Foto: PantherMedia/Scanpix

Kādus tik paņēmienus cilvēki neizmēģina, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem! Pats interesantākais, ka daži no tiem, kaut apkārtējie par tiem pasmīkņā, patiešām sniedz cerēto rezultātu. Portāls Zdorovieinfo.ru apkopojis vairākus visai dīvainus paņēmienus, kas pierādījuši sevi kā efektīvi palīgi notievēšanā.

Liekais svars nav tikai estētiska problēma, bet lavīnveidīgi nes sev līdzi daudzas veselības problēmas – muguras un locītavu sāpes, enerģijas trūkumu, cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimības un pat vēzi.

Lūk, 10 interesanti paņēmieni, kas palīdzēs cīņā ar lieko svaru!

Tievē kā samuraji

Japāņi mēdz teikt, ka jābeidz ēst, kad jūties par 80 procentiem paēdis. Tas ir brīdis, kad izsalkums ir remdēts, it kā vēl varētu ieēst, bet patiesībā jau nemaz tik ļoti vairs negribas. Iemanoties šajā brīdi apstāties ikreiz, uzņemsi aptuveni par 300 kilokalorijām dienā mazāk, kas ir liels solis pretī slaidam augumam.

Turklāt parasti, pārkāpjot šai robežai un ēdot vēl, pēc tam jūties pārēdies, jo, kā zināms, sāta sajūta iestājas tikai aptuveni 30 minūtes pēc brīža, kad esi paēdis – tāds laiks organismam vajadzīgs, lai saprastu, ka uzņemts pietiekami daudz barības vielu un šī informācija aizceļotu līdz smadzeņu centram, kas atbild par sāta sajūtu.

Vēl viens japāņu trumpis ir irbulīši. Apgūstot ēšanu ar tiem, uzņemsi mazāk kaloriju, jo, gluži vienkārši, ēdīsi lēnāk, kas ļaus sāta sajūtai iestāties, pirms vēl esi pārēdies. Novērojumi liecina, ka starp cilvēkiem, kuri ēd ar irbulīšiem, ir trīs reizes mazāk apaļīgo nekā starp tiem, kuri izmanto eiropiešiem ierastos galda rīkus.

Izvairies no resnīšu galdiņiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tie, kas kafejnīcā vai restorānā apsēžas pie loga vai labi apgaismotās vietās zāles vidū, parasti apēd mazāk nekā tie, kuri iekārtojas tumšākā stūrītī, nostāk no citu acīm. Šīs citu apmeklētāju redzeslokā neesošās vietas, kur vari justies brīvi un ēst, cik lien, dēvē par resnīšu galdiņiem.

Arī tuvumā pie televizora neiesaka sēsties, jo, to skatoties, parasti nemanot tiek apēsts vairāk. Ir pat novērots – tie, kuri kafejnīcā iekārtojas ar skatu uz televizoru, biežāk pasūta neveselīgus un ceptus ēdienus. Un vēl viens interesants novērojums – tie, kas sēž tuvāk bāra letei, parasti izdzer vairāk, nekā tie, kas apsēdušies tālākā vietā. Jo tuvāk kārdinājums, jo lielāka iespēja, ka tam ļausies. Arī alkohols veicina liekā svara veidošanos.

Elementāra pašhipnoze

Foto: Shutterstock

Izrādās, ir iespējams sevi pierunāt notievēt! Nākamreiz, kad vēlu vakarā attopies pie ledusskapja, meklējot ko garšīgu, skaļā balsī sev saki: "Ko es te daru? Vai tad mani moka izsalkums? Vai tiešām grasos to ēst?" Lielākajā daļā gadījumu, aprunājoties ar sevi, cilvēki atsakās no nodoma kaut ko apēst.

Izmanto šo metodi ikreiz, kad roka stiepjas pēc kāda neveselīga našķa. Pats galvenais – pārliecini sevi, runājot skaļā balsī, nevis čukstus.

Nost ar atpūtu virtuvē

Foto: Shutterstock

Televizors virtuvē, dīvāniņš virtuvē, dators blakus ledusskapim – tās ir lietas, kas liek ķēķī justies ļoti komfortabli un mudina tur uzkavēties pēc iespējas ilgāk. Pats par sevi saprotams, jo ilgāk esi virtuvē, jo biežāk roka pastiepjas pēc kaut kā ēdama.

Veic virtuvē revīziju un šādas lietas, kas ēst gatavošanā nekādi nepalīdz, pārnes uz citām telpām. Jo mazāk laika pavadīsi virtuvē, jo retāk radīsies vēlme virināt ledusskapja durvis, lūkojoties pēc kaut kā garšīga.

Uzmanību – ienaidnieks uz galda

Vai zini, kas ir viens no bīstamākajiem slaidas figūras ienaidniekiem virtuvē? Kukurūzas un citas pārslas! Glabā tās virtuves skapītī aiz durtiņām vai citā vietā, kur tās tev visu laiku nerēgojas acīs. Uz to iepakojuma parasti lieliem burtiem izcelti tādi uzraksti kā "pilngraudu", "satur tādu un tādu vitamīnu", kas mudina tās ēst vēl un vēl – jo tās taču ir tik veselīgas! Patiesībā bez vērtīgajām vielām kukurūzas un citas pārslas parasti satur arī labi daudz cukura un kaloriju, tādēļ pārlieka aizraušanās ar tām veicina pieņemšanos svarā.

