Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā informē mediķi, urīna tonim var būt visdažādākās nokrāsas, kas kalpo par visai precīzu veselības stāvokļa un iespējamo problēmu indikatoru. Klīvlendas slimnīcas ārsti šai sakarā izstrādājuši īpašu nokrāsu diagrammu, pievienojot tai konkrēto toņu skaidrojumus, vēstī "Daily Mail".

Mediķi uzsver, ka urīna tonis par cilvēka veselību var sniegt ļoti daudz informācijas un jebkādas tā izmaiņas vai novirzes no normas jāuztver kā brīdinājuma signāls.

Ja urīns ir bezkrāsains, cilvēks dzer pārāk daudz ūdens un tā daudzumu ir ieteicams samazināt.

Gaiši dzeltena krāsa liecina, ka ikdienā uzņemtais ūdens daudzums ir pietiekams un cilvēka organisms ir pienācīgi apgādāts ar šķidrumu.

Tumši dzeltens vai medus brūns urīna tonis ir pazīme šķidruma trūkumam organismā, tādēļ ieteicams nekavējoties padzerties.

Spilgti oranža vai brūna urīna nokrāsa var liecināt arī par aknu slimībām, savukārt sarkana vai rozā krāsa liecina par asiņu klātbūtni urīnā, ja vien nav ēstas bietes vai mellenes. Tā var būt pazīme urīnceļu iekaisumam, prostatas problēmām un pat saindēšanai ar dzīvsudrabu.

Ļoti retos gadījumos urīns var iekrāsoties zils vai zaļš. Tā iemesls ir retas ģenētiskas saslimšanas vai arī baktēriju klātbūtne smagu slimību gadījumos.

Bet, ja mainās urīna struktūra, tam kļūstot it kā gāzētam, organismā ir pārmērīgs olbaltumvielu daudzums, kas parasti rodas striktas diētas rezultātā, vai arī konstatētas aknu problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!