Foto: PantherMedia/Scanpix
Daudzi slāpes izvēlas remdēt, iemalkojot kolu vai citu limonādi, nevis tīru ūdeni. Ja saldos, gāzētos dzērienus līdz šim esi dzēris gandrīz katru dienu, atsakoties no tiem, tevi sagaida patiešām "šausmīgas" pārmaiņas – svara krišanās, retāka skriešana uz tualeti, zobu veselības uzlabošanās un pat divi vai trīs gadi pie mūža ilguma klāt.

Sākumā tev sāpēs galva

Ja limonādes regulāri esi dzēris vairāku gadu garumā, tad piepeša un pilnīga atteikšanās no tām – īpaši, ja cieņā bijušas kofeīnu saturošās – var izraisīt galvassāpes, kas parasti turpina mocīt vienu līdz divas dienas. Tas liecina, ka organisms pie saldā dzēriena ir ļoti pieradis un vēlas kārtējo devu, izpētījis Delfi Здоровье.

Šāda organisma reakcija sagaida arī tos, kuri lietojuši diētiskās limonādes, kas nesatur cukuru, bet gan mākslīgos saldinātājus. Tabletes pret galvassāpēm, melnā tēja un nosnaušanās – tās ir lietas, kas palīdzēs šo periodu pārdzīvot.

Tu pārstāsi bieži skraidīt uz tualeti

Foto: Shutterstock

Jebkurai limonādei vai dzērienam, kas satur kofeīnu, ir urīndzenoša iedarbība. Tādēļ ir pilnīgi skaidrs, ka atteikšanās no kolveidīgajām limonādēm, kā arī enerģijas dzērieniem mazinās vajadzību skraidīt uz labierīcībām.

Tas ir liels ieguvums, kas priecē, kad dodies tālākā ceļojumā un mazmājiņa nav atrodama uz katra stūra. Arī tad, ja sēdi konferencē, koncertā vai sastrēgumā. Daļa gāzēto dzērienu mīļu gan diemžēl pat neapzinās saistību starp aizraušanos ar gāzētajām limonādēm un vajadzību bieži apmeklēt tualeti.

Tu noteikti notievēsi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vien neaizstāsi limonādes ar alkoholiskajiem vai piena kokteiļiem, atteikšanās no tām pilnīgi un noteikti palīdzēs sarucināt liekos kilogramus. Metāla bundziņa limonādes satur vidēji 360 kilokalorijas, tātad pat atteikšanās no vienas tādas dienā palīdzēs samazināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu.

Tas attiecas arī uz diētisko dzērienu cienītājiem. Purdū Universitātes (ASV) pētnieki atklājuši, ka tās nemaz nav tik nevainīgas, kā varētu domāt, un var veicināt liekā svara veidošanos. Problēma tāda, ka tiem, kas dzer diētiskās limonādes, novērota tendence pēc tam ar ēdienu uzņemt ievērojami vairāk kaloriju, nekā tiem, kuri dzer parastos gāzētos dzērienus. Lai arī šie dzērieni satur maz kaloriju, tie palielina apetīti. Kad esi apēdis kaut ko saldu, organisms sagaida tam līdzi nākošu enerģijas pieplūdumu, bet šajā gadījumā tā nenotiek, jo kaloriju nav. Tāpēc, lai apmierinātu gaidas pēc enerģijas, organisms signalizē, ka pārtika jāuzņem vēl.

Tu ilgāk saglabāsi skaistu smaidu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi saldie, gāzētie dzērieni bez izņēmuma satur vielas, kas veicina zobu bojāšanos, kaut vai to pašu cukuru un fosforskābi, liecina pētījumi. Atsakoties no limonādēm, tu gādāsi par savu zobu veselību. Zobārstu pakalpojumi mūsdienās diemžēl ir nejēgā dārgi, tādēļ limonāžu izstumšana no ikdienas palīdzēs tev ievērojami ietaupīt.

