Locītavu sāpes var būt ārkārtīgi nepatīkamas – varētu šķist, ka šādas problēmas, kuru rezultātā ir apgrūtināta ikdienišķa funkcionēšana, piemeklē tikai gados vecākus cilvēkus, taču realitātē viss nav tik viennozīmīgi. Dažādi nepārdomāti paradumi un dzīvesstila kļūdas noved pie locītavu traumām, iekaisumiem un pārslodzes, kā rezultātā manāmi pasliktinās pašsajūta un darba spējas.

Portāls "Web Md" piedāvā iepazīties ar dažādiem faktoriem, kas veicina locītavu sāpju veidošanos.

Liekā svara negatīvā ietekme

Dzīvojot veselīgi, sportojot un pareizi ēdot, cilvēks uzlabo pašsajūtu kopumā, kā arī izvairās no dažādām slimībām. Katram no mums ir kāda "sapņu figūra", kuru gribētos sasniegt, taču par atbrīvošanos no liekā svara ir vērts domāt ne tikai izskata, bet arī veselības kontekstā – jo lielāks ķermeņa svars, jo lielāka slodze jānes tavām locītavām – īpaši tas attiecas uz gurniem, ceļiem un muguru.

  • Šajā rakstā vari iepazīties ar pieciem vingrojumiem, kas palīdzēs aizkavēt ceļu locītavu nolietošanos un novērsīs sāpes.

Ja ilgstoši locītavas tiek šādi noslogotas, palielinās bojājumu un stipru sāpju risks. Fiziskās aktivitātes ir nepieciešamas, jo arī ilgstoša atrašanās nekustīgā pozīcijā nogurdina muskuļus un uzliek papildu slodzi locītavām uz skrimšļiem. Cilvēkiem ar lieko svaru ir lielāks locītavu iekaisumu risks, piemēram, arī rokas locītavas ar laiku var justies stīvas, pietūkušas un sāpīgas.

Tavas locītavas pateikts tev "paldies", ja regulāri izstaipīsies – gan no rītiem, gan starp darbiem, gan arī pirms iešanas gulēt. Tev nav jākļūst par jogas meistaru, taču regulāra izstaipīšanās ļaus locītavu motoriņam darboties bez aizķeršanās.

Nepiemērotu apavu 'sāpīgā' cena

Foto: Shutterstock

Lai arī augstpapēžu kurpes patiesi izskatās glīti, tās jāvalkā ar mēru. Jo augstāks kurpei papēdis, jo vairāk darba ir augšstilba muskuļiem, kas cenšas ķermeni noturēt pēc iespējas vertikālākā stāvoklī (augstapēžu kurpēs pat nemanot sasveramies uz priekšu), tādējādi ar laiku radot cilvēkam sāpes. Sievietēm, kuras katru dienu valkā augstpapēžu kurpes, palielinās osteoartrīta risks, kas ir vienlaicīgs locītavas un locītavu veidojošo kaulu iekaisums (locītavu skrimšļa slāņa samazināšanās).

  • Dažādos sieviešu pieredzes stāstus par locītavu sāpēm lasi te.

Tāpat svarīgi pievērst uzmanību ikdienā valkājamajiem apaviem – arī tiem, kurus izmanto sportošanai. Pēdā ir unikāla sistēma, uz kuras balstās viss ķermenis, tāpēc nepieciešams izvēlēties apavus, kuri nespiež un ir ērti ilgstošai valkāšanai. Runājot par sporta apaviem, ieteicams izvēlēties tādus, kuri ir nedaudz augstāki un aizsargā arī potīti no trauma riskiem.

Nepareizo muskuļu izmantošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gulēšana uz vēdera

Foto: Shutterstock

Lai gan gulēšana uz vēdera palīdz izvairīties no krākšanas, kas traucē apkārtējo miega kvalitātei, tas nav labākais variants tavam ķermenim (citus variantus, kā saviem spēkiem uzveikt krākšanu, meklē šeit). Guļot uz vēdera, galva tiek atliekta nedaudz atpakaļ, kā rezultātā tiek minimāli, bet tomēr saspiesti mugurkaula skriemeļi.

Tāpat tiek vēstīts, ka, esot miegā uz vēdera, cilvēks ilgstošāk galvu notur vienā pozā, tādējādi muskuļiem un locītavām kakla, plecu rajonā pārāk ilgi var būt vienveidīga noslodze. Šādā pozā gulēt nav pilnībā aizliegts, taču cilvēkiem vajadzētu doties pie miera tādā pozā, kas ir anatomiski pareiza (šajā gadījumā tā būtu gulēšana ar seju spilvenā).

Vēl daudzi uzskata, ka locītavu sāpes vēsta par laikapstākļu maiņām. Pētnieki no Austrālijas ir vairākas reizes pētījuši saikni starp locītavu sāpēm un laika apstākļiem, tomēr tāda nav atrasta, raksta "Health". Pētnieki uzsver, ka cilvēkiem, kuri saskaras ar locītavu sāpēm, nevajadzētu tās skaidrot ar laika apstākļiem. Tā vietā ir jāmeklē sāpju cēloņi un jākoncentrējas uz riska faktoriem. Vairāk par iespējamo saistību, pētījumiem un ekspertu viedokļiem lasi te.

Smēķēšana un regulāra īsziņu rakstīšana

Šis ir vēl viens iemesls, kāpēc apsvērt domu par atvadīšanos no cigaretēm uz neatgriešanos. Smēķēšana negatīvi ietekmē nieru, smadzeņu, plaušu, sirds un aknu darbību, taču tas nav viss – arī locītavas cieš no šī nelāgā paraduma. Cigaretēs esošās vielas sašaurina mazos asinsvadus, kavējot locītavu apasiņošanu. Smēķēšanu īpaši ieteicams atmest cilvēkiem, kam jau ir locītavu problēmas, piemēram, reimatoīdā atrīta slimniekiem. Cigaretēs esošās vielas samazina efektivitāti zālēm, ko izmanto šis slimības ārstēšanai un pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Vēl tabakas lietotājiem ir zemāks kaulu blīvums. Tajā esošie radikāļi nonāvē šūnas, kas veido kaulus, kā rezultātā locītavu spējas kļūst ierobežotākas un tās vairs nav tik spēcīgas.

Foto: Shutterstock

Par smēķēšanas negatīvo ietekmi uz veselību tiek runāts salīdzinoši daudz un apverot plašu problēmu loku, taču locītavu sāpju un bojājumu ietekmes faktoros jāmin arī telefonu lietošana. Kāda ir saistība viedtālruņa izmantošanai un locītavu veselībai? Rakstīšana, izmantojot viedtālruni, var ietekmēt gan nelielās locītavas, piemēram, pirkstu un plaukstu, gan plecus. Problēmas rada tas, ka praktiski visu laiku, kamēr raksti, atrodies vienā un tajā pašā pozā.

Šajā rakstā vari izlasīt vairākus ieteikumus, kā rīkoties, ja sāpīgas ir tieši plaukstas locītavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!