Foto: Shutterstock

Ļoti daudzas sievietes, kam diagnosticēts krūts vēzis, ir pieredzējušas, ka krūtīs parādās jauns veidojums, kas galu galā izrādās ļaundabīgs audzējs. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc sievietes aicina sekot līdzi tam, vai krūtīs neparādās kādi aizdomīgi veidojumi. Tomēr tas nav vienīgais simptoms, kas var liecināt par vēzi. "Prevention" ir apkopojis vairākas citas pazīmes tam, ka krūtīs izveidojies ļaundabīgs audzējs.

Apkopojot datus par krūts vēža simptomiem, atklāts, ka Lielbritānijā viena no sešām sievietēm, kam audzējs atklāts, pie ārsta ir vērsusies mazāk zināmu dēļ. Speciālisti norāda, ka netipiskās vēža izpausmes var novilcināt slimības diagnosticēšanu un līdz ar to arī ārstēšanas uzsākšanu, mazinot tās efektivitāti. Protams, sievietēm ir jāturpina regulāri pārbaudīt savas krūtis, pārliecinoties, ka nav parādījušies aizdomīgi veidojumi. Tajā pašā laikā uzmanība ir jāpievērš arī citiem simptomiem.

Savilkusies vai zvīņaina āda

Raupji ādas plankumi, kas šķiet zvīņaini vai biezāki nekā parasti, un vietām savilkusies āda arī var būt viens no krūts vēža simptomiem. Dažas vēža formas nobloķē kanālus, kas savieno krūts iekšpusi ar ādu, liekot krūtij izskatīties tā, it kā tā būtu pārklāta ar oranžas nokrāsas miziņu.

Pietūkums un sāpes

Reizēm bumbulis krūtī ir pat tad, ja to nav iespējams sajust. Šādos gadījumos var mainīties krūts izmērs un forma, veidoties pietūkums. Izmaiņas var radīt sāpes krūtīs. Šī ir viena no sieviešu sūdzībām, pēc kuras daudzos gadījumos ir atklāts krūts vēzis.

Krūtsgalu izmaiņas

Dažas krūts vēža formas rada izmaiņas krūtsgalos, liekot tiem nedaudz ievilkties uz iekšu. Tas notiek, jo mainās krūts izmērs un forma – iekšpusē tā kļūst lielāka. Arī šis ir viens no simptomiem, kas licis sievietēm vērsties pie ārsta un pēc kā atklāts krūts vēzis.

Izdalījumi no krūtsgaliem

Ja no krūtsgaliem parādās neparasti izdalījumi, kas nav piens, pastāv iespēja, ka tos izraisījis krūts vēzis. Tiesa, iespēja, ka pie vainas audzējs, ir neliela. Gadījumos, kad izdalījumi novērojami pat bez pieskaršanās krūtīm, tajos ir asins piejaukums un tie novērojami tikai vienai krūtij, steidzami jādodas pie ārsta.

Par to, kā pārbaudīt krūtis, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!