Šobrīd ir īstais brīdis, kad organismu atbrīvot no visa liekā - tā uzskata arī Sieviesuklubs.lv lasītājas, jo uz aptaujas jautājumu, vai tu šogad grasies dzert attīrošo pavasara dziru – bērzu sulu - 97 % dāmu atbildēja NOTEIKTI! Kādas ir labākās bērzu sulas receptes un kā to pareizi lietot, iesaka diētas ārsts Andis Brēmanis.

Kādēļ pavasarī sievietes dzer bērzu sulas? 47 % Portāla Sieviesuklubs.lv aptaujāto sieviešu atbildēja - tādēļ, ka tās attīra organismu, 27 % bērzu sulas dzer, jo tās ir veselīgas, 23 % pavasara dziru izvēlas, jo tā vairo enerģijas un vitamīnu rezerves, bet 3 % aptaujāto atzina - bērzu sulas gan nav viņu dzēriens, jo tās nav garšīgas.

"Tik ilgi, cik vien bērzu sulas ir svaigas, tās jādzer, cik vien lien vēderā! Vislabākās ir tās, kas tiek dzertas uzreiz "no koka". Vērtīgas ir arī šodien un vēl vakar tecinātās bērzu sulas, vienīgi, tām jābūt glabātām ledusskapī, lai neuzrūgtu. Pusrūgušas bērzu sulas labāk nedzert! Savukārt, kārtīgi pagrabā noraudzētas, vasarā noteikti var lietot kā atspirdzinošu dzērienu," Sieviešu Klubam stāsta diētas ārsts Andis Brēmanis.

Viņš iesaka pavasarī svaigas bērzu sulas dzert neierobežotā daudzumā (vismaz litru dienā!), bet uzrūgušas labāk nelietot, jo šāda bērzu sula stimulēs dažādus iekaisumu procesus organismā.

Turpretī svaigas bērzu sulas būs labs organisma skalinātājs - saldens, patīkams, garšīgs padzēriens, kurā ir neliels daudzums cukura un dažādas minerālvielas. Šis bērzu sulu dzēriens veicinās organisma attīrīšanos, stimulēs nieru darbību un no organisma izvadīs sārņus.

Ja ir liekā svara problēmas, bērzu sulas var izmantot atslodzes dienās.

Kā pareizi uzglabāt bērzu sulas, lai tās var izmantot kā atspirdzinošu dzērienu vasarā? Tās droši var sapildīt pudelēs, pievienot kādas garšvielas (pēc izvēles) un ļaut kārtīgi uzrūgt. "Raudzētā bērzu sulā gan vairs nebūs tīrošo un veselīgo vielu, toties tās stimulēs gremošanas orgānu darbību, tātad - aktivizēs vielmaiņu. Turklāt vasarā raudzēta bērzu sula būs viegli skābens, atsvaidzinošs padzēriens," Sieviešu Klubam skaidro Andis Brēmanis.

Ārsts uzskata, ka lielos daudzumos šādu - raudzētu - bērzu sulu gan noteikti nevarēs iedzert, jo var piepūsties vēders. Tādēļ vislabāk, ja pavasarī dzer bērzu dziru pa taisno no koka, un dzer tik, cik lien vēderā.

Ja nav iespējas bērzu sulas iztecināt pašiem, tās var meklēt veikalos vai tirgū. Vienīgi tad noteikti jānoskaidro, kad sulas tecinātas un, vai tās tiek uzglabātas ledusskapī, jo bērzu sulas, lai attīrītu organismu un vairotu enerģiju pavasarī, nedrīkst būt uzrūgušas!

Iecienītākās bērzu sulu receptes šopavasar no portāla Sieviesuklubs.lv sieviešu receptēm:

  • Bērzu sulas, kurām pievienots upeņu zariņš, un tās jau nedaudz ieskābušas.
  • Sula, kas tikko tecināta no bērza.
  • Bērzu sula + citrona (vai laima) šķēlīte + rozīnes.
  • Bērzu sula, rozīnes un apelsīnu miziņas.
  • Bērzu sula, kurai pievienota nedaudz svaigi spiesta citrona sula un upeņu zariņš. Pēc trīs dienām pievieno sauju dzērveņu un var likt galdā.
  • Bērzu sula, nedaudz cukura un sodas. Dažas dienas ļauj ieskābt un vislabāk dzert aukstu.
  • Bērzu sulas + medus + citrons.
  • Bērzu sulas, nedaudz rīsi, cukurs un rozīnes. Šādi sagatavotu sulu var uzglabāt pat līdz Jāņiem.

* par iecienītākajām un gardākajām šīs receptes atzinušas Sieviešu Kluba lasītājas, kuras piedalījās aptaujā par bērzu sulas lietošanas paradumiem. Uz aptaujas jautājumiem atbildēja 500 sieviešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!