Foto: Delfi Foto
Šobrīd ir karstākais aveņu ražas laiks – tās ir jāēd saujām un gardu muti, jo avenes ir ne tikai lielisks gardums, ar ko panašķoties, bet palīdz arī uzlabot veselības stāvokli. To sastāvā ir cilvēka organismam nepieciešamās uzturvielas – vitamīni, spēcīgi antioksidanti, šķiedrvielas, vēsta "Medical News Today".

Viena tase aveņu var nodrošināt organismu ar aptuveni 54% nepieciešamās C vitamīna, 12% K vitamīna, 5% E vitamīna, dzelzs un kālija un 41% mangāna dienas devas. Arī to sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidanta īpašībām – polifenoli palīdz izvairīties no saslimšanas ar vēzi un sirds slimībām.

Smadzeņu veselībai

Vairāki pētījumi ir apliecinājuši to, ka avenes spēj uzlabot cilvēka atmiņu, kā arī var novērst citus smadzeņu darbību ietekmējošus faktorus. Tas, pateicoties tam, ka aveņu sastāvā ir flavonoīdi. Tie ir fenola bioaktīvu vielu grupa, kam piemīt antioksidantiskas, pretiekaisuma un citas svarīgas īpašības.

Sirds veselībai

Avenēs esošie flavonoīdi labvēlīgi ietekmē arī sirds un asinsvadu veselību, tāpat arī to apakšgrupā esošie antocianīni. Ir pierādīts, ka šīs vielas var novērst iekaisumus, kas bieži vien ir bijuši par iemeslu saslimšanai ar sirds un asinsvadu slimībām. 

Savukārt augstais polifenolu daudzums aveņu sastāvā var novērst trombocītu palielinājumus, samazināt asinsspiedienu, uzlabot asinsriti un uzturēt labu asinsvadu elastību. 

Arī kāds pētījums, kas veikts Norwich medicīnas skolā, pierāda aveņu labo ietekmi uz sirds veselību. Pētījums tika veikts ar 93600 sievietēm vecumā no 25 līdz 42 gadiem 18 gadu garumā. Šo gadu laikā tika sekots līdzi sieviešu veselības stāvoklim. Pētījumā tika secināts, ka regulāra antocianīna uzņemšana palīdzēja samazināt sirdslēkmes risku par 32%.

Pret vēzi

Aveņu sastāvā esošie spēcīgie antioksidanti kavē brīvo radikāļu augšanu un samazina iekaisumu. Arī jau iepriekš minētie polifenoli palīdz organismam aizstāvēties no saslimšanas ar dažādiem vēža veidiem – barības vada, plaušu, prostatas, aizkuņģa dziedzera.

Gremošanas uzlabošanai un detoksikācijai

Avenēs esošās šķiedrvielas un ūdens palīdz novērst aizcietējumus un uzturēt veselu gremošanas traktu. Tāpat tās veicina toksīnu izdalīšanos no organisma, kas, savukārt, ir svarīgi, veicot detoksikāciju.

Viena tase aveņu satur aptuveni astoņus gramus šķiedrvielu. Sievietēm ieteicamais šķiedrvielu daudzums dienā ir 25 grami, bet vīriešiem 30 grami.

Acu veselībai

Tāpēc, ka avenes satur C vitamīnu, šīs ogas var uzlabot acu veselību, aizsargājot pret UV stariem. To sastāvā ir arī antioksidants zeaksantīns, kas arī aizsargā acis no kaitīgo staru ietekmes.

Ūdens ar avenēm un vanilīnu

Foto: Shutterstock
Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vanilīnu.

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm

Foto: Vida Press

Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!

Lasīt vairāk

Aveņu - šokolādes kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock
Aveņu - šokolādes kūka bez cepšanas izdaiļos jebkuru svinību galdu.

Lasīt vairāk

Svaigu ogu un jogurta kokteilis 'Rozā sapnis'

Foto: Shutterstock
Sāc dienu ar spēcinošu vitamīnu devu - pagatavo jogurta kokteili no svaigām vai saldētām ogām, piemēram, avenēm vai zemenēm!

Lasīt vairāk

Aveņu sīrups

Foto: Shutterstock
Aveņu sīrups - ārstniecības līdzeklis un kārotākais našķis ziemā.

Lasīt vairāk

Aveņu krēma deserts ar grauzdētām rupjmaizes drumstalām un kanēli

Foto: DELFI
Aveņu krēmsiera deserts ar grauzdētu rupjmaizes rīvmaizi. Recepti piedāvā Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!