Foto: Shutterstock
Lai arī lapas vēl tikko sākušas plaukt un zaļot, ērces jau ir modušās. Tādēļ pēc ziemas sezonas der atcerēties, ka nepieciešams uzmanīt gan sevi, gan savu ģimeni un mājdzīvniekus. Tomēr, ko darīt, ja reiz ērce tomēr piesūkusies? Zināms – pastāv liels risks inficēties ar ērču encefalītu un Laimas slimību. Tāpēc svarīgi kustoni izvilkt laukā pareizi, turklāt – uzreiz, tiklīdz atklāj, ka tas piesūcies.

Par to, kā to darīt pareizi, stāsta "Benu" aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Svarīgi to darīt ātri un pareizi

Ja ērci izvilksi laukā nepareizi, palielināsies risks inficēties ar Laimas slimību. Tās ierosinātāji – boreliozes baktērijas – mitinās ērces gremošanas sistēmā. Tāpēc nekādā ziņā vietu, kur kustonis piesūcies, nedrīkst ziest ar sviestu vai eļļu, jo tad ērce, lai spētu ievilkt gaisu, ir spiesta vemt. Šādā veidā cilvēka asinsritē var nonākt boreliozes baktērijas.

Ērces noņemšanas secība

Uzvelc gumijas cimdus! Ja to nav, ērcei neskaries klāt ar plikām rokām, izmanto šim nolūkam maisiņu vai salveti. Caur mikrotraumām encefalīta izraisītājs, kas mitinās ērces siekalu dziedzeros, var iekļūt tavā organismā. Tas pats var notikt, ja bez cimdiem centies izņemt ērces suņiem vai kaķiem.

Piedzirdi ērci! Uz vates tampona vai salvetes uzlej krietnu daudzumu spirtu saturoša šķidruma – degvīnu vai citu stipro alkoholu, var izmantot arī speciālās spirtotās salvetītes injekcijām (derēs arī smaržas) – un pieliec pie ērces. Spirtotais šķidrums kustoni iemidzinās, un taustekļi, ar kuriem tā pieķērusies, atslābs. Vates tamponu turi vismaz septiņas minūtes. Atceries: jo ērce vairāk piesūkusies ar asinīm, jo ilgāk jātur vates tampons.

Saķer pareizi! Mediķi apgalvo, ka labāk aizmigušo ērci vilkt laukā ar pinceti (piemēram, ar tādu, ko izmanto uzacu korekcijai). Ērce jāsaķer maksimāli tuvu snuķītim (tātad tavai ādai, kur snuķītis iesūcies), lai netiktu saspiests tās vēders un neizraisītu jau pieminēto vemšanu. Aptiekā nopērkamas arī speciālas ērču izvilkšanas pincetes vai citas ierīces ar lupu. Vēl viens variants – ērces izņemšana ar diegu. Apmet cilpu ap kustoņa kaklu, taču nesavelc to par stipru, jo tad var notrūkt ērces rumpis. Labāk izvēlieties smalkāko, bet arī izturīgāko diegu.
Foto: Shutterstock

Velc lēni un prātīgi! Kad ērce satverta, tā jāizvelk vieglām un svārstīgām kustībām virzienā uz augšu – pavelc un nedaudz atlaid, pavelc un atlaid –, līdz kustonis ir ārā. Kāpēc šāda auklēšanās? Jo ērces mutes daļa, kas ieurbusies ādā, ir klāta ar daudziem maziem dzelonīšiem, kas atgādina zāģa zobus. Tie ērcei palīdz labāk ieurbties un noturēties. Ja rausi strauji, kustoņa ķermenis var notrūkt, bet ērces galva palikt ādā.

Nomazgā rokas! Tiklīdz ērce ir izvilkta, ar ziepēm nomazgā rokas pat tad, ja rokās bijuši gumijas cimdi.

Dezinficē koduma vietu! Šim nolūkam derēs dažādi dezinfekcijas līdzekļi, arī tas pats spirts, stiprs alkohols vai smaržas. Vienlaikus apskati, vai ādā nav palikusi daļa ērces, kas noteikti jāizņem laukā, lai nesāktos iekaisums.

Ja snuķītis palicis ādā

Ja tomēr ērces snuķītis ir palicis ādā, vari mēģināt to izņemt saviem spēkiem vai arī dodies pie mediķa. Vakcinēts cilvēks teorētiski par ādā palikušo ērces daļu var daudz neuztraukties. Tāpat kā ar skabargu – jau pēc pāris dienām organisms pats šo svešķermeni izstums laukā: iekaisuma vietā rodas strutas, kas kustoņa daļu izgrūž ārā. Ja negribi gaidīt vairākas dienas, ņem rokās adatu (neaizmirsti to sterilizēt ar spirtu) un ērces galvu un snuķīti izķeksē. Tiesa, koduma vietā tad paliks brūce.

Ja cilvēks nav vakcinēts pret ērču encefalītu, labāk meklēt mediķu palīdzību, jo parasti, ja ērcei dibens notrūkst, ādā paliek arī ērces galva ar visiem siekalu dziedzeriem, kuros var atrasties encefalīta izraisītāji.

Atpazīsti Laimas slimību laikus

Pēc ērces noņemšanas, vēro, vai tuvāko 3–14 dienu laikā ap koduma vietu neparādās sarkans riņķis vismaz piecu centimetru diametrā. Tas var liecināt par Laimas slimības sākumu. Visbiežāk šī plankuma centrs ir nedaudz pacelts, kas liecina – ir sācies audu iekaisums. Ja šajā stadijā vērsīsies pie ārsta, viņš izrakstīs antibiotikas, un prognozes izveseļoties ir daudzsološas.

Pēc divām nedēļām drošības nolūkā tomēr ir jāapmeklē ģimenes ārsts, lai varētu veikt nepieciešamās analīzes un pārliecinātos par to, ka tiešām esi vesela, arī tad, ja nav nekādu simptomu. Īpaši bērniem, jo viņiem plankuma centra var nebūt vai arī parādīties atopiskam dermatītam līdzīgi izsitumi uz citām ķermeņa daļām.

Sargā sevi un savus tuvākos

Ozoliņa uzsver – vislabākā aizsardzība no ērču encefalīta un Laimas slimības tomēr ir laicīga un pārdomāta rīcība, lai ērce nepiesūktos. Lai pasargātu sevi un savu ģimeni no ērcēm, var izmantot ķīmiskos ērču un odu atbaidīšanas līdzekļus. Drošāki būs tie, kas ilgstošāk atbaida nelūgtos viesus. Ir vērts padomāt par pareizu apģērbu – gaišu, bez liekām ielocēm un faltēm. Ja dodies atpūsties pie dabas, ieteicams bikšu galus salikt zeķēs, un ik pa laikam tomēr palūgt savam kaimiņam apskatīties, vai nekur nerāpo ērce.

Svarīgi padomāt arī par mājdzīvniekiem, iegādājoties kakla siksniņas, kas nodrošina aizsardzību gan pret ērcēm, gan pret odiem, dunduriem un mušām, kas arī ir nopietnu slimību pārnēsātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!