Foto: Shutterstock

Bieži vien darbs no cilvēka prasa pārāk daudz – garas stundas kabinetā, darbs naktīs, e-pastu regulāra pārbaudīšana arī brīvdienās. Šīs pazīmes liecina, ka darbs tavā dzīvē spēlē pārāk lielu lomu. Lai arī bankas konta stāvoklis ir skaists, nelabvēlīgi var tikt ietekmēts veselības stāvoklis, arī attiecības ar tuviniekiem. Tā ziņo portāls Menshealth.com

Pazīmes, kas liecina, ka strādā pārāk daudz

Izjūti vainas apziņu, atpūšoties svētdienas dienā

Ja nevari izbaudīt atpūtu mierā, bet visu laiku izjūti trauksmes sajūtu un pat jūties vainīgs par to, ka atpūties, ir viena no pazīmēm, kas liecina, ka strādāts ir pārāk daudz.
Ir pierādīts, ka cilvēki, kuri, esot mājās, pilnībā aizmirst par darba lietām, ir daudz priecīgāki un enerģiskāki. 

Kā to labot?

Ja zvilnēšana dīvānā neaizdzen prom domas par darbu, tad sāc nodarboties ar sportu vai citām aktivitātēm. Vislabāk būtu nodarboties ar komandas sportu, jo apkārt esošie cilvēki palīdzēs novērst domas no darba un atslābināties. 

Strādā 24 stundas diennaktī

Ja domā, ka, strādājot 24 stundas diennaktī, sasniegsiet vairāk, tad arī tas visdrīzāk novedīs pie morāla un fiziska nespēka. Patiesībā tie, kuri strādā ļoti daudzas stundas dienā, paveic mazāk un pat nekvalitatīvāk nekā tie, kas strādā salīdzinoši mazāk. Tam par iemeslu ir stress, kā arī tiek izsmeltas enerģijas rezerves un samazinās radošais potenciāls. 

Ilgstoša strādāšana rada arī sajūtu, ka visu laiku esat ļoti aizņemts. Tā rezultāta varat sākt sarežģīt viegli paveicamus uzdevumus, patērējot tiem vairāk laika nekā būtu nepieciešams.

Kā to labot?

Sastādi darāmo darbu sarakstu. Izvērtē prioritātes un netērē pārāk daudz sava laika un enerģijas darbiem, kas patiesībā nav nemaz tik svarīgi.

Parādās redzes traucējumi

Redzes traucējumi var rasties no regulāras un ilgstošas strādāšanas pie datora, kā arī dokumentu izpētes. Pazīmes, kas liecina, ka redze cieš no garajām darba stundām, - grūtības saskatīt objektus tālumā, kas atrodas vājā apgaismojumā. To var novērot, piemēram, braucot ar automašīnu nakts stundās. Ilgstoši strādājot pie datora, var veidoties arī sausās acs slimība

Kā to labot?

Ņem periodiskus pārtraukumu. Acis var atpūtināt, izpildot šādu vingrinājumu: vispirms fokusē uzmanību uz kādu tuvumā esošu objektu, piemēram, pildspalvu, bet tad atrodi kādu objektu tālumā un skaties uz to. Pārtraukumos centies neko nelasīt, bet tā vietā, piemēram, lūkojies ārā pa logu. 

Ģimene pārmet, ka nevelti viņiem pietiekami daudz uzmanības

Tuvākie cilvēki ir pirmie, kas cieš no tā, ka strādājam pārāk daudz. Ja nav robežas starp darbu un ģimeni, pastāv risks zaudēt savu lomu ģimenē. Partnera pārāk lielā noslogotība darbā ir arī viens no iemesliem, kāpēc tiek šķirtas laulības. 

Kā to labot?

Neļauj šai problēmai samilzt, centies sadzirdēt jau pirmos signālus, kas vēsta, ka darbā pavadi pārāk daudz laika. Tās var būt, piemēram, tuvāko izteiktas frāzes, ka mājās pavadāt pārāk maz laika. 

Foto: PantherMedia/Scanpix

Parasti esi pēdējais, kas pamet biroju

Ja regulāri esi pēdējais, kas dodas prom no biroja, ir laiks padomāt par savām attiecībām ar darbu. No tā cieš ne vien tuvinieki, bet galvenokārt tu pats - tas negatīvi ietekmē veselību. Cilvēkiem, kas strādā pārāk daudz, īpaši raksturīgas ir sirds saslimšanas. 

Kā to labot?

Ir jāsabalansē savs darba grafiks. Ja vakaros savu darba kabinetu atstāj pēc sava darba laika, tad obligāti atpūtai jāieplāno visa nedēļas nogale. Tas nozīmē, ka pat jāizvairās no sava darba e-pasta regulāras pārbaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!