Foto: Shutterstock
Sākoties pavasarim, saule mūs lutina arvien biežāk un ļoti daudzi ļaujas tās siltajiem stariem, lai iegūtu zeltainu ādas toni uz sejas, rokām, vēdera un pārējā ķermeņa. Netrūkst cilvēku, kas dara visu iespējamo, lai iegūtu pēc iespējas intensīvāku un noturīgāku iedegumu, nepadomājot par ultravioleto (UV) staru nodarīto kaitējumu ādai ilgtermiņā.

Katru gadu pavasarī un vasaras pirmajā pusē dermatologi atgādina par UV staru kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību. "Tas ir ceļš pie kosmetologa, pēc tam pie dermatologa un pēc tam pie onkologa," par sauļošanos bez nepieciešamās aizsardzības ir sacījis ārsts un biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls. Viņš vairākkārt ir uzsvēris, ka saistība starp UV starojumu, ko saņēmusi āda dzīves laikā, un melanomas risku ir zinātniski pierādīta.

Tāpat speciālists norāda, ka kaitīga ir ne tikai sauļošanās brīvā dabā, bet arī solāriju apmeklēšana. Turklāt solārijos izmanto starojumu, kas veicina iedegšanu un palielina risku saslimt ar ādas vēzi, bet nepalīdz sintezēt D vitamīnu.

Der atcerēties, ka risks saslimt ar melno audzēju melanomu nav vienīgā problēma, ko var sagādāt neapdomīga sauļošanās. Ja āda netiek atbilstoši mitrināta un aizsargāta, ļaušanās siltajiem saules stariem paātrina tās novecošanos. Tas nozīmē, ka āda zaudē elastību, kļūst nespodra un veidojas grumbas. Lai pasargātu ādu no pāragras novecošanās, ir būtiski tās kopšanai pievērst uzmanību gan pirms, gan pēc sauļošanās.

Ja vēlies saudzēt savu ādu un mazināt melanomas risku, ieklausies speciālistu komentāros un ņem vērā arī citus ieteikumus, ko atradīsi šajos rakstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!