Foto: Shutterstock
Ir sācies aktīvs sēņošanas laiks, tāpēc ikviens tiek aicināts pievērst lielāku uzmanību tam, ko liek savā sēņotāja grozā un vēlāk arī uz šķīvja. Padomus, kā izvairīties no saindēšanās un ko darīt, ja tomēr ir notikusi saindēšanās ar sēnēm, sniedz Neatliekamās Medicīniskās palīdzības dienests.

Lai garšīgi smaržojošā sēņu mērce, kas pie pusdienu galda vilina visu ģimeni nekļūtu par lielas nelaimes cēloni, svarīgi ir ievērot mediķu sniegtos padomus un ieteikumus.

Kā izvairīties no saindēšanās ar sēnēm

  • Svarīgākais, ko obligāti jāievēro ikvienam cītīgajam sēņotājam, ir lasīt tikai tās sēnes, kuras pazīsti. Tāpat mediķi atgādina arī tirgū vai veikalā iegādāties tikai tās sēnes, par kurām droši zini, ka tās veselībai nenodarīs ļaunu postu.
  • Uzturā noteikti nelieto arī vecas un bojātas sēnes. Saindēšana var notikt ne tikai ar indīgām sēnēm, bet arī ar ēdamām, kas ir sabojājušās. 
  • Rūpīgi izvēlies arī vietu, kur tās lasi. Neizvēlies vietas, kas atrodas autoceļu, dzelzceļu, izgāztuvju vai rūpnīcu tuvumā, jo tur ir paaugstināts gaisa piesārņojums.
  • Lasot sēnes, mediķi rekomendē tās likt groziņā, lai tās nesakarstu un tām piekļūtu gaiss. Neliec tās plastmasas traukos vai polietilēna maisiņos, jo tur sēnes var ātri bojāties.
  • Salasītās sēnes ir nekavējoties jāapstrādā, jo neapstrādātu sēņu ilgāka uzglabāšana arī var izraisīt saindēšanos.
  • Svarīgi ir sēnes pareizi sagatavot - tās nedrīkst būt nenovārītas vai novārītas par maz. 
  • Jāatceras arī tas, ka sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu. Tas var pastiprinās toksisko vielu iedarbību organismā, kā arī papildus radīt smaguma sajūtu. 
  • Baudi sēnes nesteidzoties un galvenais nepārēdies, jo sēnes ir smaga un grūtāk sagremojama pārtika. Izvairies tās ēst pirms gulētiešanas.

Simptomi, kas liecina par saindēšanos

Ja ir notikusi saindēšanās, tad pirmie simptomi, kas par to liecinās, parādīsies jau stundu vai divas pēc sēņu ēšanas. Reizēm tie var parādīties arī vēlāk.

Pazīmes var būt dažādas, atkarībā no saindēšanās smaguma. Pirmie simptomi var būt vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Kā rīkoties saindēšanās gadījumā

Mediķi atgādina, ka, ja ir ievērotas šīs iepriekš minētās saindēšanās pazīmes un ir aizdomas par saindēšanos, nekavējoties jāsazinās ar mediķiem. 

Gaidot palīdzības ierašanos, muti ieteicams izskalot un izdzert ne vairāk kā vienu glāzi vēsa ūdens. Un nekādā gadījumā nedrīkst lietot alkoholu.

Neapēstās sēnes vai tās, kas ir atvemtas, ieteicams saglabāt, lai ārstēšanās process būtu ātrāks un sekmīgāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!