Gada siltākie mēneši ir laiks, kas parasti saistās ar bezrūpību un prieku, nevis veselības pasliktināšanos. Saaukstēšanās, gripa, klepus un iesnas šķiet raksturīgākas rudenim un ziemai, tomēr arī vasarā gadās saslimt. Turklāt gada siltajos mēnešos var nākties ciest no citām veselības problēmām, piemēram, pārkaršanas un saules apdegumiem. Tāpēc arī šajā gadalaikā ir jāpievērš uzmanība tām darbībām, kas var kaitēt.

Vasarā viens no lielākajiem kaitniekiem veselībai parasti ir saule. Lai arī tās siltie stari veicina D vitamīna sintēzi, tie palielina arī ādas vēža risku, kā arī var izraisīt apdegumus. Tāpat siltajā laikā ir ļoti svarīgi sekot līdzi tam, lai organismam netrūktu šķidruma un nerastos pārkaršana.

Lai palīdzētu tev vasaru pavadīt bez raizēm par savu veselību, iedvesmojoties no "Huffington Post", piedāvājam iepazīties ar izplatītām dzīvesstila kļūdām, kas var kaitēt veselībai. Uzzini, kā sevi pasargāt, lai vēlāk nebūtu jāpārdzīvo par sliktu pašsajūtu un veselības problēmām.

Ādas ''apdedzināšana'' ar neveselīgu pārtiku

Foto: Shutterstock

Ādas kopšanai vasarā ir jāpievērš īpašā uzmanība. Saules stari var radīt apdegumus, mazināt ādas elastību un paātrināt novecošanos. Tāpat ir pierādīts, ka atrašanās saulē palielina ādas vēža risku. Izrādās, ka ādas pasargāšanai ir svarīgi ne tikai izmantot atbilstošus aizsargkrēmus un apģērbu, bet arī izvairīties no neveselīgas pārtikas. Jau rakstījām, ka cilvēki iedeguma iegūšanai bija sākuši izmantot ļoti bīstamu metodi – ieziešanos ar kokakolu. Izrādās, ka ādai kaitē ne tikai neveselīgas pārtikas un dzērienu uzklāšana, bet arī lietošana uzturā.

Tas, ko cilvēks ēd, ietekmē to, cik jutīga ir āda pret ultravioleto (UV) staru bojājumiem. Veselīgs uzturs uzlabo ne tikai pašsajūtu un veselību, bet arī ādas stāvokli, kā arī palēnina tās novecošanos. Lietojot uzturā daudz cukurotu ēdienu, alkohola, transtaukskābju un iepriekš pārstrādātu ēdienu, pasliktinās ādas dabiskā aizsardzība pret UV stariem. Tas nozīmē, ka ātrāk veidojas saules apdegumi. Papildini savu uzturu ar ogām, sēnēm, tomātiem, augļiem, zaļajiem dārzeņiem, tumšo šokolādi, riekstiem un citiem produktiem, kas satur daudz antioksidantu, un tava āda būs pateicīga. Tāpat ādu no apdegumiem palīdzēs pasargāt produkti, kas satur daudz omega-3 taukskābju.

Saulesbrilles stilam, ne aizsardzībai

Foto: Shutterstock
Saulesbrilles ir lielisks aksesuārs, tomēr to pirmais un galvenais uzdevums ir tavas redzes aizsardzība. Tāpat saulainās dienās tās var palīdzēt izvairīties no jaunu krunciņu veidošanās ap acīm. Ja tev jāatrodas spilgtā gaismā, tu automātiski samiedz acis, lai tās pasargātu. Līdz ar to pastiprināti veidojas krunciņas.

