Foto: Shutterstock

Daudzi tautā izplatīti uzskati par vīriešu veselību un erekcijas traucējumiem neatbilst patiesībai, liekot stiprā dzimuma pārstāvjiem izdarīt nepareizus secinājumus un atlikt vizīti pie speciālista vai – gluži pretēji – lieki satraukties. Lūk, izplatītākie mīti par erekciju un tās traucējumiem, ko apkopojis Medaboutme.ru! Par vīriešu vidū diezgan izplatīto problēmu – erektīlo disfunkciju, kas skar 20% stiprā dzimuma pārstāvju Latvijā, portālam Rutks.lv komentārus sniedza urologs asoc. prof. Vilnis Lietuvietis.

Erekcijas traucējumi pēc pusmūža ir norma

Nereti izskan viedoklis, ka erekcijas traucējumi ir ikdienišķa parādība, ar ko vīriešiem pēc pusmūža atliek vien sadzīvot. Tā noteikti nav! Erektīlo disfunkciju varētu saukt par normālu parādību vien pēc 75 gadu vecuma, norāda Medaboutme.ru. Ja ar šādu ķibeli nākas saskarties agrākā vecumā, jāvēršas pie urologa, lai atrastu un novērstu cēloni.

Kā portālam Rutks.lv stāstīja urologs Vilnis Lietuvietis, erektīlajai disfunkcijai izšķir divus veidus: psihogēna erektīlā disfunkcija jeb tāda, kam ir emocionāls iemesls, un organiskā erektīlā disfunkcija jeb tāda, ko izraisījusi kāda veselības problēma. Emocionāli iemesli var būt ilgāks dzimumdzīves pārtraukums, pieredzes trūkums dzimumattiecībās vai negatīva pieredze. Šādos gadījumos erekcijas traucējumi visbiežāk ir pēkšņi.

Ar veselības problēmām saistīti erekcijas traucējumi parasti progresē pamazām, proti, erekcija kļūst aizvien sliktāka un sliktāka, līdz tās vairs nav vispār. No veselības problēmām biežākais iemesls ir asinsvadu patoloģija jeb nevēlamas izmaiņas tajos, kuru dēļ ir traucēta asins pieplūde dzimumloceklim un līdz ar to erekcija nevar notikt. Asinspiegādes traucējumu iemesls var būt aterosklerozes izraisīta asinsvadu sašaurināšanās, ķirurģiska manipulācija vai trauma. Disfunkciju var izraisīt arī vīrišķā dzimumhormona testosterona deficīts un citi iemesli.

Vairāk par iespējamiem erekcijas traucējumu iemesliem lasi rakstā "Daudziem vīriešiem Latvijā problēmas ar erekciju jau pēc 40, vēl izplatītāka – priekšlaicīga ejakulācija. Komentē urologs".

Citi mīti:

Jaunībā ar erekciju problēmu nav nevienam

Foto: PantherMedia/Scanpix
Diemžēl erekcijas traucējumi nemaz ne tik reti sastopami arī jauniem vīriešiem, norāda Medaboutme.ru. Kāda epizode, kad erekciju nekā neizdodas panākt, var gadīties katram vīrietim. Iemesls var būt, piemēram, nogurums, alkohola lietošana, arī simpātiju trūkums pret partneri. Tas, protams, neliecina par kādām veselības problēmām.

Jauniem vīriešiem erekcijas traucējumus bieži izraisa psiholoģiski cēloņi: pieredzes trūkums dzimumattiecībās, negatīva pieredze bailes no izgāšanās partneres priekšā.

Taču aizvien jaunākiem vīriešiem parādās ar veselību saistīti erekcijas traucējumi. Iemesli tam ir dažādi – apkārtējās vides piesārņojums, neveselīgs dzīvesveids un uzturs, kā arī seksuāli transmisīvas slimības.

Viens no biežākajiem erektīlās disfunkcijas iemesliem vīriešiem pēc 40 ir ateroskleroze – holesterīna izgulsnēšanās dēļ sašaurinājušies asinsvadi. "Gadījumi, kad vīriešiem 45 gados vai pat agrāk aterosklerozes dēļ notiek infarkts, vairs nav retums. Tas pats ir ar erekcijas traucējumiem. Tāpēc, vīrieši, nesmēķējiet un dzīvojiet veselīgi! Smēķēšana veicina aterosklerozes veidošanos," Rutks.lv sacīja urologs Vilnis Lietuvietis.

