Foto: PantherMedia/Scanpix
Šodien, 14. novembrī, tiek atzīmēta Pasaules Diabēta diena. Latvijas veselības aprūpes gada grāmatā apkopotā statistika par 2013. gadu liecina, ka Latvijā reģistrēts 81421 cukura diabēta pacients, tomēr, kā uzsver speciālisti, patiesā situācija varētu būt dramatiskāka.

Latvijas Endokrinologu asociācijas vadītāja docente Ilze Konrāde norāda, ka Latvijā ir liela daļa cilvēku ar cukura diabēta riska faktoriem, kuri laikus nedodas pie speciālistiem, tāpēc slimnieku skaits noteikti ir lielāks.

Tāpat aizvien ir aktuāli jautājumi par medikamentu izrakstīšanas kārtību, speciālistu pieejamību un pacientu apmācību.

Konrāde stāsta, ka cukura diabēta pacientu skaits Latvijā pēdējos gados strauji nav audzis, jo, pirmkārt, daudzi cilvēki šo slimību neapzinās, otrkārt, daļa slimnieku, iespējams, ir emigrējuši no valsts, un, treškārt, cukura diabēta skrīniga stratēģija nestrādā pilnvērtīgi.

Cilvēki nepievērš uzmanību, jo nav agrīnu simptomu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Endokrinologu asociācijas vadītāja doc. I. Konrāde stāsta, ka 2. tipa cukura diabētam nav agrīnu simptomu, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka Latvijā šādi pacienti ir nepietiekami diagnosticēti. 

Klasiskie slimības simptomi, piemēram, bieža urinēšana, slāpes, nemotivēta svara samazināšanās parādās tikai tad, ja glikoze asinīs pārsniedz 10 – 12 milimolus litrā (mmol/l), tomēr par slimību var liecināt jau glikozes līmenis asinīs ≥7 (mmol/l). Intervālā starp 7 un 10 mmol/lnav raksturīgo cukura diabēta simptomu.

2. tipa cukura diabēta attīstības pamatā ir ģenētika un ārējās vides faktoru ietekme, piemēram, liekais ķermeņa svars, pastāvīgs stress un nepietiekama fiziskā aktivitāte, kas rada vielmaiņas traucējumus. Visā pasaulē otrā tipa diabēts veido apmēram 93% no visiem cukura diabēta veidiem.2. tipa cukura diabēta attīstības risks palielinās cilvēkiem vecumā pēc 45 gadiem, tāpēc, ja ir riska faktori, piemēram, paaugstināts asinsspiediens un holesterīna rādītāji, vai slikta cukura diabēta ģimenes anamnēze, glikozes līmeni asinīs ieteicams pārbaudīt vismaz reizi gadā.

Cik izmaksā ārstēšana?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā pieejamo medikamentu klāsts cukura diabēta pacientu ārstēšanai ir plašs, jo varam izmantot gandrīz tās pašas medikamentu grupas, kādas ir citviet pasaulē, atzīmē Konrāde, tomēr uzsverot, ka visbiežāk aspekts, kas tiek ņemts vērā, izvēloties medikamentu, ir izmaksas, aiz sevis atstājot tādus faktorus kā efektivitāti un drošību. 

"Valstī šobrīd vairāk skatāmies uz paša medikamenta izmaksām, tāpēc tiek dota priekšroka vecākās paaudzes medikamentiem, bet tiem ir vairāk blakusparādību, piemēram, pēkšņa cukura līmeņa pazemināšanās asinīs, ko medicīniski sauc par hipoglikēmiju. 

Lielākā daļa speciālistu noteikti gribētu saviem pacientiem terapijā izmantot drošākos jaunās paaudzes medikamentus, kuri neizraisītu tādu blakusparādību kā hipoglikēmija, tomēr šādi medikamenti valstij izmaksā 3 reizes vairāk."

Doties pie endokrinologa vai ģimenes ārsta? Cik ilgi gaidīt rindā?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā stāsta doc. I. Konrāde, cukura diabēta pacientam ik pēc trīs mēnešiem ir jāatnāk uz kontroli pie ģimenes ārsta vai speciālista, kas varētu kompetenti novērtēt terapijas efektu. To var darīt ģimenes ārsts, ja pacientam ir labi kontrolējams 2. tipa cukura diabēts un nav audzēju, neiroloģisku slimību u.tml. Šādos gadījumos pie endokrinologa būtu jāiet vienu reizi gadā. Taču brīdī, kad pacienta slimības kontrole pasliktinās vai parādās aknu, nieru funkcijas traucējumi vai citi stāvokļi, kas ierobežo terapijas lietošanas iespējas, pacientam ir jābūt endokrinologa uzraudzībā.

