Foto: Shutterstock

Tā kā novembris šogad bijis ar sniegu un salu, ērces jau ir devušās ziemas guļā, un var uzskatīt, ka to aktivitāte šajā gadā ir beigusies, informē entomologs Voldemārs Spuņģis. Ērces gulēs ziemas miegā līdz brīdim, kad gaisa temperatūra ilgāku laiku būs no pieciem līdz septiņiem grādiem virs nulles.

Spuņģis norāda, ka nevar izslēgt, ka atsevišķās siltās ziemas dienās kāda ērce tomēr pamostas un var piesūkties arī cilvēkiem. Piemēram, iepriekšējā ziema bija tik silta, ka pirmās ērces Latvijas Infektoloģijas centrā laboratoriskai pārbaudei tika nodotas jau janvārī un arī februārī.

Aizvadītā vasara ērču attīstībai bijusi labvēlīga. Ilgstošās augusta lietavas tām nav traucējušas. Ērču attīstību visvairāk apdraud ilgstošs sausums, jo tad ērču bērni jeb nimfas iet bojā. Ērču aktivitāti ietekmē ne tikai globālās klimata izmaiņas, bet arī ērču fizioloģiskie cikli, kur aktivitātes kāpumi periodiski mijas ar kritumiem.

Kopumā šogad Latvijā no janvāra līdz oktobrim ar ērču encefalītu saslimuši 220 cilvēki, kas ir par trešdaļu vairāk nekā pērn šajā laika posmā, liecina Sabiedrības profilakses un kontroles centra dati. Savukārt oktobrī ar ērču encefalītu Latvijā saslimuši 50 cilvēku, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn šajā laikā, kad saslima 27 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!