Foto: stock.xchng
Šim divu gadalaiku robežlaikam raksturīga novājināta imunitāte vitamīnu trūkuma dēļ. Lai nepieļautu organisma aizsargspēku pavājināšanos pavasarī, ir vērts pievērsties pareiza uztura jautājumam, vēstī resurss passion.ru. Baterijas ir iespējams atkal uzlādēt, ja ēdīsi pareizi!
Pavasaris mūsu organismam patiesībā ir lielu rūpju laiks. Tas ir izsmelts, vitamīnu trūkuma nogurdināts un paguris. Avitaminoze - tā noteikti nav tā slimība, par kuru varētu nelikties zinis.

Protams, ziemā mēs cenšamies ēst augļus un dārzeņus, taču iekams tie nokļuvuši uz mūsu galda, tie ir tapuši transportēti, uzglabāti, apstrādāti un šajā visā procesā zaudējuši lielu daļu sava labuma - vitamīnu un mikroelementu. Šis ir arī laiks, kad beidzas pašu sagatavotie ziemas krājumi no sava vai omītes dārza. 

Uz veselību nekādu labo iespaidu noteikti nav atstājusi  vairāk ziemai raksturīgā pārtika - konservēti ēdieni, rafinēti un pārstrādāti produkti, sasaldētā produkcija - ziemā cilvēki mēdz vairāk lietot ātri pagatavojamus un pusfabrikātu ēdienus.

Kura no mums šobrīd necieš no trausliem un lūztošiem nagiem, apdrupušiem to galiem? Mati ir nespodri, trausli un āda bieži vien tik sausa, ka nemitīgi rodas vēlme to kasīt. Tās ir pirmās vitamīna deficīta pazīmes.

Smagākos gadījumos vitamīnu un minerālvielu trūkums var novest pie tik nepatīkamām sekām, kā, piemēram, aritmija, krampji, hronisku slimību saasināšanās.

Bērniem D vitamīna trūkums, kas tiek ražots organismā ziemā tik niecīgās saules gaismu iespaidā, var novest pie rahīta, kas draud ar nopietnām izmaiņām visā ķermeņa skeleta uzbūvē.

Tātad mēģināsim noskaidrot, kā var izpausties dažu vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā un ar kādiem produktus šo trūkumu var aizpildīt.

Vitamīna A deficīts:

- Hemeralopija (dēvēta arī par dienas  vai "vistas" aklumu)
- Kseroftalmija (konjunktīvas sausums)
- Radzenes čūlas veidošanās, hiperkeratoze (sausums, lobīšanās, un bāla āda, sviedru un tauku dziedzeru atrofija)
- Pūžņojošas ādas slimības, elpošanas, urīnceļu un gremošanas trakta infekciju slimības
- Nespēks
- Bērniem vājums - kavēta izaugsme un attīstība, neiroloģiski traucējumi.

Vitamīns A ir atrodams eļļā, olu dzeltenumā, aknās (īpaši zivju un jūras dzīvnieku), burkānos.

Provitamīns A (karotīns) - tā ir viela, no kuras cilvēka ķermenis pats sintezē A vitamīnu. Tas ir atrodams burkānos, saldajos piparos, smiltsērkšķos, mežrozītēs, sīpolos, pētersīļos, skābenēs.

Vitamīna B deficīts:

- Uzbudināmība vai apātija
- Bezmiegs
- Augšējo un apakšējo ekstremitāšu polineirīts
- Ādas jutības traucējumi
- Dispepsija - gremošanas un zarnu trakta traucējumi
- Apetītes zudums, anoreksija
- Stomatīts, glosīts (mēle spilgti sarkana, sausa)
- Dermatīts uz sejas un galvas matainajā daļā, kakla, izteikta sausa niezi uz rokām
- Hiperhromā anēmija - folijskābes deficīts
- Izteikta notievēšana
- Nespēks
- Galvassāpes
- Nakts aklums
- Dedzināšanas sajūta ādā
- Sāpes acīs, konjunktivīts
- Elpas trūkums un sirdsdarbības pasliktināšanās slodzes laikā

B vitamīns atrodams daudzos augu un dzīvnieku izcelsmes produktos. Maksimālā koncentrācija novērota raugā, pienā, sierā, biezpienā, sadīgušos graudos, veselos graudos, pilngraudu maizē, pupās, nierēs, aknās, liellopu gaļā un olas dzeltenumā.

