"Pavasaris ir klāt un ērces mostas – parasti tas ir tad, kad temperatūra ārā ir virs + 5 grādiem pēc Celsija. Latvijā ērču encefalīts ir ļoti izplatīts un ērču inficētība ir augsta, tāpēc ļoti svarīgi ir būt pasargātam pret šo slimību. Vienīgā drošā un ilgstošā profilakse ir vakcinācija pret ērču encefalītu, jo pārējie piesardzības pasākumi – atbilstošs apģērbs un ērces atbaidošu līdzekļu lietošana nav pietiekami efektīvi," uzsver Rīgas Stradiņa universitātes docente, pediatre Dace Zavadska.

"Vakcinēties var visu gadu jau no viena gada vecuma. Kāpēc iesakām vakcinēties gada aukstajā laikā? Tas ir tāpēc, lai, sākoties ērču aktivitātei, cilvēks jau būtu pasargāts, nevis tāpēc, ka vakcinācija vasarā būtu kaitīga. Imunitātes izveidošanai nepieciešamas trīs vakcīnas devas – pirmās divas ar mēneša intervālu un trešā deva pēc nepilna gada. Pēc tam jāveic revakcinācija pēc trīs gadiem un tad ik pēc pieciem gadiem. Jāatceras, ka veciem cilvēkiem, tāpat kā maziem bērniem, imūnā atmiņa nav tik noturīga, tāpēc pēc 60 gadu vecuma revakcinācija nepieciešama ik pēc trīs gadiem, " par vakcinēšanās shēmu stāsta Zavadska.

"Antivielas revakcinācijas starpposmos nav jēgas noteikt, jo metodes, ko izmanto antivielu noteikšanā, nav ļoti precīzas, turklāt antivielas ir diezgan mainīgs lielums – vienu dienu tās var būt vairāk, otru – mazāk. Ir pierādīts, ka pieci gadi ir optimāls revakcinācijas intervāls, lai nodrošinātu pietiekamu antivielu līmeni," piebilst speciāliste.

Viņa norāda, ka vakcīnas pret ērču encefalītu jau vairāk nekā 40 gadus ir parādījušas savu efektivitāti un drošumu. Tās neizraisa alerģijas, tāpat tām ļoti reti novērojamas tādas blaknes kā temperatūras paaugstināšanās, sāpes, apsārtums injekcijas vietā un sagurums.

"Ja vakcinācija nav pabeigta vai ir aizmirsies revakcinēties, nav jāsāk vakcinācijas cikls no sākuma, ir jāiepotē kārtējā deva un turpmāk jāievēro piecu gadu intervāls. Negatīvā puse kavētai revakcinācijai ir tas, ka pēc piecu gadu intervāla kopš pēdējās vakcīnas cilvēkam nav aizsardzība pret ērču encefalītu. Tiklīdz tiek saņemta nākamā vakcīnas deva, cilvēka imūnā sistēma atkal saražo pietiekamu daudzumu antivielu, kas turpmākajos piecos gados viņu pasargās," skaidro Zavadska.

"Ērču encefalīts ir aktuāla slimība visos vecumos," uzsver speciāliste. Viņa ar norāda, ka arī pilsētvidē ir sastopamas ērces, un ir ļoti daudz gadījumu, kad cilvēki ir inficējušies, piemēram, pļaujot piemājas zālienu. Tas nozīmē, ka vakcinācija nepieciešama arī cilvēkiem, kas nedzīvo laukos un nedodas regulārās pastaigās pa mežu, pļavu vai dabas takām.

Par šo smago slimību un tās izpausmēm vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!