Normālam vīrietim ar erekciju nav problēmu nekad

Foto: PantherMedia/Scanpix
Erekcijas traucējumiem nav saistības ar to, esi vai neesi "īsts vīrietis". Kā jau minēts, neveiksmes šajā jomā var gadīties katram. Neviens vīrietis nevar uzbudināties pilnīgi jebkurā brīdī. Erekcijai var traucēt stress, slikts noskaņojums, nogurums, problēmas attiecībās ar partneri…

Un arī veselības problēmas nešķiro, kurš ir un kurš nav "īsts vīrietis". Erektīlo disfunkciju var izraisīt daudzas kaites – asinsvadu problēmas, infekcija, vēzis, hormonu trūkums.

Erekcijas traucējumiem nav saistības ar neveselīgiem ieradumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir, un vistiešākā! Viens no biežākajiem erekcijas traucējumu cēloņiem ir ateroskleroze – holesterīna izgulsnēšanās asinsvadu sieniņās. Asinsvadiem sašaurinoties, asinis nevar pietiekamā daudzumā pieplūst dzimumloceklim, tādēļ arī rodas erekcijas traucējumi, līdz, problēmai progresējot, tā izzūd pavisam.

Un, kas veicina aterosklerozes attīstību? Trekni un neveselīgi ēdieni, smēķēšana un mazkustīgs dzīvesveids!

Erektīlā disfunkcija nav pietiekams iemesls doties pie urologa

Foto: PantherMedia/Scanpix
Atsevišķas epizodes, kad neizdodas sasniegt erekciju, protams, nav iemesls skriet pie ārsta, īpaši, ja ir nojaušams iemesls – pārgurums, stress, nevēlēšanās mīlēties… Taču, ja šī problēma atkārtojas vairāk nekā trīs reizes pēc kārtas, noteikti vajadzētu aiziet aprunāties ar urologu, iesaka Medaboutme.ru.

Erekcijas traucējumi var būt nopietnu veselības problēmu pirmais simptoms. Un reizēm nevilcināšanās vērsties pie ārsta var pat glābt dzīvību. Piemēram, ja erekcijas traucējumu iemesls ir ateroskleroze un, to uzzinājis, vīrietis sāk rūpēties par savu asinsvadu veselību, viņš var ne tikai atgūt normālu seksuālo dzīvi, bet arī novērst miokarda infarktu vai pat pēkšņu nāvi, kas viņu varētu piemeklēt, aterosklerozei progresējot.

Visātrāk aterosklerozes sekas izjūtamas tieši dzimumlocekļa asinsvados. Sirds artēriju sašaurināšanās sekas parādās vēlāk.

"Erekcijas traucējumi nereti ir pirmais signāls, ka asinsvadi ir sliktā stāvoklī un tuvākajos piecos gados ir palielināts risks saslimt ar sirds išēmisko slimību un piedzīvot miokarda infarktu, ja vīrietis neko nedarīs savas veselības labā," tā Lietuvietis.

Jāņem vērā arī tas, ka erekcijas traucējumi var būt iemesls, kādēļ sieviete nolemj attiecības pārtraukt, jo nav apmierināta ar dzimumdzīves kvalitāti.

Jo vairāk seksa, jo labāka erekcija

Foto: PantherMedia/Scanpix
Jā, regulāra dzimumdzīve veicina erekcijas saglabāšanos ilgāku laiku, taču arī uz seksu attiecināms teiciens – kas par daudz, tas par skādi! Pārlieku intensīva dzimumdzīve vīrietim var izraisīt erekcijas traucējumus. Ko nozīmē pārlieku intensīva dzimumdzīve? Tas ir atkarīgs no cilvēka. Gluži tāpat pārlieku retas seksuālās attiecības var izraisīt erekcijas problēmas.

Kā norāda Medaboutme.ru, arī gadījuma dzimumsakari un seksuālu attiecību uzturēšana ar vairākām partnerēm vienlaikus bez izsargāšanās draud ar erekcijas traucējumiem, jo ir risks inficēties ar dažādām seksuāli transmisīvām slimībām, kas negatīvi ietekmē erekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!