Foto: Shutterstock

Mūsdienās tik ierastā ilgstošā slodze acīm veicina acu nogurumu un redzes izmaiņas. Lūk, seni, pārbaudīti acu vingrinājumi, ar kuriem atpūtināt nogurušas acis un kurus izmanto arī redzes uzlabošanai! Iesaka Norbekova atveseļošanās kursu vadītāja Svetlana Sapožņikova.

Palmings acu atpūtināšanai

Aktīvi paberzē plaukstu pret plaukstu, turot tās tuvu sejai. Tad uzliec siltās plaukstas uz aizvērtām acīm tā, lai acīm nepiekļūtu gaisma. Plaukstas jātur kausiņu formā – lai nespiestu acis. Šādi atpūtini acis vairākas minūtes, tikmēr klausoties mierīgu, skaistu mūziku vai iedomājoties skaistus dabas skatus.

Šo vingrinājumu ieteicams veikt vairākas reizes dienā, īpaši, kad acis ir nogurušas.

Pēc palminga un citiem acu vingrinājumiem uzmanīgs vērotājs var pamanīt, ka redze uzlabojas, bet pēc tam efekts mazinās. Tas ir normāls redzes atjaunošanās mehānisms, kas norit viļņveidīgi, tomēr – ar katru reizi rezultāts kļūst labāks.

Acu muskuļu vingrināšana

  • Paskaties ar acīm lēnām uz augšu (galvu skatienam līdzi nekustinot), tad – uz leju. Atkārto to astoņas līdz desmit reizes, nesteidzīgi. Šā un nākamo vingrinājumu laikā acis vajag ik pa laikam mirkšķināt;
  • Paskaties ar acīm pa labi, tad – pa kreisi. Atkārto vingrinājumu astoņas līdz desmit reizes;
  • Apļo acis vairākas reizes uz vienu pusi, lēnām skaitot līdz astoņi, tad – uz otru pusi;
  • Ar acīm "zīmē" horizontālu bezgalības zīmi – astoņas reizes uz vienu pusi un astoņas uz otru;
  • "Zīmē" vertikālu astoņnieku – astoņas reizes uz vienu pusi, tad uz otru pusi.

Pēc acu muskuļu vingrināšanas noteikti vēlreiz jāveic palmings, lai actiņas atpūtinātu.

Svetlana Sapožņikova no personiskās un kursu vadīšanas pieredzes iesaka rezultāta noturēšanai (pret acu nogurumu, redzes uzlabošanai u.c. acu problēmām), acu kustības veikt atslābināti, viegli, bez sasprindzinājuma – tā, it kā acis dejotu. Nedrīkst pieļaut sāpes!

Rezultātu ļoti ietekmē arī emocionālais stāvoklis – atjaunošanos veicina iejušanās vitāla, veselīga cilvēka tēlā, pateicības sajūta savam ķermenim, acīm.

Norbekova atveseļošanās kursos ir vēl virkne speciālu acu vingrinājumu, kā arī vingrinājumi mugurkaulam, gribas, relaksācijas un emocionālā stāvokļa treniņi, bezkontakta masāžas, ko cilvēks iemācās veikt sev pats, punktu masāža un citas pārbaudītas tehnikas, kas pamatā nāk no Austrumiem, taču papildinātas ar Rietumu zināšanām. Tās ir metodes, lai cilvēks pats atmodinātu savas iekšējās, neizmantotās rezerves un organisms sāktu atveseļoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!