Ja tavos plānos ietilpst vidukļa apkārtmēra samazināšana un atbrīvošanās no kāda lieka kilograma, reizēm var pietikt ar nelielām izmaiņām ikdienas darbībās. Turklāt ne vienmēr ir jāmaina visa sava diena – reizēm pietiek ar nelielām izmaiņām tajā, kā tu pavadi pēcpusdienu, lai ceļš uz sapņu figūru būtu vienkāršāks.

Ja no rīta nedaudz paslīd roka un tu apēd kādu kārumu vai našķi, tas nenozīmē, ka pārējā dienas laikā tu vairs neko nevari darīt savas veselības un figūras labā. Protams, par savu veselību ir jārūpējas visas dienas garumā, bet šoreiz, iedvesmojoties no "Women's Health", piedāvājam iepazīties ar piecām lietām, ko ieteicams darīt pēcpusdienā, ja vēlies atbrīvoties no liekā svara.

Ieklausies savā organismā un paēd, kad tas prasa

Foto: Shutterstock

Par to, ka ir jāēd tad, ja organisms prasa, stāstām vispirms, jo tas patiešām ir svarīgi, Tas nav nekāds sīkums. Ja dienas laikā esi aizņemta un noslogota, ir ļoti vienkārši ignorēt izsalkuma sajūtu. Šāda uzvedība un organisma vajadzību ignorēšana atspēlēsies tev vēlāk, jo ievērojami palielina iespēju pārēsties tad, kad beidzot tiksi pie maltītes.

Tā vietā, lai cīnītos ar izsalkumu un sevi mocītu, jau laikus plāno, ko un kad ēdīsi, lai saņemtu pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Ieplāno ne tikai maltītes, bet arī uzkodas. Ja palutināsi sevi ar kaut ko veselīgu starp ēdienreizēm, pastāv daudz lielāka iespēja, ka atturēsies no saldumu šķīvja tukšošanas un arī vakariņu laikā nepārēdīsies.

Tāpat jāpiebilst, ka sevis mocīšana un badošanās neganti atspēlēsies tavai figūrai arī tad, ja tai nesekos mielošanās ar saldumiem vai pārēšanās. Ja cilvēks regulāri neuzņem pietiekami daudz kaloriju ar ēdiena palīdzību, tas samazina ātrumu, ar kādu kalorijas tiek dedzinātas. Par badošanos un citām populārām tievēšanas metodēm, kas patiesībā ir neefektīvas un var būt arī kaitīgas, lasi šeit.

Es tikai pagaršošu vai paņemšu vienu gabaliņu – izvairies no našķošanās

Foto: Shutterstock

Tev nav jāēd tikai tāpēc, ka ēdiens atrodas tavā acu priekšā. Īpaši tas attiecas uz saldumu traukiem. Pat, ja būtībā viens kumoss kāda našķa vai neliels šokolādes gabaliņš lielu kaitējumu nenodarīs, labāk no tā izvairies. Ja par katru našķi domāsi, ka viens taču nekaitēs, cik daudz šādu "nevainīgu" lietu notiesāsi dienas gaitā?

Nereti visi šie mazie našķīši, kumosiņi un gabaliņi kļūst par ievērojamu kaloriju avotu. Turklāt nepārtraukta našķošanās neļaus sajust izsalkuma sajūtu un izbaudīt ēdienreizes, kas sekos pēc tam. Nākamreiz, kad roka sniedzas pēc šokolādes vai neliela kūkas gabaliņa, pajautā sev, vai patiešām esi izsalkusi un vai mielošanās tev nav kļuvusi par ieradumu.

Ja tomēr saproti, ka esi izsalkusi, palutini sevi ar veselīgām uzkodām. Uztura speciāliste Guna Havensone skaidro: "Uzkodām arī jābūt funkcionālām, vērtīgām, tāpēc parasti es iesaku kombinēt produktus: salds našķis – auglis, šokolāde, zefīrs, bezē cepumiņi smadzenēm, muskuļiem, bet, lai arī būtu darbs gremošanas traktam, – rieksti, šķēle svaigā siera (tējas, mocarella), bezpiedevu jogurts."

