"Labdien! Aptuveni pirms pusgada piedzīvoju spontāno abortu. Tas notika 12. nedēļā. Man ir 24 gadi, un tā bija pirmā grūtniecība. Tā kā man ir daudz liekā apmatojuma neatbilstošās vietās, ginekoloģe mudināja nodot hormonu analīzes.

To rezultāti bija šādi: androstendions 3.21, prolaktīns 199, testosterons 0.20 un TSH 1.7. Taisīju arī ultrasonogrāfiju, bet nekādas pataloģijas mazā iegurņa orgāniem un vēdera dobuma orgāniem netika atklātas. Mēnešreizes ir regulāras, problēmu ar lieko svaru nav. Ja arī dažreiz pieņemos svarā, viegli spēju to nomest.

Vēlos tomēr noskaidrot, kādēļ tad man ir šis apmatojums uz sejas, krūšu galiem, augšstilbiem, ja ar hormoniem viss it kā ir kārtībā? Vai tam varētu būt ģenētisks iemesls (vectēvs no mātes puses ir dagestānietis, un mātei arī ir nelielas problēmas ar lieko apmatojumu)? Vai varbūt man tomēr būtu jāveic vēl kādas analīzes, lai atkal negadītos spontānais aborts, ja vaina ir hormonos?" jautā Viņa.lv lasītāja.

Atbild ginekoloģe Dr. Daiga Baranovska

"Raksturotā situācija gan vairāk vedina domāt, ka šajā gadījumā apmatojuma problēma sievietei ir saistīta ar ģenētisko mantojumu, bet ne ar hormonālām problēmām, kā jau pati jautājuma autore par to bija aizdomājusies.

Neveiksmīgās grūtniecības iemesli var būt dažādi. Pusē gadījumu spontāna aborta iemesls ir ģenētiskas mutācijas, tālāk kā biežākie iemesli seko dzimumorgānu infekcijas un STS (seksuāli transmisīvās slimības), tikai tad hormonāli traucējumi, antifosfolipīdu sindroms, dzimumorgānu anatomiskas īpatnības, spermatoģenēzes traucējumi u.c.

Ja gribat pārliecināties, ka hormonālā sistēma ir kārtībā, tas, ko patiešām vajadzētu darīt, ir pārbaudīt un piefiksēt progesterona līmeni menstruālā cikla 22. dienā.

Taču arī pilnīgi ideālas analīzes neatbild uz jautājumu, kāpēc tā gadījās, un negarantē, ka līdzīgas neveiksmes nevar atkārtoties. Par pārējiem iespējamajiem riska faktoriem un nepieciešamajiem izmeklējumiem konsultējieties ar savu ārstu."

Vairāk par hormonu ietekmi uz ķermeņa apmatojumu lasi šeit.

Savukārt te atradīsi informāciju par neveiksmīgas grūtniecības cēloņiem.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!