Kaulu veselības jautājumi nereti iekļaujas vecāku cilvēku dienaskārtībā, tomēr arī jaunākiem būtu laicīgi jāuztraucas – cik lielā mērā ikdienā uzņemtā pārtika, vitamīni un fiziskās aktivitātes atbalsta un stiprina kaulus. Iedvesmojoties no portāla "Medical Daily", "Viņa" izzina piecus veidus, kā uzturēt kaulu spēku.

Papildus kalcijs un D vitamīns

Kalcijs ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas stiprina un atbalsta kaulu veselību. Tomēr tik pat liela nozīme jāpievērš D vitamīnam, kas īpaši tumšākajos gadalaikos tiek uzņemts mazākās devās, nekā, piemēram, vasarā. Šis vitamīns atbild par kalcija transportēšanu, lai svarīgā minerālviela nokļūtu kaulos. Zināms, ka D vitamīnu uzņem ar saules stariem, taču tas atrodams arī pienā un olās, kas lieti noder ziemas periodā.

Spēka vingrinājumi

Kaulu veselībai ir nepieciešamas ne tikai aerobās slodzes aktivitātes, piemēram, regulāra staigāšana, bet arī spēcīgāki treniņi – teniss, dejošana vai aktivitātes trenažieru zālē. Piemēram, pastaigas svaigā dabā lieliski atbalsta sirds veselību, taču kauliem ir vajadzīgs kas vairāk. Ideālā variantā veic dažādas aktivitātes, tā rosinot veselību ne tikai kaulos un sirdī, bet velti uzmanību aktivitātēm, kas balsta arī mugurkaulu un stiprina asinsvadus.

Veselīgs ķermeņa svars

Kā norādīts portālā "Medical Daily", arī liekais ķermeņa svars rada ietekmi uz kaulu veselību. Tomēr pētījumi liecina, ka tikpat lielu ietekmi atstāj arī samazināts svars vai, piemēram, aktīva notievēšana pusmūža vecumā. Ja notievēšana norit pārlieku strauji, ķermenis nespēj radīt nepieciešamās minerālvielas, kas vajadzīgas kaulu atbalstam, tāpēc tie var kļūt vieglāk ietekmējami. Ja diētas ir tava sirdslieta, aizdomājies – vai regulāri uzņem nepieciešamās vielas ne tikai kaulu veselībai, bet arī visam organismam kopumā.

Smēķēšanas ietekme

Zināms, ka smēķēšana rada pamatīgas veselības problēmas elpceļiem un plaušām, taču tā ietekmē arī kaulus. Kā norāda osteoporozes speciāliste Primala Kaula, smēķēšana ietekmē kalcitonīna hormonu, kas būtībā "būvē" kaulus, taču kaitīgā ieraduma rezultātā, hormons nevar veikt savu darbu. Līdz ar to kaulu veselība tiek būtiski ietekmēta.

Pietiekams miegs

Miegs ir svarīgs atpūtas brīdis visam ķermenim, kad atjaunojas resursi nākamajai dienai. Ja regulāri neizgulies vai pie miera dodies īpaši novēloti – tas var atstāt iespaidu uz dažādām organisma daļām, tai skaitā kauliem. Pētījumi liecina, ka naktsmiers, kas ilgst vidēji piecas līdz sešas stundas, rada tādu kā "kaulu zuduma logu". Pateicoties tam, var veidoties osteoporoze un kaulu lūzumi.

Kaulus ietekmē arī alkohola lietošana un pārlieku ilgstoša uzturēšanās telpās. Vairāk uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!