Foto: Shutterstock
Pavasaris jau kādu laiku ir sācies, un, kamēr daba mostas, daudziem tā vien gribas no rītiem ilgāk pagulēt un katru dienu veltīt kādu stundiņu diendusai. Nespēks un nogurums pavasarī nav nekas neparasts, bet tas nenozīmē, ka ar to ir jāsamierinās. Tas, iespējams, var šķist ļoti grūti, bet atjaunot možumu un enerģiju nebūt nav tik grūti.

Pirms ķerties klāt enerģijas atjaunošanai, ir jāmēģina saprast, kas izraisījis gurdenumu un nespēku, jo katrā gadījumā risinājumi var atšķirties. Ja nogurumu izraisa vitamīnu, gaismas un skābekļa trūkums, palīdzēt var izmaiņas dzīvesveidā un uzturā, bet, ja pie vainas ir emocionālas problēmas, iespējams, pēc padoma jāvēršas pie speciālista.

Tiesa, daudzas pārmaiņas organismā nenotiek nekavējoties, tā ir arī ar enerģijas atjaunošanu – viena veselīga maltīte nesniegs tev tūlītēju enerģijas lādiņu. Tomēr tas nenozīmē, ka nav iespējams ātri un vienkārši aizgaiņāt miegainību darbā. Arī tas ir iespējams, tikai jāspēj atrast sev piemērotāko taktiku.

Galvenie enerģijas trūkuma cēloņi


Foto: Shutterstock
Enerģijas trūkumu ikdienā var izraisīt ļoti dažādi faktori, piemēram, nepietiekams miegs un pārstrādāšanās. Ja ciet no nespēka pavasarī, tad ļoti iespējams, ka tajā vainojams nepilnvērtīgs uzturs ziemas laikā un kustību svaigā gaisā trūkums.

Farmaceite Iveta Lapiņa-Beroza nespēku laikā, kad mostas daba, ir skaidrojusi šādi: "Tā saucamo pavasara nogurumu var izskaidrot ar vitamīnu rezervju samazināšanos organismā, kā arī faktu, ka pavasarī uzturā lietojam dārzeņus, saknes un augļus, kuros arī, salīdzinot ar rudeni, ir mazāks vitamīnu daudzums. Līdz ar to samazinās ar pārtiku uzņemtais vitamīnu daudzums. Savu noguruma artavu dod arī ziemas periodā pārdzīvotās saslimšanas, kas izvārdzinājušas organismu. Un, protams, veselību ietekmē fakts, ka gada tumšajos un aukstajos mēnešos cilvēki mazāk laika pavada ārpus telpām, nesaņemot pietiekami daudz svaiga gaisa un skābekļa."

Tāpat nogurumu un nespēku var radīt arī emocionālas dabas problēmas. Lai arī sezonāli garastāvokļa traucējumi parasti novērojami rudenī, arī pavasarī cilvēki, kurus ietekmē gadalaiku maiņas, var ciest no depresijas, skaidrojusi psihiatre Inga Zārde. Viņa norāda, ka pavasarī daudzi priecājas par saulainu un siltu laiku, kā arī par iespējām beidzot uzturēties ārpus telpām. Tomēr ne visus šajā gadalaikā pārņem patīkamas emocijas.

Ir cilvēki, kas atzīst – ziemu aukstumu un sniegu pārdzīvojuši ļoti labi, bet, sākoties pavasarim un siltam laikam, parādījies nemiers un nespēks. Cilvēki jūtas nelaimīgi un ieraujas sevī. Kopumā depresija biežāk novērojama sievietēm, bet sezonālā depresija ir raksturīga jauniem cilvēkiem darbspējas vecumā.

Zārde uzsver, ka ir ļoti būtiski pamanīt un atzīt, ka jūties slikti. Negatīvās emocijas apspiest nevajag. Speciāliste ir sastapusi pacientus, kuri stāsta, ka slikti jutušies patiešām ilgi, piemēram, mēnešus vai pat gadus. Ja nomāktība ir ieilgusi, ieteicams meklēt palīdzību pie speciālista, atrast ārstu, kuram uzticies. Bieži vien risinājums ir vienas sarunas vai dažu konsultāciju attālumā. Ir vērts apstāties un izvērtēt sevi no malas, meklēt palīdzību, nevis turpināt graut savu veselību.

