Skaistas un veselas kājas

Life

Foto: morgueFile
Tuvojas pavasaris un drīz vien noausim ziemas zābakus, saīsināsim svārku garumu un visbeidzot parādīsim kājas saulītei... Par visbiežāk sastopamām kāju ādas problēmām stāsta skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe Lauma Valeine.

Liekais apmatojums

Tuvojoties vasarai, aktuāls kļūst jautājums par lieko apmatojumu. Jau vairākus gadus cilvēki veiksmīgi šo problēmu risina ar foto/lāzera palīdzību, kurš iznīcina mata sakni jeb folikulu. Pēc šīs procedūras mats vairs nav spējīgs augt. Tā kā matiem raksturīgs īpašs dzīves cikls, kas sastāv no vairākām fāzēm, tad jārēķinās, ka, lai iegūtu vēlamo rezultātu, būs nepieciešamas 4-5 procedūras ar mēneša starplaiku, dažreiz pat vairāk. Pēc tam- korekciju veic vienu reizi pusgadā vai gadā. Atbilstoši mata veidam tiek pielāgota atbilstoša foto/lāzerepilāciajs iekārta. Šobrīd Veselības centra 4 Wellsim centrā ir pieejama fotoepilācija ar vakuumu. Vairāk informācijas http://wellslim.lv/med/&mi=21

Paplašināti virspusējie asinsvadi

Iedzimtība, grūtniecība, saule, karstumprocedūras un pat intensīvi sildošie celulīta līdzekļi var sekmēt virspusējo asinsvadu veidošanos. Virspusējie asinsvadi var būt tievi, diegveidīgi vai resnāki gaiši vai tumši sarkani (zilgani). Tos veiksmīgi iespējams likvidēt ar asinsvadu lāzera vai termokoagulatora palīdzību, abas metodes "aizkausē" asinsvadus un tie vairs nav spējīgi augt. Tomēr, lai veiktu minētās procedūras, vispirms jāapmeklē vēnu speciālists jeb flebologs, kurš veiks izmeklējumus (vēnu Ultyrasonogrāfiju) un izvērtēs vai tā ir tikai kosmētiska problēma, vai nav problēmas dziļākos kāju asinsvados un nav nepieciešama papildus ārstēšana.

Labdabīgi asinsvadu veidojumi

Uz kājām bieži parādās zirnekļveida angiomas. Tās var būt no 2 mm līdz 1,5 cm lielas un atgādināt koši sarkanu, reti zilganu, paplašinātu asinsvadu izlocītu tīklojumu ap izteiktu centrālo kapilāru. Tās sastopamas jauniešiem, sievietēm grūtniecības laikā. Nereti tās iet roku rokā ar venozām saslimšanām, kā arī kalpo par nopietnu simptomu aknu slimībām- vīrusa hepatītam un alkohola cirozei. Tās parasti novērš ar termokagulatora vai lāzerķirurģijas palīdzību. Pirms to likvidēšanas arī nepieciešama vēnu ultrasonogrāfiskā izmeklēšana.

Labdabīgi pigmentēti veidojumi

Sākoties vasaras sezonai, nenāktu par ļaunu apskatīt savu kāju ādu: veidojumus, kas uz tās atrodas, jo diezgan bieži dzimumzīmes, kuras pārveidojas ļaundabīgā ādas audzējā melanomā, lokalizējas tieši apakšējo ekstremitāšu rajonā.

Uzmanība jāpievērš visām dzimumzīmītēm, kas neilgā laika periodā mainījušās: kļuvušas tumšākas, parādījušās vairāk kā divas krāsas, piemēram, melna, zila, dzimumzīmei izplūdušas kontūras. Tāpat, jāpievērš uzmanība, ja dzimumzīme kļūst sāpīga, sāk asiņot. Tad noteikti jādodas pie dermatologa, kurš veiks dzimumzīmju izmeklēšanu.

Labdabīgi saistaudu veidojumi

Dermatofibromas ir neliela izmēra gaiši līdz tumši brūni vai sārti, cieti veidojumi, kas parādās kā organisma aizsarg reakcija pēc traumas. Bieži šie veidojumi parādās pēc insektu kodumiem, pēc vaksācijas vai epilācijas. Veidojumi var attīstīties gan uz augšstilbiem, gan apakšstilbiem, tie ir nesāpīgi un neprasa ārstēšanu. Ja dermatofibromas traucē, vienīgais ceļš kā tos likvidēt ir neliela ķirurģiska operācija.

Sēnīšu infekcijas

Dažāda veida sēnes var skart pēdu, pirkststarpu ādu un nagus, radot diskomfortu un nepatīkamu aromātu, kā arī izmainot ādas un nagu izskatu. Pēdu āda var lobīties, plaisāt, nagi var mainīt krāsu, kļūt dzeltenīgi, pat brūni, sabiezēt, kļūt drupani. Lai uzstādītu precīzu diagnozi jādodas pie dermatologa, kurš paņems analīzes no bojātās ādas vai nagiem un vēlāk noteiks vispareizāko ārstēšanu.

Labdabīgi vīrusu izcelsmes veidojumi

Kāju, īpaši pēdu un pirkstu āda ir labvēlīga vide, kur attīstīties kārpām. Kārpas ir labdabīgi, cilvēka papilomas vīrusa (CPV) radīti ādas jaunveidojumi, kas savā vizuālajā izskatā var būt ļoti dažādi: nelieli, tikko piepacelti virs ādas, kā arī milzīgi, saplūstoši veidojumi. Kārpu terapijā pēdu zonai veiksmīgi tiek izmantots C02 lāzers. Vairāk informācijas par lāzerprocedūrām http://www.dimensija.lv/lv/lazerproceduras

Raksts tapis portāla Delfi un Veselības centra 4 kopīgi rīkotās tematiskās nedēļas "Soļo viegli!" ietvaros!


Tikai martā- konsultējies pie Veselības centra 4 flebologa un dāvanā saņem kuponu ar ievērojamām atlaidēm operācijām, kompresijas zeķēm un citām procedūrām!

Flebologa pirmreizēja konsultācija + duplekssonogrāfija 15.00 Ls (iepriekš 25 Ls)

Mehāniskā limfodrenāža (ar ārsta norīkojumu) 7.00 Ls (iepriekš 10.00 Ls)

Vēnu izmeklēšanu un ārstēšanu veic:

Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.venuklinika.lv

Veselības centra 4 Juglas klīnikā, Brīvības 410, Rīgā, tālr. 67136282, www.vc4.lv

Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, Skanstes 13/5, Rīgā, www.edk.lv

Diagnostikas centrā, Grebenščikova 1, Rīgā tālr. 67144031, www.vc4diagnostikascentrs.lv

Vairāk informācijas www.flebologija.lv

Vēnu profilaktiskās procedūras, t. sk. zemūdens masāžu, limfodrenāžu veic:

Wellsim centrā, Brīvības 108,Rīga, 67298800, www.wellslim.lv

4.Dimensijā, Jeruzalemes 1, Rīga, tālr. 67016721,www.dimensija.lv

Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikā K. Barona 115, Rīgā, tālr. 67847200, www.venuklinika.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!