Foto: Panther Media/Scanpix

Ja gribi atbrīvoties no liekā svara, vienkārši aizmirsti par ēšanu pēc sešiem vakarā – šādu padomu bieži izdzird tie, kas sūrojas par liekajiem kilogramiem. Apgalvo, ka visu pēc sešiem apēsto organisms pārvērš taukos, savukārt pirms sešiem gan var ēst, ko un cik daudz gribas – to visu organisms pārvērtīs enerģijā. Vai tiešām seši vakarā ir teju vai maģisks laiks, pēc kura jāvairās ēst, pat ja vēders kurkst no izsalkuma, bet pirms tam arī kūkas un neveselīgus našķus var ēst, cik vien lien, "Rutks" jautāja uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.

"Tas ir ļoti izplatīts mīts," nosaka Pavlova. "Patiesība ir tāda, ka vakariņas jāietur ne vēlāk kā trīs stundas pirms gulētiešanas." Aptuveni tik ilgs laiks kuņģim nepieciešams, lai tiktu galā ar apēsto. Liekoties uz auss ar pilnu vēderu, cilvēkam bieži vien nākas saskarties ar miega traucējumiem, jo pilnais puncis izraisa diskomfortu un gremošanas sistēma ir spiesta strādāt. Pieēšanās vēlu vakarā var arī provocēt kuņģa skābes atvilni, kas parasti liek uztrūkties no miega.

"Protams, ja cilvēks iet gulēt pulksten 21, tad ēšana pēc sešiem vakarā tiešām nav ieteicama. Bet, ja cilvēks pie miera dodas ap pusnakti, tad mocīt sevi ar neēšanu pēc sešiem nav saprātīgi. Organisms ar laiku pie tāda ēšanas režīma gan pierod un pēc pulksten sešiem vakarā bada sajūtas nav, bet, vai tas ir nepieciešams? Nekad neaizliedzu saviem pacientiem ēst pēc pulksten 18, jo tas nekādā veidā neapgrūtina svara samazināšanu," saka uztura speciāliste.

Patiesība ir tāda, ka vakariņas jāietur ne vēlāk kā trīs stundas pirms gulētiešanas.
Jeļena Pavlova, uztura speciāliste
Tomēr bieži dzirdēts par gadījumiem, kad cilvēkam izdevies atbrīvoties no liekā svara, pārtraucot ēst pēc sešiem vakarā. Kā to skaidro uztura speciāliste? "Šeit nav nozīmes pulkstenim, bet tam, ka cilvēks atsakās no našķošanās vakarā un līdz ar to neuzņem papildu kalorijas. Ja cilvēks katru dienu noņems nost 500 kilokalorijas no kopējā kaloriju daudzuma, ko parasti uzņem, tad pēc nedēļas būs jau puskilograms no ķermeņa svara mīnusā," skaidro specāliste.

Cīņā ar lieko svaru galvenais ir atcerēties mūžseno patiesību, ka tas veidojas, ja dienā uzņemam vairāk kaloriju, nekā patērējam. Tātad, lai atbrīvotos no liekā svara, jāpanāk, lai dienā uzņemto kaloriju daudzums būtu mazāks, nekā reāli patērējam. Tikai tad organisms būs spiests sākt tērēt savas rezerves un "kausēt" tauciņus. To panākt iespējams dažādos veidos – gan palielinot fizisko aktivitāšu daudzumu, gan sarucinot dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Un ir gluži vienalga, vai ēdam vai neēdam pēc sešiem vakarā. Ja samazināsim uzņemto kaloriju daudzumu, svars kritīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!