko tik svēti biji nosolījusies neēst, bet arī uz garastāvokļa maiņām.
Neizgulējies cilvēks daudz neapdomātāk izvēlēsies vārdus vai atradīs sevi situācijās, kurās kādreiz sevi pat nevarētu iedomāties. Piemēram, veltot piktus vārdus kolēģim vai dzīvesbiedram, pat neapdomājoties, ka viss, ko viņš saka, nav balta patiesība.

Pasliktinājusies atmiņa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nevari atcerēties kādu filmu noskatījies pagājušajā nedēļā? Vai atkal piemirsies, kur noliki dzīvokļa atslēgas?
Pirms sāc krist panikā, ka kaut kas ir sagājis grīstē ar tavu atmiņu, padomā par to, vai galvenais iemesls nav nogurums un miega trūkums.

"Kad esi nogurusi, tu noteikti nepievērs uzmanību vissīkākajām detaļām," skaidro Vinters.
Tomēr miega trūkums var ietekmēt tavu smadzeņu darbību ilgtermiņā. Nacionālo veselības institūtu veiktajā pētījumā, kurā tika testēti grauzēji, apliecinājās, ka ilgtermiņā neizgulēšanās var kaitēt nervu sistēmai.

Ar tehnikām, kas palīdzēs uzlabot atmiņu un atcerēties svarīgāko, vari iepazīties šeit.

Novājināta imūnsistēma

Foto: Shutterstock

Tāpat no neizgulēšanās cieš arī imūnsistēma. "Ja tu neguli pietiekami, tavs ķermenis kļūs novājinātāks, kas nekādā ziņā nepalīdzēs cīņā ar baciļiem," stāsta Vinters. Tas, protams, nozīmē – saslimsi arvien biežāk un slimosi ilgstošāk.
2009. gada pētījumā piedalījās 153 brīvprātīgie, kas tika novēroti 14 dienas un naktis. Pētnieki atklāja, ka tie, kuri gulēja mazāk kā septiņas stundas, gandrīz trīs reizes vairāk saaukstējās par tiem, kuri gulēja astoņas stundas vai pat vairāk.

Speciālistu ieteikumus par to, kā sevi pasargāt no rudens gripas, vari apskatīt šeit.

Ādas veselības pasliktināšanās

Foto: Shutterstock

Ne velti Apburtā princese bija tik skaista savā ieilgušajā miegā. Izrādās, ka tieši guļot mūsu āda atjaunojas. Bet, ja miega process tiek apslāpēts, arī atjaunošanās process nerit tik raiti kā gribētos.

2013. gada pētnieki konstatēja, ka ādas atjaunošanās par 30 procentiem augstāka bija tajā gadījumā, ja cilvēks bija izkopis kvalitatīva miega paradumus, guļot nepieciešamās stundas.

"Miega trūkums izjauc hormonālo līdzsvaru un paaugstina estrogēna līmeni," stāsta dermatoloģe un grāmatas "Skin Rules" autore Debra Džalimana. Neizguļoties vari sagaidīt ne vien vairāk izsitumu, bet arī pēc ilgāka perioda konstatēt, ka āda novecojas.

Visu svarīgāko par ādas kopšanu vari uzzināt šeit, bet to, kā cīnīties ar ādas novecošanos, vari aplūkot te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!