Tu retāk slimosi

Foto: Shutterstock

Pētījumi pierādījuši, ka pārāk liels cukura patēriņš vājina imūnsistēmas spēju pretoties dažādiem slimību izraisītājiem, bet limonādēs cukura ir daudz – puslitra pudelītē aptuveni 50 gramu jeb 10 tējkarošu, kas ir diennaktī ieteicamā cukura norma.

Ja organismā iekļūst nelabvēlīgi mikroorganismi, tos apturēt gluži kā policistu vienība nekavējoties steidzas leikocīti jeb baltie asinsķermenīši. Tie sagrābj baktērijas vai vīrusus un iznīcina, neļaujot tiem izplatīties pa organismu un izraisīt iekaisumu vai slimību.

Liela cukura daudzuma uzņemšana ar ēdienu vai dzērienu gandrīz paralizē baltos asinsķermenīšus, neļaujot tiem pasargāt organismu no slikto mikroorganismu iebrukuma.

Kolumbijas Universitātes Veselības dienesta (Health Services at Columbia University) veiktā pētījumā secināts, ka, īsā laika posmā uzņemot 100 gramus jeb astoņas ēdamkarotes cukura – aptuveni tik daudz ir litra pudelē limonādes – baltie asinsķermenīši kļūst par 40 procentiem vājāki un mazāk efektīvi baktēriju un vīrusu neitralizēšanā, vēstī Heathscience.org.

Tu vari nodzīvot par četriem gadiem ilgāk

Foto: Shutterstock

Izdevumā "American Journal of Public Health" pirms pāris gadiem bija publicēts pētījums, kurā atklāts, ka cilvēkiem, kuri ilgstoši aizraujas ar gāzētajiem dzērieniem, ir īsākas telomēras jeb DNS posmi hromosomu galos. Vienkārši izsakoties, tas nozīmē īsāku mūžu – līdz pat mīnus četriem gadiem tiem, kuri patērē pārmērīgi daudz cukura, tostarp aizraujoties ar saldajiem, gāzētajiem dzērieniem. Uz diētisko limonāžu cienītājiem tas gan neattiecas. Ja nespēj atteikties no gāzētajām limonādēm uzreiz, tas ir labs iemesls, lai vismaz sākumā pārietu uz diētiskajiem dzērieniem.

Uztura speciālistes viedoklis

Foto: PantherMedia/Scanpix / Kadrs no video / PantherMedia/Scanpix / RIA Novosti/Scanpix

Ko sliktu organismam nodara limonādes?

Jeļena Pavlova, uztura speciāliste:

"Galvenais "ļaunums" limonādēs ir cukurs. Tieši ar saldinātajiem dzērieniem cilvēks uzņem visvairāk cukura. Viena puslitra pudele kolas satur 54 gramus cukura, kas jau pārsniedz dienas maksimālo pieļaujami cukura devu – 50 gramus jeb 10 procentus no kopējā diennaktī uzņemtā kilokaloriju daudzuma. Pasaules Veselības Organizācija šobrīd rekomendē samazināt cukura patēriņu pat līdz 5 procentiem jeb 25 gramiem.

Liels cukura patēriņš veicina liekā svara attīstību, 2. tipa cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību risku, nelabvēlīgi ietekmē zobu veselība un bieži vien arī bērnu uzvedību. Limonāde cukura vietā var saturēt saldinātājus, kuri tiek uzskatīti par drošiem cilvēka organismam, tomēr zinātnieku vidū pastāv atšķirīgi viedokļi par to. Ir bijuši vairāki pētījumi, kuros parādīts, ka, lietojot limonādi ar saldinātājiem, dienas laikā tiek uzņemts lielāks kilokaloriju daudzums ar citiem produktiem.

Limonādes var saturēt krāsvielas, konservantus, aromatizētājus, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Vislabāk slāpju remdēšanai lietot tīru ūdeni, var arī pievienot tam ogas vai kādu augļa šķēlīti garšai. Ikdienā limonādes slāpju remdēšanai lietot nav ieteicams. Tas attiecas arī uz veikalā pieejamiem ūdeņiem ar dažādām garšām. Jāatceras, ka tā arī ir limonāde."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!