Sparģeļu laiks daudziem gardēžiem ir viens no gada kulminācijas punktiem kulinārijā. Kurš gan nepriecātos par kārtīgu sparģeļu izēšanos ģimenes vai draugu lokā? Ja vadīsies pēc galvenās sparģeļu gatavošanas receptes, tad šie dārzeņi izdosies ļoti garšīgi un visi jutīsies sātīgi paēduši.
Lai ar kādām piedevām tu bagātinātu sparģeļus – Parmas sieru, kausētu sviestu vai
pašgatavotu holandiešu mērci
– pamatrecepte sparģeļu pagatavošanai paliek vienmēr viena un tā pati.

Galvenā sparģeļu recepte

Tradicionālajai sparģeļu maltītei vienai personai rēķina 500 gramus sparģeļu (ar mizu). Ja sparģeļi ir piedeva kopā ar kartupeļiem un gaļu, tad attiecīgi nepieciešams mazāks sparģeļu daudzums.

Sparģeļu vārīšanai noder speciāli sparģeļu katli ar sietu iekšpusē. No tā sparģeļus ir vieglāk izņemt, pie tam sietā vārīšanās laikā sparģeļiem nenolūst galvas.

Sparģeļu pagatavošana

  • Uzvāra ūdeni, kam pievienots sāls un šķipsniņa cukura.
  • Nomizotos sparģeļus ievieto vārošajā ūdenī, kurš tomēr nemutuļo pārāk stipri.
  • Sparģeļus vāra, kamēr tie mīksti (kad sparģeļa kātā var iedurt dakšiņu, sparģeļi ir gatavi).
  • Sparģeļus izņem no katla un notecina ūdeni caurdurī vai kāstuvē.

Gatavošanas laiks: Balto sparģeļu vārīšanai nepieciešamas aptuveni 15-20 minūtes. Zaļajiem sparģeļiem pietiek ar astoņām minūtēm.

Sparģeļu buljons

Pēc sparģeļu nomizošanas nevajadzētu izmest sparģeļu mizas un atgriezumus. No tiem var pagatavot gardu buljonu vai sparģeļu zupu.

Buljona pagatavošana

  • Sparģeļu atgriezumus nomazgā.
  • Ievieto sālītā ūdenī un vāra 10 līdz 15 minūtes.
  • Vārītos sparģeļu atgriezumus nokāš astru sietā un atlikušo šķidrumu izspiež ar karoti.

Aromātisko sparģeļu buljonu var pasniegt bez piedevām vai arī papildināt ar krējumu, kā gardu sparģeļu zupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!