Foto: Shutterstock
Nieres ir ļoti svarīgs orgāns cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanai. Tās ir nepieciešamas urīna veidošanai, asinsritei, kā arī dažādu vitamīnu sintēzei. Lai justos labi, par savu veselību ir jārūpējas. Tas attiecas arī uz nierēm, tomēr daudzi no mums piekopj vairākus paradumus, kas nodara pāri šim orgānam.

Ja nieres nav veselas, par to var liecināt koncentrēšanās spēju vājināšanās, elpas trūkums, izsitumi, nogurums un tūska. Lai palīdzētu tev sevi pasargāt, piedāvājam iepazīties ar septiņiem izplatītiem, bet tavu nieru veselībai kaitīgiem ieradumiem. Īpaši būtiski atteikties no kaitīgajiem ieradumiem ir cilvēkiem, kas jau saskārušies ar nieru problēmām.

Pārāk daudz olbaltumvielu pastiprina nieru problēmas

Foto: Shutterstock
Ir neskaitāmi avoti, kas uzsver olbaltumvielu kaitīgumu nieru veselībai gadījumos, kad tās uzņemtas lielā daudzumā, tomēr šis apgalvojums ir tikai daļēji patiess. "Authority Nurtition" skaidro, ka diētas, kas paredz ļoti lielu olbaltumvielu daudzuma uzņemšanu, veselam cilvēkam nekaitēs un nieru darbību nepasliktinās. Tieši otrādi – olbaltumvielu uzņemšana pazemina asinsspiedienu, tādējādi mazinot nieru problēmu risku.

Tomēr cilvēkiem, kam jau ir nieru darbības traucējumi un slimības, ir rūpīgi jāseko līdzi uzņemto olbaltumvielu daudzumam. Ja nieres nav veselas, pārāk daudz olbaltumvielu paātrinās jau esošu slimību attīstību. Nekādā gadījumā necenties ievērot diētu, kas paredz uzņemt papildu olbaltumvielas, ja tavas nieres nav veselas. Tā tu šo orgānu vari sabeigt pavisam. Vēlams pirms jebkuras diētas uzsākšanas konsultēties ar ārstu.

Sāļu ēdienu lietošana uzturā

Foto: Shutterstock
Augsts asinsspiediens nierēm nodara pāri, bet pastiprināta sāls lietošana paaugstina asinsspiedienu, skaidro ASV Nacionālā nieru biedrība. Ja vēlies ēdienam piešķirt garšu, centies izmantot vairāk dažādu garšaugu un garšvielu. Ar laiku atteikties no sāls pievienošanas ēdieniem kļūs arvien vieglāk.

Atceries, ka ļoti daudz sāls parasti ir pievienots dažādiem pusfabrikātiem, tāpēc no to lietošanas uzturā labāk izvairīties. Tāpat no sāļiem ēdieniem ir grūti izvairīties, ēdot ārpus mājām. Protams, ja reizi pa reizei vakariņosi ārpus mājām vai uzsildīsi kādu pusfabrikātu, nekas ļauns nenotiks, bet neļauj tam kļūt par tavu ikdienu, īpaši, ja produktu sastāvā ir daudz sāls.

Par to, kā vēl sāls kaitē tavai veselībai un, cik daudz to nepieciešams uzņemt, lasi šeit.

Slāpju ignorēšana un ūdens nelietošana

Foto: Shutterstock
Tavām nierēm ir vajadzīgs ūdens, lai tās varētu normāli funkcionēt, uzsver "Web MD". Ja tev ūdens trūkst, īpaši, ja tas notiek regulāri, var rasties nieru bojājumi. Kā noteikt, vai uzņem pietiekami daudz ūdens? Pievērs uzmanību urīna krāsai – tā nedrīkst būt spilgta, jo tas nozīmē, ka nepieciešams uzņemt vairāk šķidruma.

