Foto: Shutterstock

Herpes ir infekcija, ko tautas valodā dēvē arī par aukstumpumpām. Jau rakstīts, ka pastāv divu veidu vīrusi, no kuriem viens izraisa izsitumus uz lūpām, bet otrs uz dzimumorgāniem. Runājot par aukstumpumpām uz sejas, speciālisti norāda, ka tās pilnībā izārstēt nav iespējams, bet ir vairāki veidi, kā samazināt izsutumu rašanās biežumu un veicināt ātrāku sadzīšanu.

Herpes infekcija cilvēka organismā iedalās vairākos apakštipos. Aukstumpumpas pirmā tipa infekcija primāri skar mutes dobumu un it īpaši lūpas. Ar šo vīrusinfekciju cilvēks saskaras jau bērnībā un tā "aktivizējas" pie stāvokļiem, kad rodas imunitātes traucējumi. Riska faktori var būt dažādi, piemēram, saskarsme ar inficētām siekalām, augšējo elpceļu infekcijas, emocionāls stress, fiziskas traumas, UV starojums un citi.

"Simptomi, kā var atpazīt aukstumpumpu, ir acīmredzami. Tā parādās kā sāpīgi, pūslīšveida izsitumi uz lūpām, mutes dobumā vai smaganām, vai pie deguna spārniem. Nereti lokālo izsitumu pavada arī tādi gripai raksturīgi simptomi kā drudzis un nespēks. Dažu dienu laikā sākotnēji piebriedusī aukstumpumpa pārvēršas čūliņā un apmēram nedēļas laikā noiet, neveidojot rētu," stāsta dermatoloģe Tatjana Sidorčika.

Līdzekļi, ar kuriem var samazināt herpes vīrusa infekciju un tā izraisītos nepatīkamos blakusefektus, ir ierindojami trīs kategorijās – lūpu balzami, krēmi un plāksteri. "Tomēr jāsaprot, ka ar šiem līdzekļiem nav iespējams pilnība izārstēt infekciju, bet gan mazināt tās atkārtošanās iespējamību un nomaskēt izsitumus, lai tie nebūtu tik acīm redzami un, protams, samazināt nepatīkamās sajūtas," skaidro farmaceite Ivanda Krastiņa.

Lūpu balzami kalpo kā herpes vīrusa profilaktiska higiēniskā lūpu pomāde. Tos var lietot ne tikai tad, kad ir infekcijas uzliesmojums, bet arī ikdienā, lai samazinātu jauno aukstumpumpu parādīšanās iespējamību. Krēmi ir ieteicami, lai mazinātu sāpes un niezi. Tie ir kā remdējoša terapija aukstumpumpas veidošanās gadījumā. Aktīvā viela šajos krēmos ir "aciclovirum". Lai mazinātu infekcijas simptomus, krēmi regulāri jāuzklāj plānā kārtā. Savukārt plāksteri palīdzēs vizuāli nomaskēt aukstumpumpu un darbosies kā vīrusu vairogs, lai samazinātu infekcijas izplatīšanās risku.

Jau rakstīts, ka gadījumos, kad aukstumpumpas atkārtojas bieži, ir nepieciešams lietot medikamentus, kas pieejami tikai ar ārsta recepti. Plašāk par abiem herpes vīrusa tipiem lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!