Foto: PantherMedia/Scanpix
Ēšanas atkarība ir tāda pati kā jebkura cita atkarība. Tās ietekmē cilvēki pastiprināti uzņem pārtiku, pat, ja īsti negribas ēst. Kādi ir biežākie uzmācīgas ēšanas cēloņi un kā zināt, vai jums ir šī kaite?

Kā rodas atkarības? Visbiežāk tās parādās brīdī, kad sevī izjūtam tukšumu, ko nevar izturēt un it ka nepieciešams aizpildīt. Kā arī par cēloni nostrādā jebkura veida neapmierinātība pašai ar sevi-savu privāto dzīvi, profesionālajiem sasniegumiem, finansēm u.c. Bet  ja ieskatīsimies sevī dziļi un atklāti,tad uztura atkarības patiesais iemesls slēpjas nespējā sevi mīlēt un pieņemt, cienīt un dzirdēt savu iekšējo pasauli(un vēl ir jāsaprot, ko vispār nozīmē sevis mīlēšana pa īstam). Tātad ēšanas atkarība ir cieši saistīta ar psiholoģiskajiem faktoriem.

Tieši šī iemesla dēļ ar to visefektīvāk  strādāt apvienojot psiholoģisko pieeju ar dietoloģiju, nevis tikai iesakot diētu. Diētas mūs "ieliek rāmjos", bet cilvēks, kuram ir kāda atkarība, sevi tajos nespēj noturēt un nemitīgi atgriežas uz vecajiem sliedēm.

Lai šo nepatīkamo lietu uzveiktu, nepieciešama speciālista palīdzība, kurš konsultāciju laikā  noskaidro un izanalizē ne tikai produktu klāstu un daudzumu, ko cilvēks uzņem, bet arī to, kāpēc. Jo izrādās, kā mēs ēdam ļoti dažādu iemeslu dēļ! Un tie iemesli cieši saistīti ar to, kā jūtamies, ar ko aizpildām savu ikdienu.

Tātad uztura atkarību speciālista viens no uzdevumiem ir palīdzēt noskaidrot, kā trūkumu savā dzīvē ar konkrētajiem apēstajiem pārtikas produktiem un garšām cilvēks aizstāj un kā sabalansēt ēdienus, garšas un to, ko cilvēks vēlas savā dzīvē sasniegt! Jau sen zināms, ka prasība pēc saldās garšas liecina par mīlestības trūkumu un tas, ka asu ēdienu cienītājiem savukārt ikdienā pietrūkst asu un spēcīgu izjūtu. Bet paliek arī citas garšas, kuram ir arī specifiska nozīme mūsu emocionālajā dzīvē. Šķiet, ka tas ir dzirdēts. Tomēr nepietiek vien ar to, ka mēs esam par to dzirdējuši, jo kā redzams,sabiedrībā  šāda nepārvarama tieksme pēc ēdiena tikai pieaug, es to novēroju jau vairākus gadus.

Būtiski atcerēties, ka no uzmācīgas ēšanas ir iespējams atbrīvoties. Un to var izdarīt kad ir piesaistīta cilvēka apziņa - tātad, ja jūs novērojiet, ka ar jums notiek kaut kas,ko šobrīd nespējat kontrolēt. Lūdzu, atcerieties, ka šādu rīcību jūs varat mainīt! Tātad nākošais svarīgais posms - iemācīties ticēt saviem spēkiem. Un to tiešam var panākt!

Esmu novērojusi, ka pēc konsultācijām manas pacientes sāk citādāk izvēlēties pārtiku, mainās viņu prioritātes un rezultātā parādās dzīvesprieks. Piemēram, reiz man bija kliente, kurai tik ļoti kārojās pankūkas, ka viņa vienā reizē varēja apēst desmit gabalas. Uzsākot mūsu darbu, pēc neilga laika viņai pietika tikai ar divām! Kāpēc tā? Tāpēc, ka sākot pievērst uzmanību izjūtām ēšanas laikā -  kā mainās garšas nianses, kā mainās sajūtas ķermenī, kādas emocijas pavada šo procesu, viņa iemācījās apēst tikai 2, bet ar baudu!

Kā zināt, vai tevi piemeklējusi šī atkarība?

Par šīs problēmas esamību liecina tas, ka ēdam, nebūdamas izsalkušas; vai nespēja apstāties, kad apēsts jau pietiekams apjoms un sāta sajūtas nav; kad regulāri ieturam maltīti kompānijas pēc kopā ar darba kolēģiem, draugiem vai ģimeni, vai arī ēdam vienatnē aiz garlaicības. Par uztura atkarību var liecināt arī nepārvarama tieksme mieloties ar kādiem konkrētiem našķiem vai ēdieniem(neieskaitot minerālvielu vai vitamīnu trūkuma gadījumus) kaut arī apzināmies, ka tie nav veselīgi, un apēdot, būs pašpārmetumi. Tāpat uz atkarību no ēdiena norāda tas, ka ēdam slepus un pēc "ēšanas lēkmēm" izjūtam vainas sajūtu un pieaug mūsu neapmierinātība ar sevi.

Arī tieksme ēst stipru emociju ietekmē, piemēram, dusmu, aizvainojuma, nomāktības, ir signāls, kas vēsta par to, kā uzturs tiek izmantots ne pa savu tiešo mērķi. Tāpat kā pārlieku bieža domāšana , runāšana par ēdienu, ēst gatavošanu, aizraušanās ar gatavošanu vairāk nekā tas nepieciešams liek aizdomāties par dzīves nepilnību. Ja pārāk daudz savu domu veltām šim tematam - ēdiens, ēšana un gatavošana - mums veidojas "attiecības" ar ēdienu, un tās jau norāda, kā kaut kas dzīvē ir jāmaina. Un kad nolemsiet mainīt, tad dariet to un neapstājieties! Neklausīties tos, kuri paši sev netīk un tāpēc viņiem neizdevās, jo viņi mēģinās noārdīt arī jūsu ticību sev. Es zinu, ka jums izdosies, jo redzu un palīdzu veidot izdošanos cilvēkiem katru dienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!