Foto: Shutterstock
Ļoti daudziem cilvēkiem nepieciešams salīdzinoši ilgs laiks, lai pēc pamošanās acis justos labi un varētu sākt darbu. Grāmatas "Laba redze. Kā to saglabāt un kā ārstēt" autore Ruta Darbiņa skaidro, ka acis miegā nereti ir vairāk sasprindzinātas nekā nomodā. Lai acis būtu veselas un justos labi, tās ir regulāri jāvingrina.

Darbiņa piedāvā iepazīties ar sešiem vingrojumiem, kuru izpildīšana tūlīt pēc pamošanās, vēl atrodoties gultā, palīdzēs uzlabot acu stāvokli un justies labi. To izpildīšana ir gaužām vienkārša un aizņems tikai dažas minūtes. Turklāt tie uzlabos ne vien tavu pašsajūtu, bet arī izskatu un liks izskatīties jaunākai.

Pastaipies un pavalsties gultā no viena sāna uz otru, vingrojuma laikā dziļi elpojot. Tas palīdzēs atslābināt mugurkaulu un miegā savilktos muskuļus.

Četras reizes plati atver acis un muti. Daudzi cilvēki guļot stipri saspiež žokļus, sakož zobus un cieši aizmiedz plakstus.

Sešas reizes cieši aizmiedz acis, pēc tam 12 reizes viegli (līdzīgi tam, kā tauriņš vēzē spārnus) pamirkšķini. Tas palīdzēs sagatavot plakstiņus visas dienas darbam. Arī dienas laikā bieži un viegli nepieciešams mirkšķināt.

Mūsdienās cilvēki ļoti daudz lasa, raksta, strādā pie datora, vada auto un dara daudz citu darbu, kuru dēļ kakls sāk vilkt galvu atpakaļ un pleci sakumpst. Tajā brīdi cilvēks sajūt nogurumu. Līdzīgas sekas rada acis ar traucētu centrējumu. Stāvokli uzlabot var palīdzēt šis vingrinājums: aizver acis un iztēlojies, ka deguns ir pildspalva, ar kuru tu kaut ko raksti gaisā. Tas palīdzēs atbrīvoties no noguruma galvaskausa pamatnē. Ja vingrojuma laikā acis ir iespējams pievērt, tas padarīs redzi skaidrāku.

Foto: Shutterstock
Vingrināt nepieciešams arī uzacis. Vai esi pamanījusi, ka reizēm smagie uzacu audi burtiski pārkaras pāri plakstiņiem, padarot tos gandrīz vai pilnībā neredzamus? Arī stipri sasprindzinātām acīm uzacis karas pāri plakstiņiem. Apzināti piepūloties, mēģini pacelt uz augšu uzacis. Kaut ko sajuti ausu augšdaļā? Turpini vingrinājuma izpildi līdz brīdim, kad sajūti. Kad tas izdosies, smagums no acīm pazudīs, tās atbrīvosies no spiediena un tu izskatīsies par vairākiem gadiem jaunāka.

Noslēgumā izpildi pirksta pagriezienus. To dara šādi: turi pirkstu deguma priekšā un grozi galvu no vienas puses uz otru. Mēģini sevi pārliecināt, ka kustas pirksts, nevis tava galva. Izpildi vingrinājumu līdz brīdim, kad šī sajūta rodas. Tas ir pirmais solis uz sasprindzinājuma likvidēšanu. Izpildi šo vingrinājumu, skaitot līdz 20 vai 30 un pārmaiņus atverot un aizverot acis.

Darbiņa iesaka ne tikai vingrināt, bet arī izmantot tās, lai smaidītu. Ja iemiegot smaidīsi un to darīsi ne tikai ar lūpām, bet arī acīm, no rīta seja izskatīsies jaunāka.

Rutas Darbiņas grāmatu "Laba redze. Kā to saglabāt un kā ārstēt" piedāvā izdevniecība "Avots". Izdevumā ir paskaidrots, kā mūsu smadzenes atpazīst tām nosūtītos signālus, pārveidojot tos attēlos, kā arī aplūkotas dažādas redzes īpatnības – mēs visi esam nedaudz atšķirīgi. Paskaidrots, kā dažādas krāsas ietekmē redzi un attiecīgi mūsu noskaņojumu.

Tāpat grāmatā ir iepazīties ar dažādām acu slimībām un metodēm redzes uzlabošanai – augiem, vingrinājumiem un dažādām minerālvielām. Izdevuma noslēgumā sniegtas atbildes uz bieži uzdotiem jautājumiem par acu veselību un redzes īpatnībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!