Foto: Shutterstock
Veselīgāki ēšanas paradumi un vairāk kustību ir vieni no populārākajiem solījumiem, ko cilvēki, sākoties jaunam gadam, dod paši sev. Nenoliedzami – šīs divas lietas uzlabos pašsajūtu, kā arī palīdzēs uzlabot figūru, jo tie, kam ir kāds lieks kilograms, no tā varēs atbrīvoties, un fiziskās aktivitātes ķermeni padarīs stingrāku.

Lai apņemšanos ēst veselīgāk padarītu vieglāk realizējamu, piedāvājam iepazīties ar "Health" ekspertu nosauktiem produktiem, kam jābūt ikvienā virtuvē. Ja mājās našķu, uzkodu un ātri pagatavojamu ēdienu vietā būs šie produkti, dzīvot veselīgi būs daudz vienkāršāk, jo jebkurā brīdī varēsi pagatavot veselīgu maltīti, netērējot daudz laika.

Augļi un dārzeņi

Ja vēlies, lai virtuve palīdzētu tev būt veselīgākai, pat ziemā tajā jābūt atrodamiem svaigiem augļiem un dārzeņiem. Tie ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešamas tavam organismam. Dārzeņi un augļi ir līdzeklis cīņai pret aptaukošanos, un to lietošana uzturā palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību, kā arī otrā tipa cukura diabēta risku.

Kartupeļi, sīpoli, ķiploki un citroni noderēs gatavošanai. Tāpat neaizmirsti par salātlapām un sulīgiem dārzeņiem, kas nesatur cieti un ir piemēroti ātru maltīšu pagatavošanai. Augļi, piemēram, āboli vai apelsīni, lieliski noderēs uzkodām. Steigas brīžos tos var ērti iemest somā un notiesāt pa ceļam, kaut kur dodoties. Ir ļoti daudz dažādu gardu dārzeņu ēdienu, kas ir ātri pagatavojami un palīdzēs aizstāt neveselīgas uzkodas un pusfabrikātus.

Grieķu jogurts bez piedevām

Beztauku grieķu jogurts vai cits bezpiedevu jogurts ar zemu tauku saturu ir augstas kvalitātes olbaltumvielu un daudzu nozīmīgu minerālvielu, piemēram, kālija un kalcijs avots. Grieķu jogurts parasti ir krēmīgs, tajā ir vairāk olbaltumvielu un mazāk cukura nekā parastā jogurtā. To vari izmantot krējuma un majonēzes vietā, ēst kopā ar augļiem, pievienot veselīgiem kokteiļiem un auzu pārslu biezputrai.

Rieksti

Foto: PantherMedia/Scanpix
Rieksti ir lielisks veselīgu taukvielu avots. Tajos ir arī daudz vērtīgu minerālvielu un olbaltumvielu. Grauzdēti un sasmalcināti rieksti noderēs kā piedeva salātiem, biezputrai, jogurtam vai grilētiem dārzeņiem. Tikai atceries, ka rieksti ir kalorijām bagāti, tāpēc ar to ēšanu pārspīlēt nevajadzētu – rieksti ir lieliska piedeva, nevis ēdiena pamats.

Pirmā spieduma olīveļļa

Arī olīveļļa ir lielisks taukvielu avots, jo tajā ir ļoti maz piesātināto taukvielu. Olīveļļa lieliski noderēs salātu mērcēm, kā arī citu ēdienu garšas uzlabošanai un papildināšanai. Atceries, ka uzturs bez taukvielām tavai veselībai par labu nenāks. No taukiem atteikties nav nepieciešams, bet ir jāpievērš uzmanība, kādus taukus lietojam uzturā. Vairāk par taukvielu ietekmi uz veselību lasi šeit.

Pilngraudu produkti

Lai arī daudzi uzskata, ka ogļhidrāti ir veselīga uztura ienaidnieks, tā nebūt nav. Tomēr jāpatur prātā, ka daudzi ogļhidrātu avoti, piemēram, smalkmaizītes, patiešām neko labu tavam organismam nedos. Ogļhidrātus vislabāk uzņemt no pilngraudu produktiem, jo tajos ir daudz šķiedrvielu, kā arī dažādi vērtīgi vitamīni un minerālvielas. Pilngraudu produkti rada sāta sajūtu un uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Vairāk par pilngraudu produktiem un to ietekmi uz veselību ir iespējams lasīt šeit.

Konservētas pupiņas

Foto: Shutterstock
Konservētas pupiņas un citi pākšaugi, piemēram, lēcas vai turku zirņi, ir viens no parocīgākajiem un daudzpusīgākajiem produktiem, ko glabāt savā virtuvē. Pupiņās ir daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu, kālija, dzelzs un antioksidantu. Pākšaugu lietošana uzturā palīdz cīnīties ar lieko svaru un samazināt sirds slimību risku. Arī to pielietojums virtuvē ir gana plašs – tās var pievienot salātiem un sautējumiem, pagatavot pupiņu kotletes vai pat noskalot un pievienot miltu vietā, gatavojot konditorejas izstrādājumus.

Konservēti jūras produkti

Tuncis un lasis ir veselīgi un vērtīgi produkti, kas bagāti ar omega 3 taukskābēm. Tā kā svaigus tos nav iespējams uzglabāt ilgstoši, konservi ir lielisks rezerves variants. Ja mājās būs bundžiņa konservētu jūras produktu, veselīgu maltīti varēsi pagatavot ātri un vienkārši. Tos var pievienot salātiem, makaroniem un virknei citu ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!