Foto: Shutterstock
Vakara pavadīšana pie ūdenspīpes ir iecienīta izklaide daudziem cilvēkiem, pat tiem, kas ikdienā nesmēķē. Lai arī daudzi uzskata, ka ūdenspīpes dūmi ir mazāk kaitīgi nekā cigarešu, sacīt, ka tā nenodara ļaunumu veselībai, nevar. Tas, tāpat kā citi ar tās nekaitīgumu saistīti uzskati, ir mīts.

Vai zināji, ka uzskats par to, ka ūdenspīpes dūmi nekaitē veselībai, jo tos filtrē caur ūdeni, neatbilst patiesībai? Tāpat kaitīgo ietekmi uz veselību neietekmē tas, ka dūmi pirms nonākšanas plaušās atdziest – tie tāpat ir pilni ar kancerogēnām vielām un palielina risku saslimt ar vēzi.

Īpaši riskanta ir dalīšanās ar ūdenspīpes iemuti, jo pakļauj cilvēku dažādam infekciju riskam. Turklāt ūdenspīpes caurulītē esošie apstākļi (siltums un mitrums) ir īpaši labvēlīgi baktērijām un sēnītēm, informē Slimību profilakse un kontroles centrs (SPKC). Tas nozīmē, ka arī jauns iemutis smēķētājus nepasargā no dažādu infekciju riska.

Lai izskaidrotu, kāpēc ūdenspīpes smēķēšana ir kaitīga un kādu ļaunumu tā nodara cilvēka veselībai, piedāvājam iepazīties ar SPKC sagatavoto materiālu par šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!