Foto: DELFI
Vakcinācija pret ērču encefalītu vienīgais līdzeklis, ka pilnībā pasargā no inficēšanās ar šo slimību. Lai nesaslimtu, ir nepieciešams regulāri veikt revakcināciju atbilstoši vakcīnas ražotāju noteiktajam kalendāram. Tomēr pastāv uzskats, ka revakcināciju var neveikt vai atlikt, ja antivielu daudzums ir pietiekamā līmenī. Taču paļaušanās uz šādu priekšstatu ir maldinoša, brīdina "Veselības centrs 4" Vakcinācijas dienesta vadītāja Una Fjodorova.

Piedāvājam iepazīties ar speciālistes komentāru par to, kad nepieciešams veikt antivielu testu un kad tā veikšana ir bezjēdzīga un tikai rada papildu izmaksas.

Maldīgie uzskati par antivielu testa veikšanu

Vakcinācijas dienesta novērojumi liecina par to, ka liela daļa cilvēku neseko ierakstiem savos vakcinācijas kalendāros un nezina, kad jāsaņem nākamā pote vai jāveic revakcinācija. Gadījumos, kad cilvēki nav pārliecināti par nākamās vakcīnas saņemšanu vai revakcināciju, viņi bieži vien informāciju meklē sociālajos tīklos, kas ir maldīga vai neatbilstoša konkrētai situācijai. Tāpēc pareizāk būtu vērsties pie ģimenes ārstiem vai speciālistiem, kuri izskaidrotu turpmāko vakcinācijas nepieciešamību.

Ērču encefalīta antivielas cilvēka organismā izstrādājas pēc tam, kad cilvēks vakcinējies pret ērču encefalītu vai šo slimību pārslimojis. Maksimālais antivielu līmenis organismā tiek sasniegts viena līdz trīs mēnešu laikā pēc pārslimošanas ar ērču encefalītu, bet imunitāte pret šo slimību cilvēka organismā veidojas jau 14. dienā pēc otrās vakcīnas saņemšanas.

Antivielu daudzums ir nosacīts rādītājs tam, cik cilvēka ķermenis ir gatavs stāties pretī ērču encefalīta vīrusam. Latvijā cilvēki nereti, dažādu mītu vai paziņu ieteikumu vadīti, dodas veikt antivielu pārbaudi asinīs, lai pieņemtu lēmumu: veikt revakcināciju pret ērču encefalītu vai to atlikt. Šāda pieeja ir aplama, jo katrs gadījums ir jāizvērtē individuāli, ņemot vērā ļoti daudzus faktorus: vakcīnu ražotāju, cilvēka vecumu, vai tā ir pamatvakcinācija vai revakcinācija un citus.

Antivielu analīzes cilvēkiem ir nepieciešamas tikai atsevišķos, speciālista nozīmētos, gadījumos, tāpēc šīs analīzes pacientam nereti ir pilnīgi lieki un nevajadzīgi tēriņi (antivielu analīze izmaksā apmēram pusi no vienas vakcīnas cenas). Ja pagājuši pieci gadi kopš pēdējās vakcinācijas pret ērču encefalītu, antivielu pārbaudi taisīt nav nepieciešams, bet ir jāsaņem vakcīnas kārtējā deva – šādu vakcinācijas kalendāru iesaka vakcīnu ražotāji, kuri balstās uz zinātniskiem pētījumiem, kas garantē vakcīnas iedarbību konkrētā laika posmā. Pēc šī laika vakcīnas iedarbība samazinās, un neviens nevar pateikt, cik strauji tas notiks.

Gadījumi, kad analīzes ir jāveic

Antivielu pārbaudi cilvēkiem pēc konsultēšanās ar speciālistu ieteicams veikt tad, ja vakcinācijas starplaikos pieredzētas nopietnas veselības problēmas vai arī kavēts vakcinācijas kalendārs. "Pārbaudi var veikt, ja cilvēks atnācis revakcinēties nevis pēc pieciem, bet sešiem gadiem. Tad tiek taisīta vakcīna un pēc mēneša var pārbaudīt antivielu līmeni. Tas ļauj noteikt, vai konkrētajā gadījumā varēs iztikt ar mazāku vakcīnu skaitu, vai arī būs nepieciešama vēl viena papildu vakcīna. Savukārt antivielu testa veikšana starp revakcinācijām ir pilnīgi bezjēdzīga, ja vien nav bijušas kādas ļoti nopietnas veselības problēmas," skaidro Fjodorova.

Šobrīd Latvijā izmanto divu firmu vakcīnas pret ērču encefalītu ar atšķirīgu revakcinācijas laiku. Tāpēc katram cilvēkam, kurš vakcinējas pret šo slimību, ir ļoti svarīgi ievērot potēšanas pasē norādīto nākamo revakcināciju, neskaidrības gadījumos konsultēties ar ģimenes ārstu vai speciālistu, bet nemeklēt ieteikumus sociālajos tīklos vai kaimiņu lokā.

Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka daudzi cilvēki pret ērču encefalītu vakcinējas tieši rudens mēnešos un arī vasarā. Fjodorova šo tendenci saista ar veco mītu izzušanu par to, ka pret ērču encefalītu potēties droši ir tikai ziemas mēnešos, kad ērces vēl nav aktīvas. Mūsdienu vakcīnas paredzētas drošai vakcinācijai pret ērču encefalītu visa gada garumā. Ja saņemta pirmā vakcīna un piesūcas ērce, saslimšanas iespēja ir maza, taču tā tomēr vēl pastāv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!