1. decembris ir Pasaules AIDS diena, un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore un infektoloģe Indra Zeltiņa neslēpj, ka inficēšanās ar HIV ir aktuāla problēma arī Latvijā. Viņa pastāsta, kas būtu svarīgākais, lai varētu produktīvi cīnīties pret HIV epidēmiju, ņemot vērā jaunos Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumus.

Latvijā katru gadu arvien vairāk jaunu cilvēku inficējas ar HIV, turklāt Latvija ir viena no tām valstīm, kur ir daudz vēlīni atklāto gadījumu – kad cilvēks par savu saslimšanu ar HIV uzzina jau AIDS stadijā.

"Pasaules Veselības organizācija, kura iepriekš bija diezgan konservatīva savos izteikumos, izstrādājusi jaunus ieteikumus ārstēšanai, kas varētu būtiski samazināt AIDS pandēmiju pasaulē, tostarp – arī Latvijā, un kas varētu būtiski uzlabot esošo HIV inficēto personu dzīves kvalitāti un ilgumu," par jaunumiem HIV ārstēšanā stāsta asociētā profesore Indra Zeltiņa.

Jaunie PVO ieteikumi paredz, ka ikvienam pacientam, kurš ir inficēts ar HIV, ir jāuzsāk specifiskā HIV terapija. "Iepriekš bija jāanalizē katrs konkrēts gadījums un jāņem vērā katras valsts vadlīnijas, taču kopš 2015. gada septembra Pasaules Veselības organizācija ir pateikusi, ka jebkurš HIV inficētais neatkarīgi no viņas veselības stāvokļa, iepriekš pārciestām slimībām un imunitātes šūnu skaita ir tiesīgs saņemt ārstēšanu. Šī pieeja ir plānota kā HIV pandēmijas apturēšana tuvāko gadu laikā. Tā ir terapija kā profilakse. Profilakse attiecībā pret apkārtējiem. Jo ārstēts HIV pacients ir ļoti minimāli bīstams apkārtējiem kā infekcijas avots," uzsver Indra Zeltiņa.

"Pasaules Veselības organizācija ir izstrādājusi tādus ieteikumus: 90–90–90. Joprojām daudzi nezina, ka viņi ir HIV inficēti, un mērķis ir, lai 90 procenti no visiem inficētajiem zina, ka ir inficēti. Nākamie 90 procenti ir – no tiem, kas zina, lai 90 procenti tiktu ārstēti. Savukārt no šiem 90 procentiem lai būtu izārstēti tā, ka HIV vīrusa esamība nav nosakāma ar laboratoriskām metodēm. Tas ir ceļš, kā apturēt HIV pandēmiju."

PVO izvirzīto mērķi apņēmusies realizēt īstermiņā līdz 2020. gadam, bet 2030. gadā sabiedrība jau varētu sagaidīt reālu rezultātu. Paralēli plānots samazināt jaunu HIV saslimšanas gadījumu un no AIDS mirušo skaitu. "Manuprāt, tas varētu darboties, un jau tuvāko gadu desmitu laikā mēs varētu cerēt uz jaunu HIV pacientu skaita samazināšanos un esošo pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanos. Tas iespējams arī tāpēc, ka farmācijas zāļu tirgū ir parādījušies jauni medikamenti, kuri ir kā laba pirmā izvēle HIV ārstēšanā," turpina skaidrot asociētā profesore.

HIV ārstēšanā nepieciešamie medikamenti, arī jaunākās paaudzes zāles, ir pieejami Latvijā, un, ja pacientam infektologu konsīlijs šīs zāles ir noteicis kā piemērotas, valsts tās kompensē 100 procentu apmērā. "Tiesa, pagaidām Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem Latvija vēl neseko – katrs pacients netiek ārstēts, jo Latvijā ir noteikti ārstēšanas kritēriji. Tāpēc mūsu mērķis ir panākt, lai arī Latvijā tiktu ievēroti Pasaules Veselības organizācijas ieteikumi un ikviens HIV inficētais varētu saņemt šo augsti efektīvo ārstēšanu," uzsver infektoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!