Foto: Shutterstock

Mūsdienu cilvēkam ir ļoti daudz ieradumu, kas var kaitēt viņa veselībai un ietekmēt spēju radīt pēcnācējus. Atsaucoties uz "Reproductive Biomedicine Online" publicētu pētījumu, "Woman's Day" norāda, ka mobilā tālruņa nēsāšana bikšu kabatā vīriešiem ir viens no šiem paradumiem – tas ietekmē vīrieša spermatozoīdu skaitu un samazina vīrieša auglību.

Auglības eksperti pārbaudīja un gadu uzraudzīja 100 vīriešus, kam bija problēmas ar pēcnācēju radīšanu. Noskaidrojās, ka tiem kungiem, kas ikdienā vismaz stundu lietoja mobilo tālruni un turēja to savā tuvumā visu dienu, bija tik slikta sperma, ka bērna radīšana bija apgrūtināta. Vīrieši, kas visu dienu mēdz turēt tālruni priekšējā kabatā, 47 procentos gadījumu saskaras ar problēmām radīt pēcnācējus, kamēr kopumā ar šo problēmu saskaras 11 procenti vīriešu. Zinātnieki pieļauj, ka problēmas izraisa elektromagnētiskais starojums, kas uzkarsē spermu.

Tāpat pētījumā noskaidrots, ka vīrieši, kas guļ ar telefonu gultā vai tas atrodas uz naktsskapīša, biežāk saskaras ar sarežģījumiem apaugļot savu partneri. Vīriešiem, kas vēlas bērnus un kam telefons jānēsā līdzi, speciālisti iesaka to glabāt krūšu kabatiņā, nevis dzimumorgānu tuvumā.

Par to, kā mobilo tālruņu lietošana ietekmē sieviešu auglību, pašlaik pētījumi nav veikti, bet speciālisti pieļauj, ka ietekme varētu būt mazāka. Tas skaidrojams ar to, ka sievietes daudz retāk nēsā tālruņus kabatās vai tur sava ķermeņa tuvumā.

Jāpiebilst, ka tālruņa nēsāšana bikšu kabatā nebūt nav vienīgais, kas negatīvi ietekmē auglību. Ārsts, andrologs Dr. Kirils Ivanovs uzsver, ka gan sieviešu, gan vīriešu spēju radīt pēcnācējus samazina negatīvs un ieildzis stress. Tas ietekmē spermatozoīdu skaitu, formu un kustīgumu. Vīriešu auglību var ietekmēt arī noteikti medikamenti un citu vielu, piemēram, alkohola, lietošana. Par to vairāk vari uzzināt šeit.

Ja plānojat ģimenes pieaugumu, bet vīrieša spermas kvalitāte neļauj sapni par bērniņu piepildīt, šeit tur vari uzzināt ieteikumus tās uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!