Foto: Shutterstock
Regulārs nogurums, galvas sāpes, neregulāra vēdera izeja ikdienā var kļūt par pierastu parādību, tomēr šos simptomus nevajadzētu uzskatīt par normāliem. Tie var liecināt par to, ka organismā ir uzkrājies pārāk daudz toksīnu. Tās ir vielas, kas kaitē veselībai, tāpēc būtu jārūpējas, lai tās tiktu izvadītas no organisma.

Kas ir toksīni?

Toksīni ir vielas, kas atrodamas vidē. Tie organismā nokļūst caur pārtiku, gaisu, ko ieelpo un citos veidos. No zarnu trakta toksīni izplatās pa visu organismu. Tie var arī uzkrāties organisma šūnās un audos. 

Ar toksīniem organisms tiek piesārņots un, nerūpējoties par veselību un neizvadot tos, var sākties neatgriezeniski organisma iznīcināšanās procesi. 

Toksīnus no organisma var izvadīt ar plaušām, ādu, nierēm un zarnu traktu.

Toksīni veselību var ietekmēt dažādi. Tie var pārtraukt fermentu darbību, kas ir nepieciešami organisma funkciju nodrošināšanai, kā arī stimulēt organisma funkcijas tik spēcīgi, ka tas var radīt bojājumus. Daži toksīni savukārt var nogalināt labās baktērijas zarnu traktā, traucēt uzņemt vitamīnus, nosprostot skābekļa piekļuvi sarkanajiem asins ķermenīšiem. 

Simptomi, kas var liecināt, ka organismā ir pārāk daudz toksīnu

Toksīni organismā var izpausties kā gļotains smagums, kā rezultātā var rasties uztūkums. Tas izpaužas, piemēram, kā tumši loki zem acīm no rītiem, var būt lieki kilogrami, no kuriem ir grūti atbrīvoties, bieži uzkrājas gāzes un rodas aizcietējumi.

Sejas āda

Uztūkusi, nokarājusies āda, tumši loki, pūtītes ir pirmās pazīmes, kas liecina, ka uzkrājas toksīni.

Nogurums

Ja ikdienā bieži jūti, ka pārņem nogurums, tas var būt signāls tam, ka organismā ir pārāk daudz toksīnu. Organisms patērē daudz enerģijas, lai tos izvadītu no organisma, tāpēc, iespējams, bieži jūties noguris. 

Ja neizprot noguruma patiesos cēloņus, kas var būt toksīni, tad cīnīšanās pret nogurumu ar kafiju vai saldu ēdienu var tikai pasliktināt situāciju. 

Jūtīgums pret smaržām

Pastiprinātas reakcijas pret smaržām var nozīmēt to, ka vienkārši esi jūtīgs pret dažādiem aromātiem vai arī to, ka organisms cīnās ar toksisku pārslodzi. Tā rezultātā var parādīties galvas sāpes.

Aizcietējumi

Organismā nonākot pārāk grūti sagremojamai pārtikai, lai amortizētu kairinājumu, var tikt veicināta lipīgāku gļotādu veidošanās. Savukārt tas var palēnināt zarnu darbību un kavēt pārtikas uzsūkšanos. Ēdienam uzkrājoties zarnās, sliktās baktērijas vairojas, izdalot toksiskās vielas. Tā rezultātā palēninās arī fēču izvadīšana no organisma, un tās var arī uzsūkties atpakaļ organismā. Šī procesa ietekmē parādās galvas sāpes, aizcietējumi. 

Tā kā caur zarnām tiek izvadīti daudzi toksīni, tad aizcietējumi var kavēt šo procesu un nelabvēlīgi ietekmēt veselības stāvokli.

Kā cīnīties ar toksīniem?

Toksīnus var izvadīt no organisma, ikdienā palielinot ūdens patēriņu. 

Veic regulāras fiziskas aktivitātes tā, lai izdalās sviedri – vismaz 30 minūtes katru dienu.
Pret toksīniem cīnīties palīdz pieneņu tēja, pētersīļi, koriandrs. 

Toksīnu izdalīšanos caur plaušām var veicināt dziļas elpošanas praktizēšana.
Izvēlies ādas kopšanas līdzekļus, kā sastāvā nav toksisku vielu – bez sulfātiem, parabēniem, smaržvielām. 

Raksta veidošanā informācija iegūta: mindbodygreen.com, medicaldaily.com, Alehandro Hangers un Amēlija Grīvena "Attīrīšanās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!