Foto: PantherMedia/Scanpix
Cenšoties zaudēt svaru, vairums cilvēku ir gatavi izmēģināt visdažādākās diētās un trikus, kas sola ātri likvidēt liekos kilogramus. Diemžēl bieži vien nezināšanās dēļ šādi kaitējam savam organismam. Šai sakarā health.com piedāvā piecus populārākos mītus par diētas ievērošanu un svara zaudēšanu.

Pēc pulksten septiņiem vakarā nav vēlams ēst


Foto: Shutterstock
Tā kā ceļamies un dzīvojam pēc dažādiem laikiem, cilvēku ēšanas režīmi var krasi atšķirties. Ja tava paziņa ievēro principu neēst vakaros un izskatās patiesi slaida, tā iemesls varbūt ir nevis neēšana, bet gan dienas režīms, kas liek viņai ievērot optimālo maltīšu biežumu un neēst pāris stundas pirms došanās pie miera - ap pulksten desmitiem.

Savukārt, ja tava ikdiena paredz došanos gulēt ap pusnakti un celšanos nedaudz vēlāk, vieglas vakariņas arī pulksten deviņos vakarā figūrai skādi nenodarīs. Vien atceries, ka ēdienreizēm vakarā jābūt vieglām un pārsvarā jāsastāv no olbaltumvielām, savukārt dienas pirmajā pusē vari droši atļauties kādu našķi un maltītes veidot no ogļhidrātiem, kā arī "labajiem" taukiem.

Ogļhidrāti rada lieko svaru


Foto: Shutterstock
Ja organisms nesaņem ogļhidrātus pietiekamā daudzumā, tas nespēj funkcionēt - piemēram, smadzenes dienā patērē 130 gramu ogļhidrātu, kā arī tie ir vitāli svarīgi serotonīna izstrādē.

Tāpat ogļhidrāti ir mūsu enerģijas avots, un, ja aktīvi nodarbojies ar sportu, tos gluži vienkārši ir aizliegts izslēgt no ēdienkartes.

Tiesa, neveselīgos jeb vienkāršos ogļhidrātus vari aizstāt ar veselīgām alternatīvām - saliktajiem ogļhidrātiem jeb pilngraudu produktiem, kas saturēs arī vairāk šķiedrvielu.

Paleo diēta ir piemērota ikvienam, jo savulaik mēs visi bijām alu cilvēki


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja esi šīs diētas piekritēja, atceries, ka mēs jau sen nedzīvoja alu laikmetā - ir mainījusies ne tikai mūsu ikdiena, bet arī organisma funkcionēšana, pieskaņojoties jaunajiem apstākļiem.

Paleo diēta paredz tāda uztura lietošanu, ko mūsu senči varēja iegūt paši medījot, zvejojot un vācot ogas un saknes. Tā neietver graudaugu produktu lietošanu, kā arī izslēdz sāli, cukuru un pākšaugus, kas satur vērtīgas uzturvielas.

Rezultātā šī diēta neļauj uzņemt nepieciešamās uzturvielas, radot to deficītu organismā un kaitējot normālai funkcionēšanai.

Vadīšanās pēc asinsgrupas ir veselīgākais diētas veids ikvienam


Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan par asinsgrupu diētām izdotas neskaitāmas publikācijas, nozares profesionāļi uztver, ka tai joprojām trūkst pietiekama zinātniska pamatojuma, kā arī apstiprinājuma, ka tā nekaitē organismam.

Sulu kūres ir obligātas, jo attīra organismu


Foto: Shutterstock
Aknas un nieres ir organisma vienīgā attīrīšanas "iekārta", kas izvada toksīnus un vielmaiņas gala produktus bez sulu klātbūtnes, kas bieži vien satur nevajadzīgi daudz cukura. Ja neuzņemsi pietiekamu uzturvielu daudzumu, iztiekot tikai ar sulām, organisms izmantos olbaltumvielu rezerves no muskuļiem, kā rezultātā nevis tiks attīrīts organisms, bet zudīs muskuļu masa, ķermenim cenšoties pašam sevi pabarot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!