Gripa bija, ir un būs, tāpēc Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes profesore un infektoloģe Ludmila Vīksna atklāj, kā no saslimšanas ar gripu izvairīties. Viņa atgādina, ka gripa ir vīrusinfekcija, kas izplatās pilienu veidā pa gaisu un ka gripu, ja ar to tomēr saslimst, var veiksmīgi izārstēt ar speciāliem etioloģiskiem, tas ir, pret gripas vīrusu vērstiem medikamentiem.

Izrādās, ka gripa ir ļoti sena vīrusinfekcija, kas zināma jau vairākus gadsimtus. Profesore Vīksna stāsta, ka gripa izplatās pilienu ceļā pa gaisu un ka vakcinācija, protams, ir visdrošākais veids, kā no tās izsargāties. "Gripas vīruss ir ļoti dzīvīgs un mainīgs, kas piemērojas apstākļiem. Taču šī gada vīruss ir tāds, kāds bija prognozēts, līdz ar to tie, kuri ir vakcinējušies, ir saņēmuši ļoti pareizu vakcīnu, kas veidota tieši tādai vīrusu kombinācijai, kas pašlaik ir Eiropā un Latvijā."

Taču gripas inficēts materiāls var nonākt arī uz sadzīves priekšmetiem, līdz ar to, liekot pirkstus pie sejas, to varam ievazāt mutē vai deguna gļotādā, tādējādi inficējoties. Tāpēc profesore aicina ievērot tīrību visos aspektos:

  • "Nelikt rokas pie mutes vai deguna, braucot trolejbusā vai ieejot veikalā!
  • Vēdināt telpas!
  • Ja ir iespējams, mazgāt rokas ar ziepēm, arī seju var nomazgāt biežāk, nekā parasti to dara.
  • Es ieteiktu mājās traukus lietot atsevišķi, jo nekad nezinām, kurš no mūsu ģimenes locekļiem ir jau inficējies ar gripu."

Svarīgi arī neradīt papildu faktorus, kas veicina gripas vīrusa izplatību, piemēram, lai kājas un rokas ir sausas un nedabū aukstumu.

Ja slimība tomēr ir sākusies, galvenais, pēc infektoloģes domām, ir gulēt mājās, nemēģinot saprast -tā ir gripa vai vienkārši saaukstēšanās.

Profesore Ludmila Vīksna gan atgādina, ka gripas vīrusa ārstēšana Latvijā ir ļoti efektīva, jo mums ir pieejami medikamenti, kas mazina vīrusa vairošanos. "Tāpēc es iesaku uzreiz sazināties ar ārstu, tiklīdz ir temperatūra, nespēks, aizlikts deguns, krekšķis un aizdusa – elpas trūkums ne tikai tad, kad ir fiziska slodze, bet arī miera stāvoklī –, lai ārsts izlemj, cik nepieciešams ir pretgripas preparāts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!