Ērces, lai arī šķietami mazas un neaizsargātas, cilvēkam var nodarīt lielu ļaunumu. Un tieši pašlaik tās ir īpaši aktīvas, turklāt cilvēki jau steidz tās "apciemot", lasot mellenes, atpūšoties pļavās un lasot pirmās sēnes. Lūk, dažas lietas, ko vajadzētu ielāgot par ērcēm, lai izvairītos no nepatikšanām.

Ērces nav insekti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā ir. Ērce patiesībā ir zirnekļveidīgais, nevis insekts vai kukainis. Ja labi ieskatās, var saskatīt ērces un zirnekļa līdzību, kas ir ciešāka nekā ar odu vai mušu. Tās vienmēr ir gatavas baroties, parasti apmetoties uz zāles stiebriem vai krūmiem un gaidot savu upuri. Tupot uz trešā un ceturtā kāju pāra, ērces ar priekškājām pasniedzas uz priekšu un nokļūst uz sava mērķa – cilvēka vai dzīvnieka, no kura asinīm gatavojas pārtikt, izpētījuši zinātnieki. Tad ērces pārvietojas līdz vietai, kur pieejama atsegta miesa ar asinsvadiem tuvu ādai, raksta "Health". Tur tā arī sāk sūkt asinis.

Atšķirībā no insektiem, kas asinis no upura sūc vien īsu brīdi, ērces uz upura uzturēsies vairākas dienas, ja netiks noņemtas. Tā kā ērces ir mazas, tās bieži ir grūti pamanīt. Piesūcoties ērce caur atskabargaino snuķīti ielaiž koduma brūcē siekalas. Savukārt tajās ir dažādas vielas, kas neļauj asinīm recēt, lai ērce varētu baroties, tāpat siekalās ir arī slimību izraisītāji.

Tomēr no ērces slimības izraisošas vielas asinīs nenonāks uzreiz pēc piesūkšanās. Transmisija varot notikt astoņu stundu laikā, skaidro žurnāls "Health". Izrādās, ja ērce tiek noņemta pirmo 24 stundu laikā pēc piesūkšanās, iespēja saslimt, piemēram, ar Laimas slimību ir visai zema, jo Laimas slimību izraisošajai baktērijai nepieciešamas apmēram 36 līdz 48 stundas, lai inficētu.

Tomēr jāatceras, ka viena un tā pati mazā ērcīte savas maltītes laikā var izplatīt vairākas slimības. Šajā gadījumā jāpaskaidro, ka cilvēks nav ērces galvenā barības izvēle – tās labprātāk barojas no pelēm, putniem, trušiem vai stirnām, kas mīt mežā. Tās pārvietojas no zīdītāja uz zīdītāja, inficējot upurus un "savācot" to kaites. Esot pat gadījumi, kad ērce vienlaicīgi pārnēsā trīs dažādas slimības.

Diemžēl pieredze rāda, ka lielākā daļa ieteikto senču līdzekļu nepalīdz atvairīt un izņemt ērces. Smērējies ar petroleju, sviestu vai nagu laku, izsmidzini pirkstos aerosolus vai samitrini ērci, kas piesūkusies, ar nedaudz benzīna – viss viens, tā turpinās lakt asinis un nemuks pa gabalu. Tam izskaidrojums ir, ka ērce ilgu laiku var izturēt bez skābekļa, secinājuši pētnieki.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vienīgā un efektīvā metode ir – izraut ērci, vislabāk ar speciāli šim nolūkam piemērotu pinceti. Ja pašam tas neizdodas, vai bail, ka kaut kas noies greizi, ērci izņemt var palīdzēt arī mediķi.

Jāpiebilst, ka slimības simptomi var parādīties pat vairākas dienas pēc ērces piesūkšanās. Lielākoties, par šīm kaitēm liecina drudzis, galvassāpes, muskuļu sāpes, arī nieze un apsārtums koduma vietā.

Parasti par ērču pārnēsātu slimību sakarā runā par divām kaitēm – encefalītu un Laima slimību. Ja pret encefalītu izstrādāta vakcīna, jo to izraisa vīruss, tad no Laima slimības neviens nav pasargāts, bet ar to efektīvi var cīnīties, izmantojot antibiotikas. Vairāk par encefalītu lasi šeit, bet par Laima slimību – šeit.

Kā izvairīties no ērcēm?

Foto: Shutterstock

Lielākais risks sastapties ar ērcēm ir vasarā, jo ziemā, aukstumā tās izsalst un pavasarī nimfas (nepieaugušas ērces stadija) vēl nav izaugušas, savukārt, iestājoties vēsākam laikam, to aktivitāte atkal samazinās.

Vasarā, esot pie dabas, ik pēc pāris stundām vajadzētu pārbaudīties, vai kaut kur nerāpo ērce, īpaši jostas, kakla un potīšu rajonā, kur apģērbs var parauties uz augšu. Bet vakarā, pirms gulētiešanas, – pārbaudīt sevi un bērnus, vai kāda no mazajām asinssūcējām jau nav piekodusies. Vienmēr pēc meža vai pļavas apmeklējuma ieej dušā, jo tā noskalosi arī ērces.

Turies ceļa vidū

Drošākais veids, kā nesalasīt ērces, ir netuvoties tām. Tādēļ, ejot pārgājienā vai pastaigā, turies takas vai ceļa vidū, kur gar kājām nepinas zāle vai krūmi.

Valkā baltu apģērbu

Uz baltām drēbēm labi var redzēt tumšās ērces. Jāpiemin gan, ka, piemēram, mežā uz baltām drēbēm kā uzburtas ir briežutis, tomēr šajā gadījumā laikam jāizvēlas mazākais ļaunums.

Uzmani arī galvu

Nedomā, ka ērces ir tikai zālē. Arī nobraucot ar galvu gar krūmiem vai kādu zaru, aiz krāgas var aizkrist ērce. Pārbaudi matus pēc iznākšanas no meža.

Uzvelc garas zeķes vai zābakus

Mežā skaistums nav galvenais! Šādi ērti nosegsi vēl vienu "bīstamo zonu" – potītes, kur arī var ielīst ērces. Tāpat centies nosegt arī citas kailās vietas.

Pārbaudi slēptākās vietiņas

Ērcēm patīk siltums un tumsa. Tādēļ pēc iznākšanas no meža pārbaudi visas krociņas, ieloces, paceles un paduses, paskaties zem krūštura un biksīšu līnijas, vai tur jau nav noslēpušās ērces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!