Foto: Shutterstock
Bieži jūties nomākts un noguris, moka galvassāpes, un nevari saprast, kas vainas? Viens no iespējamajiem šādu simptomu iemesliem ir glutēna nepanesamība jeb celiakija, norāda "Change Health", Lūk, septiņas šai slimībai raksturīgas pazīmes!

Glutēna nepanesamība jeb celiakija ir autoimūna gremošanas trakta slimība, kuras dēļ cilvēka organismam kaitē glutēns – olbaltumviela, kas atrodama kviešos, rudzos un miežos un veselam cilvēkam nav kaitīga.

Celiakijas slimniekam glutēns pat nelielā daudzumā provocē imūnās sistēmas uzbrukumu paša organismam, kā iespaidā tiek bojātas tievo zarnu gļotādas bārkstiņas. Šo bojājumu dēļ ir traucēta uzturvielu uzsūkšanās organismā.

Lai justos labi, celiakijas slimniekam ir jāievieš nopietnas korekcijas savā ēdienkartē. Bezglutēna diētu gan nav viegli ievērot, jo glutēns ir sastopams daudzos rūpnieciski ražotos pārtikas produktos un pusfabrikātos, piemēram, maizē, makaronos, desās un jogurtos, konditorejas izstrādājumos, saldumos, dzērienos, kečupos, mērcēs un marinādēs, buljona kubiņos, ātri pagatavojamo zupu maisījumos, čipsos, kā arī sabiedriskajā ēdināšanā piedāvāto ēdienu sastāvā.

Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, ar celiakiju slimo vien aptuveni 1 procents cilvēku, vēstī informācija Veselības ministrijas mājaslapā.

Nogurums un izsīkums

Celiakijas izraisīto tievās zarnas bojājumu dēļ ķermenis pietiekamā daudzumā nesaņem tam nepieciešamās barības vielas, tāpēc cilvēku māc pastāvīgs nogurums un nespēks. Turklāt katru reizi, kad celiakijas skartais uzņem glutēnu, organismam nākas darboties ar lielāku jaudu, tādējādi izsmeļot jau tā patukšās enerģijas rezerves.

Galvassāpes un koncentrēšanās grūtības

Cilvēkus, kas cieš no glutēna nepanesamības, nereti moka galvassāpes. Var būt arī koncentrēšanās grūtības un apgrūtināta spēja skaidri domāt.

Locītavu un muskuļu sāpes

Celiakija organismā izraisa iekaisuma procesus, kā ietekmē cilvēks var just muskuļu un locītavu sāpes. Celiakijas slimnieki visbiežāk sūdzas par sāpēm ceļos, rokās, plecos, gūžās un mugurā.

Gremošanas traucējumi

Celiakija ir gremošanas trakta slimība, kas izraisa gremošanas traucējumus. Tai raksturīgi tādi nepatīkami simptomi kā pastiprināta gāzu veidošanās, vēdera uzpūšanās, aizcietējumi vai caureja.

Pinnes un ādas problēmas

Ne velti mēdz teikt, ka āda ir veselības spogulis. Celiakijas radītie barības vielu uzsūkšanās traucējumi parasti noved pie ādas problēmām. Celiakijas slimniekus bieži skar akne, ekzēma vai atopiskais dermatīts.

Problēmas mutes dobumā

Barības vielu uzsūkšanās traucējumu dēļ celiakijas slimniekiem var būt zems kalcija līmenis organismā, bet šis makroelements ir būtisks kaulu un zobu veselībai. Mutes dobumā glutēna nepanesamības ietekmē arī mēdz veidoties nelielas, sāpīgas čūliņas.

Hormonāli traucējumi

Glutēna nepanesamība ietekmē daudzus procesus organismā, arī hormonālās sistēmas darbību. Hormonālo traucējumu dēļ iespējams straujš svara zudums vai, gluži otrādi, pieaugums, nomāktība, depresija un trauksme.

Daiļā dzimuma pārstāvēm, kuras cieš no glutēna nepanesamības, var pazust menstruācijas, turklāt glutēna radītais iekaisums var skart arī reproduktīvos orgānus, kā ietekmē var attīstīties neauglība.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Health", "WebMd", "Dzivebezglutena" un "Medicaldaily".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!