Diemžēl Latvijā ir daudz lauku rajonu, kur endokrinologu ir ļoti maz vai tie nav pieejami vispār, tādējādi pieejamība ir salīdzinoši slikta. 

Ir nepieciešami vairāk speciālisti gan lauku rajonos, gan arī Rīgā, jo pieraksti pie speciālistiem ir lieli. Vidēji rindas pie endokrinologa ir 3 – 4 mēneši gandrīz jebkurā praksē.

Papildinformācija par cukura diabētu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules Diabēta diena – 14.novembris - ir ANO izsludināta diena. To rīko ar mērķi informēt par cukura diabēta riska faktoriem un pirmajām pazīmēm, kas ir īpaši aktuāli, ņemot vērā straujo saslimstības pieaugumu ar šo slimību. Cilvēkiem ar cukura diabēta riska faktoriem (piemēram, lieko ķermeņa svaru, paaugstinātu asinsspiedienu, cukura diabētu radiniekiem), kuri sasnieguši 40 gadu vecumu, reizi gadā būtu jāveic glikozes līmeņa pārbaude asinīs, bet cilvēkiem bez diabēta riska faktoriem šāda pārbaude nepieciešama reizi 3 gados.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kas rodas, ja aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekoši daudz insulīna (1.tipa cukura diabēts – apm. 5-10 % no diabēta pacientiem) vai organisms nespēj insulīnu efektīvi izmantot (2.tipa cukura diabēts – apm. 90-95 % no diabēta pacientiem). 2.tipa cukura diabēta izcelsmē liela nozīme ir palielinātam ķermeņa svaram un nepietiekošai fiziskai aktivitātei.

Latvijā ir apmēram 80 000 cukura diabēta pacientu. Saslimstība ar cukura diabētu pieaug visā pasaulē, t.sk. arī Latvijā.

Katru gadu Latvijā vairāk nekā 8000 cilvēkiem pirmo reizi nosaka cukura diabēta diagnozi un vairāk kā 1000 cilvēku uzsāk ārstēties ar insulīna preparātiem. Saslimstības pieauguma cēloņi ir populācijas novecošanās, mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgi uztura ieradumi un neveselīgs dzīves veids.

Cukura diabēts ir piektais izplatītākais nāves cēlonis. Pasaulē katru minūti no diabēta mirst 6 cilvēki. Mūsdienās 5 - 10 % no veselības aprūpes budžeta tērē diabēta ārstēšanai. Diabēts ir galvenais akluma un nieru mazspējas cēlonis. Diabēta pacientiem apakšstilba amputācija tiek veikta 15 - 40 reizes biežāk nekā vidēji populācijā.

1.tipa cukura diabēta profilakses pasākumi nav zināmi. 2.tipa cukura diabētu var novērst vai slimības attīstību aizkavēt, samazinot lieko ķermeņa svaru, palielinot fizisko aktivitāti un ievērojot speciālu diētu un ievērojot citus veselīga dzīvesveida principus.

Pārbaudi bez maksas savu veselības stāvokli 15. novembrī Rīgas Kongresu namā

Foto: Shutterstock

Atgādinām, ka sestdien, 15.novembrī no plkst. 10.00 līdz plkst. 13.00 Rīgas Kongresu namā notiks Pasaules Diabēta dienai veltīts labdarības pasākums, kura laikā apmeklētāji varēs bez maksas veikt dažādas veselības pārbaudes un saņemt ārstu, diabēta aprūpes māsu un podologa konsultācijas, kā arī informāciju par cukura diabētu.

Pasākuma apmeklētājiem piedāvā iespēju bez maksas noteikt glikozes līmeni asinīs, asinsspiedienu, ķermeņa svaru, tauku daudzumu ķermenī, kaulu blīvumu, glikozētā hemoglobīna HbA1c līmeni (cukura diabēta kompensācijas pakāpi), saņemt ārstu, diabēta aprūpes māsu un podologa ieteikumus, saņemt informāciju par cukura diabētu, iepazīties ar jaunumiem diabēta ārstēšanā un visdažādāko firmu piedāvājumiem diabēta pacientiem.

Pasākuma apmeklētāji bez maksas varēs saņemt Latvijas Diabēta asociācijas izdevumu – avīzi "Diabēts un Veselība", kas ir 20 lpp. krāsaina bezmaksas avīze latviešu un krievu valodā. Avīze adresēta cukura diabēta pacientiem un tajā publicētie raksti veltīti cukura diabēta kontrolei, ārstēšanai, cukura diabēta komplikācijām un cukura diabēta pacientu sociālās dzīves jautājumiem.

Aicināti visi cilvēki, kuri vēlas bez maksas pārbaudīt savu veselību. Ieeja brīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!