Ieteikumi straujai enerģijas uzlādēšanai


Foto: Shutterstock
Ja jūties nogurusi un tev šķiet, ka tūlīt aizmigsi, ir vērts izmēģināt "Health" ieteikumus ātrai enerģijas uzlādēšanai. Tie, protams, neatrisinās nespēka problēmu ilgtermiņā, bet ļaus saņemties un neaizmigt līdz brīdim, kad atradīsi labāku veidu cīņai ar nogurumu.

Viens no veidiem, kā ķermenis sevi pamodina, ir žāvāšanās. Ja jūties sagurusi, ļaujies žāvām – tas nomierinās tavas smadzenes un ļaus uzņemt atmodinošo skābekli. Tāpat palīdzēt var izkustēšanās, piemēram, 10 minūšu pastaiga var sniegt enerģiju un možumu divām darba stundām. Pastaiga nav vienīgā nodarbe, kas var atmodināt – pamēģini kārtīgi izstaipīties, bet, ja enerģija nepieciešama ilgākam laikam, piemēram, pasākumam pēc garas darba dienas, pirms tam aizej uz treniņu.

Tā kā smiekli un prieks sniedz enerģiju, dienās, kad nevari noturēt savas acis vaļā, nešausti sevi par kāda smieklīga video noskatīšanos vai anekdošu lasīšanu. Tieši pretēji – parādi to kādam nogurušam kolēģim un kopā izsmejieties no sirds. Uzlabosies tava asinsrite un sirds ritms, liekot sajust enerģiju un možumu. Arī skatīšanās uz koši sarkanu krāsu var palīdzēt, jo arī tā vairo enerģiju un spēku. Ja neesi kafijas cienītāja, enerģiju vari gūt arī no čia sēklām, kas iejauktas jogurtā vai kādā citā ēdienā.

Veselīgs dzīvesveids – spēka un možuma pamats


Foto: Shutterstock
Lai iegūtu enerģiju ne tikai uz īsu brīdi, bet justos labi ilgākā laika periodā, var nākties veikt nelielas izmaiņas savā dzīvesveidā un uzturā, jo organismam ir nepieciešams uzņemt enerģiju. "Womanietly" autori aicina pārskatīt savu ikdienas rutīnu, lai pārliecinātos, ka sevi nepārslogo. Ja esi pacēlusi vairāk, nekā spēj panest, atsakies no kaut kā. Izvērtē, ko esi gatava ziedot savas veselības un labsajūtas labā. Tāpat atceries, ka ir svarīgi nogurumu atpazīt, bet pārlieku liela koncentrēšanās uz to nāks tikai par sliktu – dari kaut ko lietas labā, nevis visu laiku domā par to, cik nogurusi esi.

Ceļā uz spēku un enerģijas atjaunošanu atceries par uztura nozīmi. Ja nogurumu izraisa vitamīnu un minerālvielu trūkums, parūpējies, lai tavs organisms saņemtu visu nepieciešamo. Tāpat neaizmirsti, ka tavam organismam ir nepieciešams ūdens. Nemēģini sevi "atdzīvināt" ar enerģijas dzērieniem un kafiju. Ja katru dienu esi nogurusi, labāk mēģini atrast kādu papildu stundu miegam un atpūtai. Ja būsi izgulējusies, tu būsi produktīvāka un visu iecerēto paveiksi ātrāk nekā tad, ja nespēku centīsies aizgaiņāt ar kofeīnu.

Ņemot vērā, ka skābekļa trūkums bieži ir hroniska noguruma cēlonis, centies vairāk uzturēties svaigā gaisā. Pastaigājies, dodies pārgājienā vai skrējienā. Atceries, ka arī kustība sniegs tev papildu spēku un enerģiju. Fiziskās aktivitātes stimulē vielmaiņu un asinsriti. Tikai nepārpūlē sevi – izvēlies vidējas, nevis augstas intensitātes nodarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!