Foto: AP/Scanpix

Aptaukošanās varētu būt nogalinājusi daudz vairāk cilvēku, nekā uzskatīts līdz šim, atsaucoties uz ASV pētnieku secinājumiem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Par 20 gadu garu periodu veikts pētījums norāda, ka liekais svars un aptaukošanās bijuši saistīti ar 18% nāves gadījumu ASV. Līdz šim uzskatīts, ka tie ir aptuveni 5%.

"Aptaukošanās atstāj daudz lielākas ietekmi uz veselību, nekā likuši domāt daži pēdējā laika pētījumi," stāsta pētījuma vadītājs Rajens Masters no Kolumbijas Universitātes Ņujorkā.

"Mēs paredzam, ka aptaukošanās būs pie vainas arvien lielākā daļā nāves gadījumu ASV un varbūt pat novedīs pie dzīves ilguma samazināšanās," brīdina pētnieks.

Atklāts, ka no liekā svara radītajām problēmām proporcionāli vairāk mirušas sievietes. Ar svara problēmām saistība bijusi aptuveni ceturtajā daļā melnādaino sieviešu nāves gadījumu un piektajai daļai balto. Tikmēr vīriešu gadījumā tie ir pieci procenti melnādainajiem un 15,6% baltajiem.

Žurnālā "American Journal of Public Health" publicētā pētījuma rezultāti balstīti uz valsts pētījuma datiem, kas ievākti no 1986. līdz 2006. gada.

Par šo problēmu būtu jāuztraucas ne tikai ASV, bet arī Meksikā. "Delfi" jau vēstīja, ka saskaņā ar ANO datiem, meksikāņi ir apsteiguši ASV kā valsts, kur ir procentuāli visvairāk iedzīvotāju ar lieko svaru.  

Liekais svars var izraisīt virkni hronisku slimību un veselības problēmu, tai skaitā sirds un asinsvadu kaites, diabētu un aknu mazspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!