“Labdien! Esmu nesen pārvākusies uz dzīvi Rīgā, tādēļ es gribētu noskaidrot, kā un kur ir iespējams piereģistrēties pie privātā sieviešu ārsta. Vai Jūs, lūdzu, varētu ko ieteikt?” Uz šo un pārējiem jautājumiem šoreiz atbildes sniedz mūsu eksperte, Latvijas Ģimenes Centra ārste Dr. Vēsma Kalviņa.

Rīgā sievietēm ir iespēja brīvi izvēlēties jebkuru ginekologu. Ir divas izvēles – apmeklēt Slimokases apmaksātu ginekologu vai maksas speciālistu. Apmeklējot ginekologu poliklīnikā, būs jāmaksā pacienta iemaksa Ls 0,50, bet rēķinies ar to, ka ārstam pacienta pieņemšanai ir atvēlētas 10-12 minūtes.

Vai pa šo laiku ir iespējams iepazīties ar ārstu, izrunāt visus interesējošos jautājumus, saņemt izsmeļošas atbildes un padomus? Protams, arī ginekoloģiskā apskate ietilpst šajās 10-12 minūtēs. Vēl jāpiebilst, ka poliklīnikas ārsts dienā pieņem 25-30 pacientes. Secinājumus izdari pati!

Alternatīva ir maksas speciālists, ja varat atļauties 6-7 latus. Pie mums Latvijas Ģimenes Centrā katrai pacientei tiek veltīta vismaz pusstunda nedalītas uzmanības.

Lasītāja Mairita interesējas: Kas ir “nevainības erozija”?

Dr. Vēsma Kalviņa: Lai gan izteicienu “nevainības erozija” dzirdu pirmo reizi, centīšos Tev atbildēt.

Domāju, ka runa ir par dzemdes kakla eroziju, ko ginekoloģiskā apskatē atklāj meitenēm, kas nesen uzsākušas dzimumdzīvi vai pat nav dzīvojušas dzimumdzīvi. Erozija ir dzemdes kakla gļotādas efekts.

Jaunām meitenēm erozija ir sastopama biežāk nekā nobriedušām sievietēm. Erozijas rašanās ir saistīta ar dzimumorgānu augšanu un attīstību pubertātē un hormonālā līmeņa nestabilitāti.

Erozijas rašanās nav meitenes vaina, tā nav saistāma ar nepareizu higiēnu vai dzimumdzīves sākšanu. Erozija nesāp. Visraksturīgākā erozijas pazīme ir pastiprināti gļotaini izdalījumi no dzimumceļiem.

Ilze mums raksta: Pastāstiet par tādām slimībām, kā hlamīdijas, gardnerellas, mikoplazma, ureaplazma, un tā tālāk. Cik bīstamas tās ir un kādas sekas atstāj?

Dr. Vēsma Kalviņa: Halmīdijas, gardnerellas, mikoplazmas un ureaplazmas tiek sauktas par seksuāli transmisīvām slimībām (STS), tas nozīmē, ka šīs slimības dzimumceļā no viena partnera var tikt nodotas otram.

Jebkura no šīm slimībām var radīt nopietnus veselības traucējumus gan sievietei, gan vīrietim. Raksturīgākie simptomi sievietēm: pastiprināti izdalījumi no dzimumceļiem, nieze, sūrstēšana makstī, sāpes vēdera lejas daļā, reizēm urinācijas traucējumi.

Ja STS netiek savlaicīgi atklātas un atbilstoši ārstētas, sekas sievietes veselībai var būt ļoti smagas: hroniski dzimumorgānu iekaisumi, spontāni aborti, ārpusdzemdes grūtniecība, neauglība.

Jāpiebilst, ka iegūt STS var ļoti ātri – pat no viena neaizsargāta dzimumakta, bet ārstēšana ilgst nedēļas, reizēm mēnešus, gadus. STS izmeklējumi ir maksas analīzes, ko neapmaksā valsts veselības aprūpes programma. Arī pilnvērtīgs ārstēšanās kurss izmaksā diezgan dārgi.

Tomēr iesaku jebkurai sievietei, kurai ir sūdzības par ginekoloģisko veselību, vai kura plāno grūtniecību, izdarīt pilnu izmeklējumu uz STS. Latvijas Ģimenes Centrā šī kompleksā izmeklējuma cena ir Ls 10,55.

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Turpmāk kopīgi meklēsim atbildes uz taviem jautājumiem par ginekoloģiskām problēmām. Jautājumus sūti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Garantējam anonimitāti.

Latvijas Ģimenes centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!