Foto: PantherMedia/Scanpix
Melanoma ir bīstamākais un agresīvākais ādas audzējs, kas var izplatīties pa limfvadiem un radīt metastāzes. Tajā pašā laikā melanoma ir viens no vieglāk ārstējamajiem ļaundabīgajiem audzējiem ar vienu piebildi – ja vien to atklāj laikus. Diemžēl bieži vien cilvēks nonāk pie ārsta ar jau ielaistu slimību, kad vairs neko daudz līdzēt nav iespējams. Uzzini, kādas izmaiņas ādā var liecināt par melanomu!

Melanomas attīstību veicina bieža un ilgstoša ādas pakļaušana ultravioletā starojuma iedarbībai – tas attiecas gan uz uzturēšanos saulē, gan solārija izmantošanu.

Lielāks melanomas veidošanās risks ir cilvēkiem ar gaišu ādu. Jo gaišāka ir tava āda, jo tā ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu. Riska grupā ir cilvēki ar blondiem vai rudiem matiem un zilām vai zaļganām acīm, kuru āda parasti saulē apdeg vai arī iedegums veidojas ļoti lēnām un nevienmērīgi.

Vēl melanomas attīstības risku palielina dzimumzīmju un dažādu pigmentveidojumu esamība. Pamanot jebkādas izmaiņas dzimumzīmes izskatā, vajadzētu konsultēties ar dermatologu vai, vislabāk, onkologu. Arī izskata ziņā neparastas dzimumzīmītes un pigmentveidojumus noteikti vajadzētu parādīt ārstam.

Tātad – kam jāpievērš uzmanība?

  • Izmērs: lielāka par zīmuļa galu. Mēģini nosegt dzimumzīmīti ar zīmuļa neaso galu. Ja tās izmēri pārsniedz zīmuļa gala diametru (0,5–0,8 cm), ir vērts šo veidojumu parādīt ārstam.
  • Augšana: tā kļūst lielāka. Labdabīgs veidojums nemainās, bet ļaundabīga melanoma progresē. Tas nozīmē, ka steigšus jāvēršas pie ārsta, ja pamani, ka dzimumzīmīte kļūst lielāka.
  • Forma: neregulāra forma, izplūdušas maliņas. Normālas dzimumzīmītes parasti ir apaļas vai ovālas, un, ar iedomātu līniju tās pārdalot uz pusēm, abas puses ir simetriskas. Robežas veselām dzimumzīmītēm parasti ir skaidri izteiktas un nav izplūdušas, robainas vai ar pigmentplankumiem ārpusē. Pretējā gadījumā – jāvēršas pie ārsta.
  • Krāsojums: nav viendabīgas krāsas. Normāla dzimumzīmīte ir vienkrāsaina – no gaiši brūnas līdz pat ļoti tumši brūnai. Uz melanomu var norādīt uzskatāma krāsojuma neviendabība vienā un tai pašā dzimumzīmītē – vietām gaišāka, vietām tumšāka. Ja pamani, ka kāda dzimumzīme ir daudzkrāsaina, nekavējies parādīt to ārstam.
  • Lokālās sajūtas: tā liek sevi manīt. Normāli mēs savas dzimumzīmītes nejūtam, tāpēc par brīdinošu simptomu uzskatāmas tādas no jauna parādījušās sajūtas kā nieze, dedzināšana, kņudēšana, sāpes, apsārtums, zvīņošanās, mistrošanās vai asiņošana pēc minimālas traumas.

Pietiekami nopietni jāuztver jebkurš no jauna parādījies neparasts veidojums ādā, vislabāk uzticot tā novērtēšanu ārstam.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Onko.lv, informatīvā materiāla "Saki vēzim – nē! Praktiski padomi" un "Melanoma. Jautājumi un atbildes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!