Foto: Shutterstock
Zāļu valsts aģentūra (ZVA), veicot aptauju, noskaidroja, ka iedzīvotāji pirms zāļu iegādes aptiekā pievērš uzmanību būtiskai informācijai par zālēm – kāda ir zāļu aktīvā viela un vai ar šo vielu ir pieejamas citas zāles par zemāku cenu. Tas liecina arī, ka pacienti arvien aktīvāk iesaistās savā ārstniecības procesā, informē ZVA pārstāve Egita Diure.

Kā rāda ZVA mājaslapā un sociālās saziņas vietnē "Twitter" veiktā aptauja, pirms došanās uz aptieku 60 procenti respondentu pievērš uzmanību ārsta izrakstīto zāļu aktīvās vielas nosaukumam un ir noskaņoti jautāt farmaceitam aptiekā par alternatīvām, cenas ziņā pieejamākām zālēm.

Tāpat 17 procenti respondentu uzskata, ka ir svarīgi noskaidrot zāļu aktīvo vielu gadījumos, ja aptiekā jāizvēlas, kuras bezrecepšu zāles iegādāties. Tikpat daudz aptaujāto noskaidro, kura zāļu viela ārstēs konkrēto slimību, un pieci procenti respondentu vēlas pārliecināties par zāļu sastāvu, proti, kas ir aktīvā viela un kādas papildu sastāvdaļas pievienotas. Tikai viens procents aptaujas dalībnieku norādīja, ka nav svarīgi zināt zāļu aktīvo vielu.

Lai pacients varētu izdarīt objektīvu un finansiāli izdevīgu izvēli, kuras zāles iegādāties, ir nepieciešama saruna ar ārstu vai farmaceita konsultācija. Ja ārsts nav noteicis citādi, farmaceits var ieteikt, bet pacients izvēlēties lētākas zāles. Tāpat pacients ZVA tīmekļa vietnē var patstāvīgi iegūt informāciju par lētāko medikamentu no tirgū esošajiem analogiem, meklēt visu Latvijā reģistrēto zāļu lietošanas instrukcijas, cenas un citu informāciju.

ZVA sadarbībā ar biedrību "Veselības projekti Latvijai" 2017. gada martā un aprīlī īsteno informatīvu kampaņu par iespējām no plašā zāļu klāsta izvēlēties vairākas alternatīvas zāles ar to pašu aktīvo vielu, bet atšķirīgu cenu. Plašāka informācija pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!