Kusties arī pēcpusdienā

Foto: Shutterstock

Lai arī treniņi no rītiem patiešām ir efektīvi un no tiem noteikti nevajadzētu atteikties, tas nenozīmē, ka pārējā dienas daļā vari nedarīt pilnīgi neko fiziski aktīvu. Ja tu visu dienu pavadīsi, sēžot biroja krēslā, un pēc tam mājās pie datora vai televizora ekrāna, ieguvums no treniņa rīta pusē būs minimāls. Dienas laikā centies vismaz reizi stundā piecelties un pakustēties – pietiks ar vienu vai divām minūtēm. Ja kaut ko vajag pateikt kolēģim, kas atrodas otrā biroja galā, aizej pie viņa, nevis raksti e-pastu.

Fitnesa trenere Eva Dzelme norāda, ka, mēģinot atrast piemērotāko laiku treniņam, ikvienam nepieciešams ieklausīties savā organismā. Piemēram, cilvēkiem, kam no rītiem ir grūti piecelties, vingrot rīta agrumā nevajadzētu. "Dienas vidus ir ļoti labs laiks, kad sportot, jo tas der gandrīz visiem, gan "cīruļiem", gan "pūcēm". Vislabākais laiks, kad ieplānot fitnesa nodarbību vai citu fizisko aktivitāti, ir no pulksten 12 līdz 17," skaidro Dzelme.

Dzer vairāk ūdens

Foto: Shutterstock

Cilvēki ļoti bieži neizprot, cik liela nozīme ūdenim ir organisma funkciju nodrošināšanai. Pat neliels šķidruma trūkums organismā var radīt maldīgu izsalkuma sajūtu. Tas nozīmē, ka stiepsies pēc kaut kā ēdama, lai arī patiesībā tavam organismam ir nepieciešams šķidrums.

Lai izvairītos no mānīgas izsalkuma sajūtas, parūpējies, lai pēc pusdienām tev būtu pieejams ūdens un tu varētu regulāri padzerties. Pieaugušai un fiziski aktīvai sievietei dienā ir nepieciešams izdzert vidēji 2,7 litrus ūdens.

Par to, ka cilvēka organismā trūkst ūdens, liecina ne tikai izsalkuma sajūta, bet arī citas pazīmes. Piemēram, ja ūdens trūkums ir ilgstošs, pasliktinās ādas stāvoklis, tāpat ūdens trūkuma dēļ var mainīties ķermeņa temperatūra. Ar citiem simptomiem, kas liecina par hronisku ūdens trūkumu organismā, tu vari iepazīties šajā rakstā.

Pēcpusdiena – lielisks laiks intervālu treniņam

Foto: Shutterstock

Ja uz sporta zāli tu dodies pirms vakariņām, izvēlies kādu augstas intensitātes intervāla treniņu. Augstas intensitātes vingrojumu starplaikos izpildi zemas intensitātes kustības, kas palīdz atjaunot spēkus – tas palīdzēs ne tikai sadedzināt ļoti daudz kaloriju paša treniņa laikā, bet arī 24 stundu ilgā periodā pēc tam.

Tev nav obligāti jāpavada vairākas stundas sporta zālē. Pēcpusdienā ļoti efektīvs būs arī tikai 10 minūtes garš intervāla treniņš, kas izpildīts mājās. Noteikti iekļauj treniņā spēka vingrinājumus, jo tieši tie palīdzēs paātrināt kaloriju dedzināšanu arī pēc fizisko aktivitāšu beigšanas. "Spēka treniņš veido muskuļus, kam nepieciešamas kalorijas. Tas liek ķermenim uzkurbulēt motoriņu, proti, vielmaiņu, lai saglabātu muskuļu masu," skaidro trenere Līza Nordkvista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!