Kukurūzas pārslu vietā labāk novieto uz virtuves galda šķīvi ar svaigiem, sagrieztiem dārzeņiem vai augļiem.

Katrs pats par sevi

Foto: Shutterstock

Divas galvas gudrākas par vienu? Tikai ne attiecībā uz tievēšanu! Novērots, ka pārim ar lieko svaru, sākot ievērot diētu, tas partneris, kuram liekie kilogrami tik labi nekrītas, raugoties uz otras pusītes panākumiem, visbiežāk pakāpeniski zaudē ticību saviem spēkiem un padodas.

Cita situācija: tas, kuram paveicies ar slaidāku augumu un labāku vielmaiņu, nereti speciāli kaitina partneri, pats baudot ne pārāk veselīgas uzkodas. Ja neveselīgais un kalorijām bagātais, bet gardais ēdiens ir acu priekšā, tievētgribētāja apņēmība nereti salūst, jo kārdinājums izrādās pārāk spēcīgs.

Vēl viena noderīga atziņa, ko atklājuši zinātnieki: ieturot maltīti ar kādu kopā, kontrolēt savas porcijas lielumu ir grūtāk, nekā ēdot vienatnē. Tādēļ tiecies pēc sava mērķa patstāvīgi!

Mūzika slaidam augumam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir mūzika, kas lieliski der fitnesa treniņiem, ir mūzika, kas ir pašā laikā, braucot ar auto. Kādēļ gan lai nebūtu mūzikas, kas veicina notievēšanu? Izrādās, skaņa var ietekmēt mūsu garšas sajūtas. Piemēram, tā dēvētais baltais troksnis (klusa, nomierinoša šņākoņa) mazina ēdienam pievienotā sāls vai cukura garšas intensitāti.

Patīkama mūzika pastiprina ēdiena garšu un līdz ar to arī baudu no maltītes ieturēšanas. Klausoties tīkamu mūziku, sāta sajūta iestājas ātrāk, līdz ar to ir mazāks risks pārēsties. Līdz ar to ēst, klausoties mūziku, kas liek labsajūtas skudriņām skriet pār muguru, ir laba doma.

Enerģiska, uzmundrinoša mūzika austiņās iepērkoties, palīdzēs tev gan nopirkt mazāk lieku pārtikas preču, gan uzņemt mazāk lieku kilogramu. Mierīga, relaksējoša mūzika, kura ar nodomu tiek atskaņota daudzos veikalos, paildzina pircēja atrašanās laiku tur par 38 procentiem, bet nopirkto preču daudzumu – par 29 procentiem. Tostarp, protams, ir daudz visādu našķu, bez kuriem tu mierīgi varēji iztikt.

Vizuāli atgādinājumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētījumi liecina – ja cilvēks ar lieko svaru ilgāk par nedēļu nekāpj uz svariem, viņš sāk atļauties vairāk vaļību uztura ziņā un liekie kilogrami nāk klāt. Un otrādi – jo biežāk kāpj uz svariem, jo veiksmīgāk sokas notievēšana. Kad redzi reālos ciparus, motivācija ir lielāka.

Ievies sev ieradumu nosvērties, teiksim, reizi nedēļā. Tā var būt, piemēram, katra trešdiena vai cita nedēļas diena pēc brīvas izvēles. Biežāk kāpt uz svariem īsti nav jēgas, jo svars tik ātri nemainās.

Aromāts slaidumam

Foto: Shutterstock

Tievēt nozīmē atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, nevis pilnībā liegt sev izjust baudu ēdot. Pētījumi liecina, ka asus un pikantus ēdienus, tostarp tādus, kam pievienoti ķiploki vai sīpoli, mēs liekam mutē pa mazākiem kumosiņiem, tātad ēdam lēnāk. Līdz ar to, baudot pikantus un aromātiskus ēdienus, ir mazāka iespēja pārēsties.

Pievienojot ēdienam garšvielas, cilvēks visbiežāk apēd par 10–15 procentiem mazāk, nekā iztiekot bez asumiņa. Vēl viens interesants atklājums – iededzot ēdamtelpā aromlampiņu vai aromātisko sveci un ļaujot tai piepildīt telpu ar tīkamu aromātu, sāta sajūta iestājas ātrāk.

Iemalko ūdeni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Liela daļa no mums grēko, ikdienā dzerot pārāk maz ūdens. Izrādās, teju 60 procentos gadījumu mēs kaut ko uzkožam, lai remdētu… slāpes, ko viegli sajaukt ar izsalkuma sajūtu. Lai liktu norimt mānīgajai izsalkuma sajūtai, izdzer glāzi tīra ūdens vai ūdens ar citronu pirms katras ēdienreizes. Izdzerot divas glāzes ūdens, pēc tam uzņemsi ievērojami mazāk kaloriju.

Ūdens ir vajadzīgs arī vielmaiņas procesiem un tā nepietiekama uzņemšana ir viens no iemesliem, kāpēc vielmaiņa kļūst gausa un pieņemamies svarā. Turklāt, dzerot daudz ūdens, arī tīri mehāniski piemānām mūždien izsalkušo kuņģi, piepildot to un neatstājot daudz vietas kam citam, barojošam. Tādēļ dzer ūdeni vairāk un rezultāti nebūs ilgi jāgaida!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!