Īpaši aktīvi B vitamīnu tiek patērēts ārstējoties ar antibiotikām un pret-tuberkulozes zālēm.

C vitamīna trūkums:

- Vispārējs vājums
- Palielināts kapilāru trauslums, kas noved pie zilumu rašanās, smaganu asiņošana, asiņošanas izsvīdumi uz locītavām un pleiras
- Deģeneratīvas izmaiņas gļotādā
- Redzes spējas samazināšanās

C vitamīnu satur greipfrūti, citroni, mežrozītes, daudz ogu un augļu, kāposti (ieskaitot marinētos) - taču tikai tad, ja produkti nav tikuši pakļauti termiskai apstrādei.

Vitamīna D trūkums:

- Bērni - rahītiskas pazīmes
- Nemotivēts vājums
- Nogurums
- Strauji progresējoša zobu demineralizācija
- Osteoporoze
- Sāpes kaulos, muskuļos
- Parestēzija (ādas jutības problēmas)
- Palielināts risks saslimt ar diabētu, hipertensiju un vēzi.

Kā jau minēts iepriekš, D vitamīns tiek ražots lielākoties saules staru iedarbībā. Tomēr nelielos daudzumos tas tarodams arī pārtikā - sviestā, pienā, olas dzeltenumā, aknās un mencu taukos un citu zivju un jūras dzīvnieku taukaudos.

E vitamīna trūkums:

- Neauglība
- Aknu aptaukošanās

E vitamīns atrodams uzdīgušos labības graudos, zaļajos dārzeņos, virknē savvaļas augu, arī saulespuķu eļļā.

Tas ir svarīgi - lai šis vitamīns normāli asimilētos organismā, nepieciešams normāls cinka līmenis (tas atrodams baklažānos, gurķos, tomātos, austerēs, sēnēs un ķirbjos) un selēna līmenis (satur kokosrieksti, speķis, ķiploki, jūras zivis, sēnes, olas, saulespuķu sēklas, lēcas, pilngraudu ēdieni, blakusprodukti). Bet saldumi un miltu izstrādājumi traucēt tā uzsūkšanos organismā.

PP vitamīna (nikotīnskābes)  trūkums:

- Ēstgribas zudums
- Sausums un dedzināšanas sajūta mutē
- Vemšana
- Caureja pārmaiņus ar aizcietējumiem
- Vispārējs progresīvs vājums
- Spilgti sarkana mēles ar uztūkumu
- Attīstās ahilija ( sālsskābes daudzuma problēmas kuņģī)
- Vispārējās aizkaitināmība
- Smagos gadījumos ir krampji, ataksija, dažreiz var attīstīties demence
- Eritēma (ādas apsārtums), kopā ar niezi, pigmentācija (jo īpaši atklātās ķermeņa zonās un uz ekstremitātēm), ādas lobīšanās
- Hipoproteinēmija (samazināts olbaltumvielu daudzums asinīs)

Cilvēkiem gados nepietiks tikai ar attiecīgas diētas ievērošanu, te būs nepieciešami arī īpaši medikamenti mediķa uzraudzīb

Nikotīnskābi satur alus un maizes raugs, kaltētas baravikas un maize no kviešu miltiem, graudaugi, aknas, sirds, nieres, pupas, zivis.

Kuri produkti ir visvairāk noderīga pavasarī?

Pēc iespējas jācenšas lietot izdiedzētus graudus, augļi un dārzeņi bez termiskās apstrādes, aknu produkti, zivis. Jāsagatavojas ēst pirmos zaļumu dzinumus - daudz vitamīnu un minerālvielu atrodami pieneņu, nātru, gurķu, dažu lapās. To visu var iemācīties savākt un sagatavot kaltēšanai vai citādai saglabāšanai ziemā.

Pēc termiskās apstrādes izdzīvot tikai vitamīni A, D, E - visi citi ir iznīcināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!