Foto: Shutterstock

Alus vai vīns? Izvēle, protams, atkarīga no notikuma, taču, saskaņā ar pētījumu, kas publicēts izdevumā Natural Medicine Journal, sievietēm alus tomēr būtu ieteicamāka izvēle nekā vīns.

Skaidrojums ir sekojošs: lai izvairītos no osteoporozes, sievietei ir jārūpējas par kaulu blīvumu, kas, gadiem ejot, jo īpaši pēc menopauzes, samazinās. Protams, var lietot kalcija tabletes vai uztura bagātinātājus, taču, izrādās, ka arī alus bagātīgi satur tādu kaulu struktūrai nozīmīgu elementu kā silīcijs. Cīņā pret trausliem kauliem silīcijs pat pārspēj kalciju, jo organismā uzsūcas daudz vieglāk, apgalvo mediķi.

Pētījumā atklāts, ka organismā uzsūcas 64 procenti no alū atrodamā silīcija, taču tikai 4 procenti no, piemēram, banānā esošā. Interesanti, ka apiņos atrodamie flavanoīdi var palēnināt kalcija zaudēšanu no kauliem, kas tātad ir dubults ieguvums. Tomēr, ņemot vērā, ka jebkura alkohola, arī alus, lietošana ir saistīta ar paaugstinātu krūts vēža risku, maz ticams, ka aicinājums lietot alu osteoporozes novēršanai kļūs par normu.

Osteoporozes profilakse dabiskā veidā

Dabiskās veselības centra ReCure uztura speciāliste Guna Bīlande atzīst, ka, domājot par osteoporozes profilaksi, uzmanība būtu jāpievērš tam, lai ikdienā cilvēks uzņemtu pietiekami daudz kalcija, turklāt uzskats, ka vislabākais kalcija avots ir tikai piena produkti, ir maldīgs.

Piemēram, sezama sēklās un sezama sēklu pastā jeb tahini ir daudz vairāk kalcija nekā biezpienā, turklāt šādi kalciju var uzņemt arī vegāni. Labi kalcija avoti ir arī pākšaugi, zaļie lapu dārzeņi un dažādi zaļumi. Kalcijs atrodams arī ar kalciju bagātinātajā sojas pienā, tofu sierā un citos sojas produktos.

Jāatceras, ka kalcija "izskalošanos" no kauliem veicina dažādi alkaloīdus saturoši dzērieni, piemēram, kafija, melnā un zaļā tēja, kā arī kakao. Savukārt kalcija uzsūkšanos veicina C vitamīns, tāpēc, lietojot ar kalciju bagātos produktus, tie jākombinē ar svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

Runājot par silīciju kaulu veselības kontekstā, uztura speciāliste atzīst, ka, lai gan zinātnieki vēl līdz galam nav izpratuši silīcija lomu un nav vienprātības par tā darbības mehānismiem, par tā nozīmību kaulu veselības saglabāšanā vairs strīdu nav. Tas ir vērtīgs un organismam nepieciešams mikroelements.

Kaulu stiprināšanā noderīgo silīciju satur ne tikai minerālūdens, bet arī rozīnes, pilngraudu maize, brūnie rīsi un zaļās pupiņas, kā arī jau minētais alus un sarkanvīns. Silīcijs atrodams arī riekstos, žāvētos augļos, banānos, auzās, pilngraudu kviešos, spinātos un sakņu dārzeņos.

Rūpēs par stipriem kauliem būtisku lomu spēlē arī D vitamīns un selēns. Tāpat būtu svarīgi domāt par savu veselību kopumā, jo vienas minerālvielas deficīts nevar būt izolēts, tāpēc, ticami, ka būs vēl kādas veselības problēmas, rezumē uztura speciāliste.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Purewow.com un Naturalmedicinejournal.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!