Kā skaidro ASV Nacionālā nieru biedrība, ūdens nepieciešams, lai palīdzētu nierēm no tava organisma izvadīt sāli un toksīnus. Tāpat ūdens lietošana var palīdzēt izvairīties no nierakmeņiem. Lielākajai daļai cilvēku dienā ir nepieciešams līdz diviem litriem ūdens, bet cilvēkiem, kas cieš no dažādām nieru problēmām un nieru mazspējas, ārsti nereti iesaka ierobežot uzņemtā ūdens daudzumu.

Grādīgo dzērienu lietošana

Foto: Shutterstock
Alkohola lietošana nodara pāri ļoti daudziem cilvēka orgāniem, un nieres nav izņēmums. Ja vīrietis nedēļā izdzer vairāk nekā 14 alkohola vienības, bet sieviete – septiņas, risks, ka parādīsies kāda no nieru slimībām, dubultojas. Kaitīga ir arī pamatīgāka iedzeršana ballītēs. Ja cilvēks divus stundu laikā izdzer vismaz piecas alkohola vienības, var veidoties akūts nieru bojājums, kas var radīt arī nopietnākus orgāna bojājumus, skaidro "Web MD".

"Live Strong" arī norāda, ka atteikšanās no alkohola var palīdzēt uzlabot veselību tiem, kam jau ir parādījušās nieru problēmas. Samazināt alkohola patēriņu ir viena no pirmajām lietām, kas jāizdara, lai samazinātu slodzi nierēm un nepasliktinātu to stāvokli vēl vairāk.

Saldumu un cukurotu dzērienu lietošana

Foto: Shutterstock
Aptaukošanās palielina nierēm kaitīgā augstā asinsspiediena risku. ASV Nacionālā nieru biedrība norāda, ka liela cukura daudzuma uzņemšana ikdienā bieži noved pie liekā svara un aptaukošanās, tāpēc saldumi un cukuroti dzērieni nebūt nenāk par labu tavu nieru veselībai.

Atceries, ka ne visi produkti, kuros ir ļoti daudz cukura, arī garšo saldi. Centies izvairīties no pārstrādātiem produktiem, brokastu pārslām, jogurtiem, baltmaizes, kā arī vienmēr iepazīsties ar produkta sastāvu. Ar ražotāju trikiem, lai produkti šķistu veselīgāki un mazāk cukuroti, tu vari iepazīties šeit.

Smēķēšana

Foto: Panthermedia/Scanpix
Arī smēķēšana palielina augsta asinsspiediena risku, kas ir bīstams nieru veselībai, norāda "Web MD". Tāpat šis netikums palielina iespējamību saslimt ar otrā tipa cukura diabētu un ietekmē medikamentu, ko lieto asinsspiediena mazināšanai, kā arī diabēta pacienta veselības uzlabošanai, darbību.

Jāpiebilst, ka smēķēšana palēnina nieru apasiņošanu, kā arī pastiprina jau eksistējošas nieru problēmas. Ja vēlies atmest smēķēšanu, jārēķinās, ka viegli tas nebūs, un tas izdosies tikai tad, ja patiesi būsi to apņēmusies. Šeit tu vari iepazīties ar svarīgu informāciju par to, kāpēc atmest smēķēšanu, kā arī uzzināt par veidiem, kas palīdzēs no netikuma atbrīvoties.

Nepietiekams miegs

Foto: Shutterstock
Ja vēlies būt vesela, tev ir nepieciešams veselīgs miegs. Arī tavas nieres būs pateicīgas, ja nestaigāsi apkārt nogurusi un neizgulējusies. Tavs miega režīms un tas, cik daudz tu guli, tieši ietekmē nieru darbību, skaidro ASV Nacionālā nieru biedrība. Pētījumi arī pierāda, ka cilvēkiem, kas guļ mazāk, parasti ātrāk parādās dažādi nieru darbības traucējumi nekā tiem, kas guļ pietiekami.

Izvairies no kofeīna pēcpusdienā un vakarā un samazini apgaismojumu, kad dodies gulēt. Tāpat centies izvairīties no cukurotu dzērienu un ēdienu lietošanas pirms miega. Un neaizmirsti, ka viedtālruņa vai datora lietošana pirms došanās gulēt, pasliktinās tava miega kvalitāti. Ar citiem ieteikumiem labākam un kvalitatīvākam miegam tu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!