Ja vēlies, lai saulesbrilles būtu drošas, tām ir jābūt ar UV staru filtru, nevis tikai tumšām. Ja tu valkā tumšas brilles, kas neaizsargā tavas acis no kaitīgā starojuma, tas ir vēl bīstamāk nekā staigāt bez saulesbrillēm. Turklāt, lai nopirktu drošas saulesbrilles, tev nav jāšķiras no milzu summas, un drošas saulesbrilles ir pieejamas ne tikai optikas salonos. Iegādājoties saulesbrilles, pievērs uzmanību ne tikai tam, cik tumšas ir lēcas, bet arī tam, vai uz brillēm ir CE marķējums. Vairāk par to lasi šeit.

Ventilatora lietošana ļoti karstā laikā

Foto: Shutterstock
Ļoti siltā laikā pastāv risks ciest no pārkaršanas, tāpēc nereti cilvēki meklē iespējas atvēsināties. Vēsa duša, ventilators, gaisa kondicionieris un pelde kādā ūdenstilpnē ir tikai daži no veidiem, kas tiek izmantoti, lai glābtos no karstuma, tomēr ne visas šīs metodes ir vienlīdz labas un veselīgas, piemēram, ventilators ļoti karstās dienās un naktīs noteikti nebūs labākā izvēle. Tas neveldzē, bet gan palielina pārkaršanas risku.

Ja telpa, kurā tu darbini ventilatoru, jau tā ir sakarsusi, iespējams, būtu prātīgāk to izslēgt, nekā censties pie tā atrast veldzējumu. Ja ventilators vienkārši pūš siltu gaisu uz tavu pusi, tas nedzesē, bet tikai liek iztvaikot sviedriem, palielinot pārkaršanas risku. Šāda "atvēsināšanās" metode var izraisīt bīstamu karstuma dūrienu. Īpaši uzmanīgai tev jābūt, darbinot ventilatoru naktī.

Slāpju veldzēšana ar nepiemērotiem dzērieniem

Foto: Shutterstock
Vasaru ļoti daudzi uzskata par ballīšu un dārza svētku laiku. Lielākās vai mazākās svinībās kopā ar gardiem ēdieniem nereti tiek patērēts alkohols – vīns, dažādi kokteiļi, alus un sidrs. Nereti šos dzērienu lieto arī slāpju veldzēšanai, uzņemot mazāk ūdens. Šāda neuzmanība tavai veselībai noteikti nenāks par labu.

Šķidruma trūkums organismā ir ļoti nozīmīgs faktors, kas veicina karstuma dūriena rašanos. Nereti cilvēks nesaprot, ka viņam ir nepieciešams padzerties ūdeni, kamēr vien nav par vēlu. Karstās vasaras dienās centies sevi neveldzēt ar ledusaukstiem kokteilīšiem – ar vienu dzērienu pilnīgi pietiks. Tā vietā izvēlies ūdeni vai kādu veldzējošu nealkoholisku dzērienu bez cukura. Ar diētas ārsta ieteikumiem par ūdens lietošanu uzturā, tu vari iepazīties šeit.

Nepareiza saules apdegumu kopšana

Foto: Shutterstock
Ja gadījies apdegt saulē, nevajag uz apsārtuma zieķēt virsū visu, kas pagadās pa rokai. Tā tu vari nodarīt vēl lielāku kaitējumu savai veselībai. Piemēram, viena no tautas metodēm apdegumu kopšanai ir skāba krējuma uzklāšana. Farmaceits Vitālijs Mitrohins ir skaidrojis, ka, neraugoties uz atvēsinošo efektu, krējumu uz saulē apdegušas ādas lietot noteikti nedrīkst, jo apdegusi āda ir sakairināta, bet krējumā esošās pienskābes baktērijas radīs tikai papildu kairinājumu.

Tāpat apsārtušās un sakarsušās vietas nevajadzētu dzesēt ar ledusaukstu ūdeni vai ledus gabaliņiem. Ja ķermeni pārlieku dzesēsi, tas centīsies sevi sasildīt. Ja ķermenis izstrādās papildu siltumu, apdegumi var kļūt vēl smagāki. Vēsas kompreses vai duša patiešām var palīdzēt, bet nepārspīlē, izvēloties pārāk zemu temperatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!