Foto: Shutterstock
Pēdējās dekādēs veiktie pētījumi atkal un atkal apstiprina, ka mūsu veselību vistiešākajā mērā ietekmē ikdienā lietotais uzturs. Protams, izvēloties pārtikas produktus, nevajadzētu ļauties galējībām un tos uztvert vien kā organisma "degvielu", taču, sastopoties ar noteiktām veselības problēmām vai vienkārši vēloties to uzlabot, vērts atcerēties, ka daļa produktu patiesi spēj ievērojami uzlabot mūsu pašsajūtu.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar produktiem – "kareivjiem", kas ne tikai satur virkni vērtīgu uzturvielu, vitamīnu un mikroelementu, bet arī teicami mazina organismā esošos iekaisuma procesus, kas, kā zināms, ir viens no izplatītākajiem dažādu veselības problēmu cēloņiem, un novērš arī ļaundabīgu audzēju veidošanās risku.

Vairāk par iekaisuma procesiem un to ietekmi uz organismu lasi šeit, savukārt raksta turpinājumā uzzini, kādus pārtikas produktus savā ēdienkartē iekļaut biežāk!

Pupas

Veselīgie pākšaugi satur gan organismam tik nepieciešamās fitoķimikālijas, kas cīnās pret vēža šūnu veidošanos, gan šķiedrvielas, kas nepieciešamas tā attīrīšanai. Tāpat pupās ir B grupas vitamīni un folāti, kas īpaši efektīvi iedarbojas aizkuņģa dziedzera veselības stiprināšanā.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kumīns

Kumīns jeb romiešu ķimenes ir viena no veselībai vērtīgākajām garšvielām. Visatzinīgāk jāvērtē kumīna labvēlīgā iedarbība organisma imunitātes stabilizēšanā un stiprināšanā, kā arī iekaisuma procesu mazināšanā. Jāpiebilst, ka kādā pētījumā, analizējot kumīna ietekmi uz zarnu vēža šūnu likvidēšanu, tika atklāts, ka garšvielā esošās vērtīgās vielas spēj tās iznīcināt pat 80 procentu apmērā.

Burkāni

Antioksidantiem bagātais dārzenis spēj aizsargāt organisma šūnu membrānas no pārtikā un apkārtējās vides ietekmē uzņemto toksīnu radītā kaitējuma, novēršot ļaundabīgu šūnu veidošanos organismā. Tāpat burkānu sastāvā ir daudz šķiedrvielu, kā arī vitamīni B, C, E, K, beta karotīns, minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, dzelzs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes.

Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti, kā jau minēts iepriekš, palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību, kā arī cīnīties pret vīrusiem.

Foto: Shutterstock

Kāposti

Kāposti un citi krustziežu dzimtas dārzeņi satur sulforafānu un indola-3-karbinolu, kas ir vieni no spēcīgākajiem "ieročiem" cīņā ar ļaundabīgiem audzējiem. Tie attīra organismu un neļauj pirmsvēža stadijā esošajām organisma šūnām pārveidoties ļaundabīgu audzēju formā. Pētījumos, ko veica Pasaules Vēža pētniecības fonds (World Cancer Research Fund) un Amerikas Vēža izpētes institūts (American Institute for Cancer), tika atklāts, ka krustziežu dzimtas dārzeņi – kāposti, brokoļi un citi – visefektīvāk novērš mutes, barības vada un kuņģa audzēju veidošanos.

Ķiploki

Ķiploki ir viena no spēcīgākajām dabiskajām antibiotikām, tai veicinot vispārēju organisma atjaunošanos, novēršot hronisku slimību veidošanos, kā arī likvidējot infekcijas. Tāpat ķiploki līdzsvaro organisma hormonālo stāvokli.

Tie arī palīdz attīrīt aknas, uzlabot gremošanu, pazemināt holesterīna līmeni un asinsspiedienu. Ķiploki darbojas kā antioksidanti, cīnoties pret baktērijām, vīrusiem un sēnēm. Ķiploki balsta un spēcina gandrīz visas orgānu sistēmas, būtiski pastiprinot arī tā atjaunināšanas intensitāti un samazinot pat tos simptomus, ko rada, novecojot neizbēgamā estrogēnu un testesteronu līmeņu pazemināšanās.

Foto: Shutterstock

Ingvers

Ingvera saknei piemīt teicamas pretiekaisuma īpašības, kā arī tā mazina nelabumu, galvassāpes, muskuļu spazmas un pat artrīta izraisītas sāpes. Ingvera pretiekaisuma iedarbība novērš olnīcu audzēju veidošanos, tai laboratorijas apstākļos vēža šūnas likvidējot ātrāk, nekā ķīmijterapijai, liecina pētījumi.

Vīnogas

Vīnogās esošie mikroelementi novērš iekaisuma procesu rašanos organismā, līdzsvaro tā pH līmeni, kā arī mazina sliktā holesterīna veidošanos. Tāpat vīnogās ir antioksidanti, kā arī tās efektīvi novērš sirds un asinsvadu slimību veidošanos, normalizē asinsspiedienu un veicina organisma attīrīšanos, kā arī stiprina centrālās nervu sistēmas darbību.

Foto: LETA

Zaļā tēja

Par zaļās tējas vērtīgajām īpašībām ir runāts daudz un bieži, tējai efektīvi cīnoties ar ļaundabīgu audzēju veidošanos un novēršot vēža šūnu rašanos, kā arī palēninot to augšanu vēža pirmajā stadijā.

Vairāk par zaļās tējas vērtīgajām īpašībām lasi šeit!

Granātāboli

Granātāboliem piemīt efektīva pretiekaisuma iedarbība, kā arī tie satur lielu daudzumu antioksidantu. Pētījumi liecina, ka granātābolu lietošana uzturā novērš prostatas audzēju veidošanos vīriešiem, kā arī uzlabo reproduktīvās sistēmas darbību. Nereti uzturā tiek lietota granātābolu sula, taču jāatceras, ka bieži vien tā ir papildināta ar lieku daudzuma cukura, tāpēc ikdienā vērtīgo augli labāk ieteicams baudīt svaigā veidā.

Foto: Shutterstock

Spināti

Spinātos esošās vērtīgās vielas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, palēninot tā novecošanas procesus, kā arī novēršot iekaisuma procesu veidošanos. Ja tos ēdīsi regulāri, zaļā enerģijas bumba efektīvi pasargās organismu no dažādu slimību attīstīšanās, tai skaitā – osteoporozes, artrīta, sirds slimībām un ļaundabīgu audzēju rašanās. Spinātos esošie vitamīni A, C un K, minerālvielas – magnijs un mangāns -, kā arī folijskābe padara gardo zaļumu par izcilu enerģijas avotu, kā arī to iespējams pievienot visdažādākajiem ēdieniem.

Avoti: Eatlocalgrown.com, Health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!