Foto: Shutterstock
Atceries, ka klusums dažreiz ir pati labākā atbilde uz jautājumiem, – tā reiz paudis Dalailama. Un kurš gan ir teicis, ka klusēšanas attīrošo ietekmi var izbaudīt tikai ziedu pļavās? Cilvēkiem, kuri vēlas atbrīvoties no uzkrātajiem sasprindzinājumiem un stresiem un rast izeju no sadzīves stereotipiem apziņas stāvokļa personīgo garīgo resursu pasaulē, arī ziemā ir iespējas.

Ko īsti nozīmē bieži daudzinātais vārds "retrīts"? Tā ir sena garīgās attīstības prakse. Vārdam "retrīts" ir daudz sinonīmu: vienatnes prakse, vienpatība, vipassana. Mūsdienu garīgajā pasaulē retrīts ir viena no nedaudzajām garīgajām praksēm, kura ļauj būt vienatnē ar sevi, attīrīt savu prātu no dažādu sistēmu un plūsmu ietekmes, no valsts dogmām, no politiskajām spēlēm un reliģisko organizāciju rāmjiem. "Būt klusumā – tas ir liels retums, un retrīta prakse ļaut to sajust, baudīt klusumu, sadzirdēt sava prāta klusumu," stāsta psihoterapeits un Reiki skolotājs Mihails Mošenkovs un tos garīgās patiesības meklētājus, kurus nebiedē ziema, aicina uz retrītu "Klusuma apzināšanās" janvāra vidū.

Kad mēs neesam apmierināti ar sevi, apziņa ir nemierīga un piesārņota, mēs izjūtam daudz dažādu pārdzīvojumu... Lai atbrīvotu iekšējo stāvokli no traumējošām emocijām, blokiem, viltus idejām un centieniem, nepieciešams radīt atbilstošos nosacījumus. Lai attīrītu savu iekšējo telpu no negatīvām emocijām, retrītu praksē izmanto sevis novērošanas metodi. Klusēšanas retrītā ir netverams stingras disciplīnas un iekšējās brīvības savienojums, kas palīdz iekļauties mūsu dzīves ritmā.

Reiki Gaismas skolas vadītājs Mihails Mošenkovs skaidro, ka klusēšanas retrīti attīsta mūsu maņas un spējas: intuīciju, jutību un vizuālo uztveri, iekšējo dabisko redzējumu.

Tiem, kuri nolēmuši doties savas iekšējās garīgās patiesības meklējumos, jārēķinās ar to, ka retrītu laikā jāievēro īpaši noteikumi – jāatsakās no mobilā tālruņa lietošanas, alkohola, kosmētikas, grāmatām, mediju patērēšanas (nedrīkstēs lasīt avīzes, klausīties radio vai skatīties TV) un, protams, no vēlmes dalīties iespaidos un domās. Šādi noteikumi darbojas visos retrītos un domāti tam, lai nodrošinātu maksimālu dalībnieku garīgo komfortu.

Šis Reiki skolotājam Mihailam viņa 25 gadu praksē būs jau 29. retrīts – viņš retrītus vadījis arī Japānā un citviet. Jāpiebilst, ka tur klusēšanas retrīti budistu, dzenbudistu, sūfistu klosteros ilgst 22, 30 un pat 40 dienas. Nez, vai mēs, ziemeļnieki, varam izturēt kaut piecas?

Vairāk informācijas par ziemas retrītiem www.reikilatvia.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!