Foto: Shutterstock

Pārmērīga viedtālruņu lietošana negatīvi ietekmē miega kvalitāti, izpētījušimiega eksperti. Kā vēsta "Medical Daily", telefonu lietošana ietekmē gan laiku, kas pavadīts guļot, gan miega kvalitāti, gan pašu aizmigšanas procesu. Speciālisti atklājuši, ka viedtālruņu ekrāna zilganā gaisma ietekmē veselīgam miegam nozīmīgā hormona melatonīna daudzumu, kas var izjaukt diennakts ritmu.

Pētījuma autori vienu mēnesi mērīja laiku, ko cilvēki ikdienā pavada pie tālruņu ekrāniem, gultās, kā arī to, cik ilgi šie cilvēki guļ. Izrādījās, ka cilvēki, kas vairāk laika pavada pie tālruņa ekrāniem, guļ mazāk. Tāpat viņiem novēroja sliktāku miega kvalitāti un ilgāku aizmigšanas laiku nekā personām, kas tālruņus izmantoja mazāk. Pētījuma autori ir pārliecināti, ka iegūtie rezultāti ir ļoti nozīmīgi, jo nepietiekams miegs ir viens no riska faktoriem daudzām nopietnām saslimšanām, piemēram, diabētam, klīniskai depresijai un citiem.

Kādi ir izplatītākie miega traucējumu iemesli, lasi šeit.

Viens no faktoriem, kas būtiski ietekmē miega kvalitāti, ir viedtālruņa ekrāna gaisma – zilā gaisma ietekmē melatonīna daudzumu. Melatonīns ir hormons, kas ietekmē cilvēka bioloģisko diennakts ritmu, tāpēc tā daudzums kvalitatīvam miegam ir ļoti nozīmīgs. Zilā gaisma šo hormonu ietekmē daudz būtiskāk nekā jebkāda cita veida apgaismojums.

Bet iemeslus, kādēļ naktī tevi var mocīt murgi, atradīsi šeit.

Miega speciālisti skaidro, ka melatonīna daudzums cilvēka organismā visas dienas laikā mainās. Vakaros tā līmenis paaugstinās, maksimumu sasniedzot nakts vidū. Zilais apgaismojums palēnina hormona izdalīšanos. Ja tas notiek laikā, kad hormonam ir jābūt vairāk, notiek izmaiņas miega ritmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!